Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Marek Valášek alias Datel | foto: instagram.com

Sype Datel? Expert popsal znaky lidí na steroidech, ty Datel splňuje

Bere Datel steroidy? To je otázka, na kterou se v poslední době čím dál více lidí snaží najít odpověď. Samotný influencer se k užívání anabolických steroidů čas od času vyjádří a nařčení odmítne. Redakce Antiyoutuber.cz se zeptala experta na znaky užívání steroidů. Dá se říct, že na Datla pasují.
  18:00

Kontroverzní influencer Marek Valášek alias Datel je v poslední době pod palbou ostré kritiky. Nejspíš kvůli špatné finanční gramotnosti ho možná čeká exekuce. Neustále také propaguje pochybné sázkové poradenství. Co se také na sítích řeší, je jeho forma. Podle velikého množství uživatelů na sítích je totiž prý jasné, že užívá anabolické steroidy. On se však proti takovým nařčením dlouhodobě brání a odmítá je. Redakce Antiyoutuber.cz se nyní zeptala experta z Centra sportovní medicíny na znaky lidí, kteří steroidy užívají.

Pokud si člověk nezajde na speciální testy, je velice těžké určit, jestli anabolické steroidy užívá. Znaků jejich užívání je několik, neexistují však žádné, podle kterých jde na sto procent určit, že někdo tak zvaně sype. „Není odborně sepsaný soupis znaků, který by to jednoznačně definoval. V principu se to poznat nedá. Hodně záleží na tom, jakým způsobem jsou ty látky brané,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz sportovní lékař Jiří Dostál z Centra sportovní medicíny.

Jisté znaky však samozřejmě existují a dá se diskutovat nad tím, že ty nejzásadnější Datel splňuje. Často se v poslední době na sítích řešilo, že Datlova změna, co se týče formy, byla až nepřirozeně rychlá. Podle uživatelů na sítích je tak jasné, že k aktuální formě nemohl dojít přirozenou cestou. „To, co je asi nejmarkantnější, je ve své podstatě jakákoliv rychlá změna v čase,“ říká Dostál. „Lidské tělo má určité zákonitosti a ve své podstatě ty určité změny prostě nějakou dobu trvají. Stejně jako když si třeba zlomíte nohu, tak to trvá několik týdnů, než se zahojí,“ vysvětluje Dostál, že vytvoření svalové struktury trvá několik let.

1.1.2023 ➡️ 13.10.2023 ✅ #bodyttansfotmation #transformation #progress

13. října 2023 v 21:22, příspěvek archivován: 29. listopadu 2023 v 10:55

Jakákoliv dramatická změna v rámci týdnů, či měsíců je tak podle něj podezřelá. Dá se tak uvažovat, že si Datel pomohl již zmíněnými látkami k svalovému růstu. „Pokud to člověk dělá pomalu, tak vůbec nemáte šanci to poznat,“ říká Dostál. Datel v říjnu na svůj Instagram sdílel dvě fotografie, ve kterých ukázal svoji obrovskou změnu za deset měsíců. „Za deset měsíců jsi udělal takovou proměnu a chceš, aby ti lidi žrali, že jsi natural? Ti j*be?“ píše v komentářích pod příspěvkem jeden uživatel.

Znaků, že někdo užívá anabolické steroidy, je více. Jednotlivě téměř nic nedokazují, dohromady se dá už poskládat jistý obrázek člověka, který sype. „Má větší rty, napuchlý obličej,“ popisuje Dostál další znaky, které může mít člověk, který užívá steroidy.

Co je logicky u svalů důležitější, je jejich funkcionalita a ne tvar. „Ono se to na Instagramu ukazuje hezky, že člověk vypadá nádherně a vysekaně, ale my dnes víme, že mnohem zdravější z dlouhodobého hlediska je třeba „fit and fat“. Člověk může mít tuk, ale v zásadě musí být ten sval metabolicky zdravý,“ říká Dostál. „Problém, který nastává u všech podobných věcí, které se používají vlastně v oblasti influencerů, je ten, že oni v zásadě jedou jen na formu, na vizuál. Sval je pak v mnoha případech nefunkční“ doplňuje.

Jako u užívaní každých léků, je i u anabolických steroidů riziko nežádoucích účinků. To může logicky velice ovlivnit, v jakých dávkách, jak moc a jak často bude člověk steroidy užívat. Zdravotních rizik je opravdu hodně. „Negativní vliv na metabolismus, játra, kardiovaskulární systém, hormonální osy, libido, neboli jakoby na náladu. Ty lidi ve své podstatě můžou být strašně agresivní. Buďto mají impotenci, nebo mají extrémní sexuální apetit, takže to rozbíjí vztahy,“ říká Dostál a dodává ještě několik dalších závažných zdravotních rizik.

Někteří lidé se podle něj snaží vymluvit na to, že je podle nich krátkodobé užívání steroidů málo rizikové. „Pokud nevezmu nějaké extrémy, tak je to pravdivé. Problém je, že se na tom vytváří závislost,“ vysvětluje Dostál, že prý jen velmi málo lidí zvládne krátkodobě užívat steroidy a ze dne na den s tím nadobro přestat. „Když si to někdo vezme, změní svojí postavu, tak už se mu nebude chtít vracet k tomu, aby měl o deset kilo méně,“ doplňuje.