Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Tiktoker Dr. Matthew | foto: Tikok.comAntiyoutuber.cz

Vnikl do nemocnice a předstíral, že je doktor. Následně se před ochrankou pokusil utéct oknem

Tvůrci se na TikToku často snaží pro sledovanost předstírat téměř cokoliv. Muž vystupující pod přezdívkou Dr. Matthew to už však přehnal. Na sítích dával podivné medicínské rady a prezentoval se jako doktor. Pokusil se dokonce vniknout i do nemocnice v přestrojení, odkud ho nakonec vyvedla ochranka.
  7:56

Sociální sítě dávají svým uživatelům obrovské možnosti v rozvíjení jejich internetové kariéry. V posledních letech je velice populární platforma TikTok, na které se mnoho tvůrců snaží uchytit. Důležité je být v něčem výjimečný a originální. S touto myšlenkou rozjel svoji kariéru muž z Johannesburgu Matthew Lani říkající si Dr. Matthew. Své sledující se snažil přesvědčit, že je doktor a fungovalo mu to. Na videích měl miliony zhlédnutí a spoustu podporujících komentářů s tím, že dělá dobrou věc. V poslední době se však začalo ozývat čím dál více lidí, že to celé jen předstírá. Lani následně udělal něco nečekaného.

@amandamomusic 😂😂😂😂😂😂 #drmatthew #drmatthewlani #docmatthew #hpcsa #wits #witsuniversity #fakedoctor #fakesadoctor #sacrime #matthewlani #scamdoctor #scamalert🚨 #scam #tiktokdoctor #beware #stethoscope #fyp #foryoupage #viral #southafrica #mzansitiktok #fraudsouthafrica #pathologicalliar ♬ Laughing - Gianluca Marino

Na svém původním účtu se mu povedlo nashromáždit více jak tři sta tisíc sledujících. Ve svých videích se snažil poukázat na různorodé zdravotní neduhy a jak na ně. Zvlášť virální se stalo video, ve kterém mluvil o tom, jak pití alkoholu může způsobit rakovinu slinivky. Použil však špatné lékařské termíny, a tak ho začalo nespočet lidí obviňovat z toho, že pouze předstírá svoji lékařskou profesi. Zvláštní bylo také to, jak se Lani rozhodl video pojmout. Řekl si, že dá svým sledujícím praktickou lekci a párkrát si lokl z láhve obsahující alkohol. I za to schytal obrovskou kritiku, že své sledující o něčem poučuje, ale sám to dělá.

To však nebyla jediná hloupost, kterou Lani provedl. Kvůli zřejmě virálnímu videu se rozhodl, že se vydá do nemocnice. Oblékl se do doktorského převleku a infiltroval se mezi pacienty, kde předstíral, že je lékař. Nedlouho po jeho vniknutí do budovy byl však zadržen ochrankou, která se ho z nemocnice pokusil vyvést. Strašpytel Lani se však zřejmě obával postihu, který si vyslouží za svůj přestupek a pokusil se utéct. Personál poprosil o to, aby ho pustili na toaletu, odkud se následně pokusil utéct oknem. To se mu však nepovedlo a byl už podruhé chycen.

Po jeho zatčení policií se k situaci vyjádřilo i tamní ministerstvo zdravotnictví. „Lani byl chycen těsně před osmou hodinou večerní, převlečený do mikiny s kapucí a na krku měl chirurgickou masku a stetoskop,“ uvedlo ve vydaném prohlášení. „Předtím vstoupil do stejného zařízení, aby vytvořil zavádějící obsah pod záminkou, že je kvalifikovaný lékař,“ doplnilo.

Oficiální účet Laniho po této kauze platforma zablokovala. To ho však nezastavilo a založil si nový, kde má už přes šedesát tisíc sledujících. S předstíráním toho že je lékař, nepřestal. Nadále se prezentuje jako doktor a v nemocničním obleku se ukazuje ve videích, ve kterých nadále prezentuje svá lékařská moudra.

Zdá se, že se V Jižní Africe nejedná o ojedinělý problém. Zřejmě je mezi tamními podvodníky takové předstírání velice populární. Za poslední tři roky bylo zatčeno více jak sto dvacet lidí vydávajících se za doktory. Při zatýkání Laniho nešlo vše moc hladce. Policii se pokoušel tvrdit, že jeho skutečné jméno je Dr. Sanele Zingelwa. Skutečný vlastník tohoto jména je lékařský stážista v nemocnici. Ten následně na Laniho podal žalobu za to, že se za něj vydával.