Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Marek Valášek alias Datel se prý bojí vycházet ven, aby nebyl focen ve značkovém oblečení. Na své sítě ho bez problému sdílí. | foto: instagram.com

Datlův právník sepsal odvolání. Nepoctivý záměr neměl, teď se prý bojí chodit ven

Marek Valášek alias Datel poslal soudu odůvodnění odvolání proti zrušení insolvence. Argumentuje různými způsoby, některé věci neodpovídají informacím, které jsou veřejně dostupné v insolvenčním rejstříku. Například, že insolvenční správce nenavrhl způsob, jak splatit dary. Správce přitom navrhoval schůzku, na kterou však influencer nereagoval. Datel se prý nyní bojí chodit ven, aby ho nikdo nefotil ve značkovém oblečení. Na sítích mu to asi nevadí, nedávno navíc šel i do společnosti, na křest knihy Jana Bendiga.
  11:53

Advokát Dušan Havlena, který zastupuje influencera Marka Valáška alias Datla, soudu poslal odvolání proti rozhodnutí, kterým byla známému influencerovi zrušena insolvence. Kromě množství gramatických chyb je v něm i celá řada zajímavých informací. Například ta, že se Valášek údajně bojí chodit ven.

Když však začneme popořadě, odvolání začíná advokát reakcí na sdělení, které se v insolvenčním rejstříku objevilo až 22. listopadu, tedy dva dny po původním datu, do kterého měl Valášek odůvodnění odvolání podat. Nové datum bylo pak soudkyní stanoveno na 24. listopadu. Havlena reaguje na spekulace Kristýny Slovákové, které upozorňuje na to, že kromě práce pro Valáška byl advokát se sídlem v jihočeské Blatné spojen i se subjekty, se kterými je spojen i Valášek. Tedy firmy Brickcon či Sweet concept. To jsou však informace vedlejší. Hlavní obsah odvolání se věnuje samotnému Valáškovi, jeho insolvenci, jejímu zrušení a jeho chování.

Spekuluje například o tom, zda se dá pobyt v hotelu považovat za dar. Jednou z věcí, která totiž dlouhodobě budí emoce, je to, že Valášek, ač má finanční potíže a tvrdí, že jeho příjem je nízký (a to dokonce pod zákonem danou hranicí minimální mzdy), jezdí na dovolené do luxusně vypadajících zařízení a destinací. Jak opakovaně tvrdí, i to hradí jeho partnerka Barbora Stříteská. Podle Havleny ze svého příjmu. Poukazuje na to, že si soud Valáškovu partnerku dosud nepředvolal k výslechu.

Odkazuje se i na to, že insolvenční správce dlužníka, tedy Valáška, nekontaktoval ve otázce koho, kolik a jak má za dary zaplatit. Jenže jak dokazuje záznam v insolvenčním rejstříku ze dne 16. října, který poskytl insolvenční správce, k výzvě došlo 20. září, tedy dva dny poté, co Valášek přehled darů dodal. Dokonce byl vyzván k navštívení kanceláře insolvenčního správce, jak dokládá korespondence ze strany kanceláře správce, a to i na konkrétní data. Na navrhované schůzce mělo dojít právě k projednání hodnoty darů a ke způsobu jejich úhrady.

Advokát rozebírá i další věc, tedy peníze, které měl Valášek dostat za zápasy v organizaci Clash of the Stars. Sám influencer opakovaně tvrdí, že za tři zápasy by měl dostat pouze 90 tisíc korun. Ač se na veřejnosti spekuluje o tom, že celková částka je vyšší, jelikož se podle zákulisních informací mají částky pro přední bojovníky, mezi které patří i Valášek, pohybovat ve stovkách tisíc korun, Valášek zatím do majetkové podstaty nepřiznal ani oněch 90 tisíc. To má dle advokáta jednoduché vysvětlení. Peníze měla obdržet společnost Alium Life s.r.o., Valáškovi je však údajně zatím neposlala. „Pokud dlužník dosud od svého zástupce žádné peníze neobdržel, nemůže je ani vydat do insolvenčního řízení, ale je samozřejmě na dlužníkovi, ale i ins. správci, aby tuto částku po tomto zástupci vymáhali,“ píše advokát. Zůstává tak otázkou, proč Valášek měsíc po posledním zápase neměl zájem si o údajných 90 tisíc korun říct.

Strach chodit ven a značkové věci

V dalších odstavcích se pak věnuje tomu, že podle něj chybí důkazy pro to, že by měl Valášek v celé věci insolvence nepoctivý záměr. Spekuluje pak o tom, že všechna podání ze strany veřejnosti, která jsou podána pod konkrétními jmény, v některých případech i datovými schránkami, píše jeden člověk. To má, mimo jiné, dokazovat i jeden typ písma.

A určitý podíl na celém řízení mají dle advokáta prý i média. Jim pak dává za vinu to, že Valášek se nyní údajně bojí vycházet ven. „Rovněž nelze vycházet z mediálního honu na dlužníka, který došel tak daleko, že dlužník se bojí vyjít ven, aby náhodou ho někdo obrazně řečeno nevyfotil ve značkové bundě, kterou mu dala přítelkyně k narozeninám a nezaslala fotografii soudu,“ píše advokát. Na sociálních sítích se však influencer prezentuje značkovým oblečením nadále, navštěvuje nejrůznější akce, mimo jiné křest knihy zpěváka Jana Bendiga.

Barbora Stříteská a Marek Datel Valášek s Janem Bendigem

Bunda jako narozeninový dar od přítelkyně Barbory v soupisu darů, které Valášek soudu poslal 18. září tohoto roku, chybí. Jde tak pouze nejspíš o modelový příklad, na rozdíl od brýlí, které sice prý jsou darem, ale pouze zapůjčeným po dobu, dokud bude dvojice tvořit pár.