Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

Sarah Mescall | foto: Twitter.comAntiyoutuber.cz

Nebezpečná TikTok výzva opět zabíjela. Čtrnáctiletá dívka zemřela poté, co inhalovala látku z plechovky

TikTok výzva opět zabíjela. Čtrnáctiletá dívka zemřela poté, co se do jedné takové nebezpečné challenge zapojila. Mladá Sarah Mescall měla inhalovat toxické chemikálie z barev. Uživatelé na sítích volají po odpovědnosti. Všechny prsty ukazují na čínskou platformu.
  12:43

Nebezpečných výzev je na sítích nespočet. Nejvíce jich hostí jedna z nejpopulárnějších platforem na světě TikTok. Uživatelé, a to nejčastěji děti s vidinou slávy a oblíbenosti často riskují i vlastní životy. Některé tak zvané challenge jsou natolik stupidní, že snad každému dojde, že zapojení do nich je holý nesmysl. Není tomu tak a je tu další tragická smrt spojená s čínskou platformou. Čtrnáctiletá Sarah Mescall měla zkolabovat poté, co se do jedné takové stupidní výzvy zapojila. Následky nesla tragické.

Ačkoliv se TikTok snaží z platformy odstranit veškerý nevhodný obsah, vždy něco zůstane. Účet má na platformě až nezdravě velký počet nezletilých dětí. I když je TikTok dostupný až od třinácti let, největší věkové zastoupení na něm je mezi desíti až devatenácti lety. Vyskytuje se na něm tam obrovský počet nezletilých a velice zranitelných dětí, které když jsou vystaveni nevhodnému obsahu, může to s nimi razantně pohnout.

Smrtelných výzev má platforma nespočet a jsou to právě děti, které kvůli nim nejčastěji přichází k úhoně. V jedné takové uživatelé inhalují nebezpečné chemikálie z plechovek s barvou. Vdechování tak toxických výparů může mít velice nebezpečné následky pro zdraví. Videa pod hashtagem „chroming“ se platformě poněkud úspěšně snaží odstraňovat. Stále se tam však takový obsah v menším měřítku objevuje. Zřejmě s vidinou popularity se do této výzvy nedávno zapojila čtrnáctiletá Mescall z Irska.

Po inhalování výparů z plechovky měla upadnout do bezvědomí. Po chvíli se probrala a přivolala matku, které v rychlosti vysvětlila, co se stalo, než opět upadla do mdlob. Rychle tak byla odvezená do nejbližší nemocnice, kde měli tamní lékaři potvrdit její upadnutí do kómatu. Tři dny mladá Mescall bojovala o holý život. Ráno třetího dne však přišla smutná zpráva, když tamní policie oznámila její smrt.

Tragickou smrt okomentoval jeden z rodinných přátel Mescall. „Její rodiče mají zlomené srdce. Jsou v naprostém šoku. Byla to velmi oblíbená dívka. Byla prostě plná života, pořád se smála. Je to prostě tragédie,“ říká. „Všichni její přátelé ve škole a celá škola jsou v slzách. Nevím, co víc říct,“ doplňuje. Tragickou smrt okomentovala i ředitelka školy, na které Mescall studovala. Studentům také nabídla možnost poradenství u psychologa. „Je to absolutní tragédie pro její rodinu a celou komunitu. V tuto chvíli vyjadřujeme naší nejhlubší soustrast celé rodině,“ říká.

TikTok se od této smrtelné výzvy distancuje a říká, že nic takového u nich na platformě trendem není. „Obsah tohoto charakteru je na naší platformě zakázán a je vždy odstraněn, pokud je nalezen. Nadále budeme upřednostňovat ochranu a podporu naší komunity, spolupráci s odbornými partnery a poskytování bezpečnostních zdrojů těm, kteří je potřebují,“ uvedl mluvčí platformy, přičemž vyjádřil hlubokou soustrast rodině Mescall.

Její pohřeb se měl odehrát tři dny po jejím úmrtí v tamním kostele. Že Mescall zemřela na následky zapojení do TikTok výzvy potvrzuje několik zdrojů. Dle vyjádření blízkého přítele rodiny měla Mescall matce říct o stupidní TikTok výzvě.