Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Marek se dostal do dluhové pasti. | foto: Instagram Marka Valáška

Půjde Datel do exekuce? Neplní povinnosti pro oddlužení, soudkyně navrhuje ho zrušit

Milionové dluhy Marka Valáška alias Datla se řeší už od jeho působení v reality show Like House. Ač to chvíli vypadalo, že influencer plní podmínky oddlužení a dluhy splácí, teď je vše jinak. Už nějaký čas nekomunikuje se soudem, veřejnost se navíc zajímá o to, jak člověk v insolvenci může žít luxusní život, jaký Datel prezentuje na sociálních sítích. Teď dost možná došla trpělivost i soudu. Datlovi hrozí zrušení oddlužení a pád do exekuce.
  16:43

Že má Marek Valášek alias Datel dluhy a je v insolvenci, se ví dlouho. Skoro stejný čas pak Datlovi sledující diskutují o tom, jak si člověk, který dluží přes dva miliony korun, může dovolit žít život, který prezentuje na svých sociálních sítích. Naposledy diskuze vyvolala jeho dovolená, kdy se s přítelkyní Bárou Stříteskou vydal na Zanzibar.

Dovolené si k neprospěch Datla všimla nejspíš i soudkyně Naděžda Křivánková, která má jeho insolvenci na starost. Nejen, že se v insolvenčním rejstříku objevil článek redakce Antiyoutuber.cz, který na dovolenou a otázky sledujících ohledně financování upozorňuje, v pátek se tam objevila další, pro Datla poměrně nepříjemná zpráva.

V červnu musí influencer dorazit ke Krajskému soudu na Praze 5. Důvod? Projednávat se bude zrušení procesu oddlužení. Důvodem je pak dle zveřejněného dokumentu neplnění podstatných povinností dlužníka podle schváleného způsobu oddlužení.

Záchranou pro Datla by mohl být konkurz, ve kterém by se pohledávky daly řešit rozprodáním jeho majetku. Pokud by se pro takovou možnost rozhodl, musel by ale dle rozhodnutí soudkyně zaplatit zálohu 50 tisíc korun. Jenže sám soud říká, že konkurz smysl příliš nemá, neboť majetek dlužníka je pro uspokojení věřitelů zcela nedostačující.

Bez konkurzu však insolvence končí a všichni věřitelé mohou podat návrh na exekuci.

Peníze za Clash a nové zuby

Konkrétněji důvod toho, proč soudkyně navrhuje oddlužení zrušit, sice rozepsaný není, dá se však spekulovat hned o několika možných variantách. Dlouhodobě se například řeší, kolik peněz a zda vůbec nějaké dostal Datel za zápasy v Clash of the Stars. Na to influencer odpovídá opakovaně poměrně vyhýbavě, peníze z bojových večerů nejdou jemu, ale firmě, která patří Tomáši Hájíčkovi, stejnému muži, u kterého je Datel oficiálně zaměstnaný.

Diskutované bylo i to, zda zuby, které si Datel v letošním roce nechal udělat, zaplatil sám nebo šlo o spolupráci. Pokud by si zákrok platil ze svého, vyšlo by ho to minimálně na sto tisíc korun. Kde by na to vzal peníze, je otázkou.

Koncem ledna pak redakce Antiyoutuber.cz informovala o tom, že Datel se soudem a insolvenčním správcem příliš nekomunikuje. V polovině ledna soudkyně Naděžda Křivánková, která má Datlův případ na starosti, kontaktovala insolvenčního správce a vyzvala ho, aby soudu předložil přehled příjmů, které měl Datel doložit do poloviny loňského září. Tam by se teoreticky měly objeviti příjmy z Clash of the Stars, a to z obou zápasů, ve kterých se zatím objevil. Jak z lednového proti Vercettimu z ledna, tak z toho červnového proti Freescootovi.

Jenže insolvenční správce soudu neměl co předložit. Datel totiž správci sám nic neposlal a příjmy neukázal. Nereagoval ani na opakované výzvy.

„Insolvenční správce na základě podnětů, že by dlužník mohl mít příjmy ze zápasů Clash of the Stars již dříve dlužníka vyzýval, aby IS sdělil své příjmy v období od 1.1.2022, a to výzvou ze dne 22.6.2022 zaslanou dlužníkovi e-mailem. Na tuto výzvu však dlužník nijak nereagoval a přehled příjmů nepředložil,“ píše správce ve veřejně dostupných dokumentech soudu. Dodal, že jinak Datel platí tak, jak má.

Jak je tomu s platbami nyní veřejně dostupné dokumenty neuvádí, Datel téma svých dluhů dlouhodobě nekomentuje, stejně tak ani jeho partnerka. V polovině června, kdy je jednání u soudu na programu, už by mělo být jasněji.