Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Datel se konečně vyjádřil ke svým dluhům. | foto: instagram.com

Datel a dluhy: Zuby jsem dostal, kartáček mi platila přítelkyně. Z Clashe budu mít pouze 90 tisíc

Marek Valášek alias Datel prolomil mlčení a promluvil o svých dluzích. Pobírá prý minimální mzdu, ze které mu skoro vše jde na splácení dluhů. Ve vyjádření pro soud pak uvádí i to, že mu život a dovolené financuje přítelkyně Bára Stříteská. Za všechny tři zápasy v Clash of the Stars má dostat dohromady údajně pouze devadesát tisíc korun. Příští měsíc se bude jednat o zrušení jeho oddlužení. To by pro něj mohlo být problematické.
  15:56

Dlouho mlčel, teď se konečně Marek Valášek alias Datel vyjádřil k tomu, jak to má s dluhy. Ve vyjádření, které se objevilo v insolvenčním rejstříku, se prý po delší době chce vyjádřit k tomu, co se děje kolem jeho insolvence.

V té se totiž za dobu, kdy Datel nekomunikoval se soudem a s insolvenčním správcem, dělo více věcí. Hlavní je však ta, že soudkyně nařídila řízení, ve kterém se má probírat možné zrušení Datlova oddlužení. To by mu mohlo zadělat na problémy. Impulsem bylo i to, že se na veřejnosti dlouhodobě spekulovalo o tom, z čeho si influencer, kterého už několik let trápí dluhy, může dovolit poměrně luxusní život, drahé dovolené a další věci.

A právě to Datel se ve svém vyjádření snaží osvětlit. „Žádné příjmy mimo zaměstnání nemám, ani jsem za celý minulý rok neměl. V příloze zasílám veškeré výplatní pásky a pevně věřím, že postačí jako přehled o mých příjmech. Jak sem již zmiňoval v předchozích vyjádřeních, jakmile bych nějaký příjem navíc měl, ihned o tom budu informovat insolvenčního správce. Vše platím včas, a tak jak mám, takže nevidím jediný důvod rušení mé insolvence a nechápu důvod vedení jednání o jejím zrušení. Jestli jsem pochybil tím, že jsem již dříve nedodal svému insolvenčnímu správci přehled příjmů, tak se opravdu omlouvám. Nevěděl jsem, že se musí něco takového podávat, když nemám jiné příjmy než ty ze zaměstnání,“ začíná Datel svou poměrně dlouhou obhajobu.

Vyjadřuje se i k hojně propíranému honoráři za dva zápasy v Clash of the Stars, které má už za sebou, ale i k honoráři za zápas, který ho teprve čeká. Soud v minulosti totiž dostal ze strany veřejnosti podnět, ve kterém stálo, že za jeden zápas měl kontroverzní influencer inkasovat 200 až 300 tisíc korun. To je podle Datla údajně nesmysl.

„Z prvních dvou zápasů dostanu odměnu ve výši 20 000 Kč, celkem tedy 40 000 Kč a z nadcházejícího titulového mě čeká odměna ve výši 50 000 Kč. To je celkem 90 000 Kč a veškeré tyto příjmy jsem připraven zaslat na své dluhy a uspokojit tak své věřitele,“ tvrdí Datel. Opakovaně se přitom opírá do novinářů, kteří o vývoji jeho insolvence informovali. Ti však v drtivé většině případů čerpali informace právě z insolvenčního rejstříku, jelikož Datel na otázky kolem svých finančních problémů dlouhodobě nereaguje.

Zájem veřejnosti

Soudu se pak influencer, kterého na Instagramu sleduje přes 400 tisíc lidí, snaží vysvětlit i to, jak je to s jeho výlety do zahraničí. Nedávno totiž jeho sledující zajímalo, z čeho si člověk v dluzích mohl dovolit dovolenou na Zanzibaru.

„Dovolené a dárky mi kupuje moje přítelkyně, kupuje mi jídlo, financuje veškeré mé aktivity, které jsou vidět na mých sociálních sítích, platí mi cesty a radosti, minulý týden mi koupila nový kartáček na moje nové zuby, které jsem dostal zadarmo na slovenské klinice, tím odpovídám na zcela zbytečnou narážku, Marek Valášek má nové zuby! Z čeho je zaplatil? Zkrátka jsem je dostal,“ obhajuje se Valášek.

Oficiálně má být dle dostupných informací Datel zaměstnaný v jedné z firem Tomáše Hájíčka, muže, který se pohybuje za řadou českých internetových postav. Provozoval e-shop Shopaholic Adel, nyní internetový obchod spravuje Kotlárovi, stojí i za firmou, ve které nyní pracuje David Pražák alias Fregamer.

Ve svém zaměstnání by měl Datel dle přiložených výplatních pásek pobírat výplatu 14 418 korun čistého. Ony peníze pak posílá na vyrovnání dluhů svým věřitelům. Jemu samotnému prý nic moc nezbude. I z toho pak sám usuzuje, že jeho snaha v insolvenci pokračovat a dluhy řádně platit, je dostačující. „Tento rok již víme, že na dluhy připadne nejméně dvakrát tolik, než rok minulý a hodlám to dále stupňovat. Každý den na to myslím a každý měsíc mi z výplaty nezbude skoro nic, avšak i tak se snažím šetřit. Na stání o jejím zrušení mohu pouze osobně potvrdit to, co zde dnes uvádím,“ dodává Datel.

Jednání u soudu má Marek Valášek od soudu nařízené na 14. června odpoledne. Už teď je jasné, že o to bude za strany veřejnosti zájem. V insolvenčním rejstříku se totiž už objevila žádost o informaci, zda bude možné, aby průběh řízení sledovala i veřejnost.