Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Fentanyl se dostává i do tanečních drog v Evropě. V Berlíně se objevil pozitivní test u drogy podobné extázi

Opioidová krize sužuje Spojené státy už desítky let. Fentanyl proměnil velké americké metropole v duchů. Droga však zasáhla i zábavní průmysl, přidává se například do kokainu nebo MDMA. Teď hrozí, že se dostala do tanečních drog i v Evropě. V Berlíně se objevil test na fentanyl při testování drogy, která se účinky podobá extázi.
  17:29

Opioidová krize sužuje Spojené státy americké už od devadesátých let minulého století. Do kritických mezí ji přivedl ale až fentanyl, který denně zabije stovky lidí a zároveň je nejčastější příčinou smrti mezi osmnáctým a padesátým rokem života. I přes to ho ale lékaři předepisují dál. Teď se zdá, že se jeho příměsi dostaly i do tanečních drog v Berlíně.

Fentanyl se původně začal používat na zmírnění bolesti. Je totiž zhruba stokrát silnější než morfin a vyrábějí se z něj například i náplasti pro pacienty s onkologickým onemocněním. Má také důležitou roli v anesteziologii, podává se před operací jako analgetikum a jako součást anestezie.

Ač má v medicíně fentanyl rozsáhlé využití, brzy ho začali nejen pacienti zneužívat především pro jeho euforické účinky. Jeho výroba je navíc velmi levná, má tenkou hranici po předávkování a navíc je jednoduché se na něm stát závislým. Fentanyl je také nejen stokrát silnější než morfin, ale také padesátkrát silnější než heroin.

Ve Spojených státech je situace s narkomany, kteří jsou závislí na fentanylu, už několik let alarmující. Velká americká města, mezi které patří například Los Angeles, Filadelfie nebo New York se musejí potýkat se stovkami narkomanů, kteří připomínají spíše „zombies“ než lidi. Válejí se v transu na ulicích, bezvládně postávají a žijí ve stanech. Jejich život naprosto ovládá fentanyl.

Narkomani v mnoha případech získávají fentanyl z náplastí na bolest pro onkologické pacienty. Jenže v nespočtu případů jeho množství neodhadnou a jeho aplikace končí tragicky. Navíc někdy bývá přimíchaný například do heroinu a jiných syntetických drog.

Sice si pravděpodobně každý ve spojitosti s fentanylem spojí zubožené narkomany, kteří připomínají těla bez duše, opioidová krize zasáhla i zábavní průmysl. Mezi oběti fentanylu patří například rappeři Lil Peep a Mac Miller. Oni však vyloženě na něm závislí nebyli. Byl totiž s největší pravděpodobností do drog přimíchaný právě kvůli tomu, jak je levný a silný.

Fentanyl v dalších syntetických drogách, mezi které patří například kokain nebo MDMA, představuje ve Spojených státech další velmi zásadní problém. Zmíněné drogy lidé užívají spíše rekreačně, a tak k předávkování fentanylem může dojít naprostou náhodou aniž by ten, kdo drogu užívá, o přítomnosti jiné drogy věděl. Opioidová krize se postupně promítá i do zábavního průmyslu, například scéna z loňského kontroverzního amerického seriálu The Idol, může být vhodným příkladem. Dva muži se v jednom z dílů baví o kokainu a jeden z nich ho tomu druhému nabídne, on však odmítne s tím, že veškerý kokain v Los Angeles je smíchaný s fentanylem a on se o sebe bojí.

Jenže už několik let není pravda, že by fentanyl zabíjel jen ve Spojených státech. Zmíněná seriálová scéna se teď pravděpodobně stane skutečností i v Evropě. Ač se objevovaly informace o předávkování fentanylem ať už v Česku nebo v sousedních státech, ve většině případů nehrozilo, že by se mohl objevit v nějaké „rekreační“ droze. To se teď s největší pravděpodobností změní.

Na Instagramu aplikace Know Drugs, která vede databázi drog v Berlíně a informuje o jejich složení, se objevily informace, že se fentanyl objevil i v tanečních drogách v německém hlavním městě. Pro úplnost je nutné dodat, že právě Berlín je známý především pro své nikdy nekončící večírky a i kvůli tomu je v něm velmi rozvinutá drogová kultura. „Na Redditu se objevil pozitivní výsledek testu na fentanyl. Zatím to nemůžeme potvrdit, test mohl být falešně pozitivní,“ píšou na Instagramu.

Droga, která měla fentanyl obsahovat, se jmenuje mefedron a v minulosti se jí přezdívalo „mňau mňau“. Účinky se podobá kokainu a extázi. V Česku byla populární zejména před deseti lety a oficiciálně se prodávala jako hnojivo. „Nechte si drogy otestovat v nějaké profesionální laboratoři a hlavně na sebe dávejte pozor,“ píšou tvůrci aplikace Know Drugs.