Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Bizarní skupiny na Facebooku | foto: Facebook.com

Krásné slečny, dopravní nehody a utahování si z menšin. I o tom jsou skupiny na Facebooku

Platforma Facebook už není tak populární, jak kdysi bývala. V tamních skupinách to však stále žije. Některé mají desítky tisíc členů, a to, co se v nich řeší, je často pořádný bizár. Jedna taková skupina se zaměřuje například na zveřejňování fotek polonahých dívek. Slečnám vytvořených skrze umělou inteligenci v komentářích rozvedení důchodci posílají pozdravy a srdíčka.
  18:00

Utahování si z Vietnamců, svobodní tatínci nebo krásné holky, i o tom jsou skupiny na Facebooku. Z dříve nejpopulárnější sociální sítě se pomalu, ale jistě stává hřbitov. Většina známých účtů umírá nebo už není tak moc aktivní. Velice aktivní však nadále zůstávají všemožné skupiny. Těch je na platformě nespočet, a to na téměř jakékoliv téma. Některé jsou užitečné. Lidé si v nich dávají například rady ohledně toho, kam v určité lokalitě zajít na dobrou večeři nebo kde sehnat levný pronájem. Ty další jsou spíše bizární nebo se na bizár zaměřují.

„Krásný holky“ je název jedné skupiny, která má více jak šest tisíc členů. Denně v ní přibude zhruba deset nových příspěvků, ve kterých se lidé chlubí svými úlovky polonahých modelek. Některé však ani nejsou reálné. Mnoho fotek ve skupině bylo vytvořeno skrze umělou inteligenci. To si zřejmě mnoho lidí neuvědomuje a AI (pozn. red.: AI je zkratka pro „artificial intelligence“, což v překladu znamená umělá inteligence) modelkám vyjadřují lásku. „Nádherne kocki (pozn. red.: komentář je citovaný bez jakékoliv úpravy),“ komentuje uměle vytvořené slečny v komentářích pod příspěvkem jeden muž.

Jiní často tedy AI modelkám posílají v komentářích různé pozdravy, či emoji srdíček a pusinek. „Ahoj sexy kočičko,“ píše další postarší muž pod uměle vytvořenou fotku zveřejněnou od té samé AI modelky z fotky. „Nádherná štíhlá kočička,“ komentuje jiný. V dalších příspěvcích se často rozvedení nebo svobodní muži chlubí svými fotkami zařazenými do video koláže mezi někdy i animované slečny. Jindy muži ve skupině dumají nad tím, jaké kalhotky slečnám nejvíce sluší, či jaké podprsenky preferují. Nejvíce se ale shodují na tom, že nejkrásnější jsou ženy bez spodního prádla.

V jiných skupinách si uživatelé z takových lidí, či jiných věcí spíše utahují. „Cenovky a príhody z ázijských obchodov,“ je název jedné takové skupiny, která má téměř šestadvacet tisíc členů. V té se lidé zaměřují převážně na zveřejňování humorně často gramaticky špatně napsaných cenovek u produktů ve vietnamských samoobsluhách. V některých příspěvcích prodavači nabízí například vodu na masturbaci, nebo si jahody pletou s hruškami. „Sacky na hovna,“ nabízí v jiném příspěvku prodavač sáčky na psí exkrementy.

Nejedna skupina se na Facebooku zaměřuje na pražskou hromadnou dopravu. „Revizoři Praha a okolí“ je skupina, ve které se mezi sebou deset tisíc členů aktuálně informuje o tom, kde se v Praze nachází revizoři. Fotí je a snímky zveřejňují do skupiny s přesným časem a místem, kde je viděli. „Teď dva, autobus číslo 200 z Kobylis směr sídliště Bohnice,“ informuje ve skupině jedna slečna. „Stojí tam ještě? Už můžu jet domů?“ odpovídá na příspěvek jiný muž.

Bizarní skupiny na Facebooku

V další skupině se lidé zaměřují na dopravní nehody pražské hromadné dopravy. Z příspěvků ve skupině se zdá, jak kdyby i k poměrně vážným nehodám v rámci MHD (pozn. red.: MHD – městská hromadná doprava) v Praze docházelo denně. „Nehoda bez zranění. Idiot nedal přednost tramvaji,“ píše jeden anonymní uživatel k zveřejněné fotce, na které se tramvaj srazila s automobilem. Normálních i bizarních skupin je na Facebooku nespočet. Najít se na platformě dá téměř cokoliv, co splňuje pravidla jejího užívání.