Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Fizi má za sebou nejednu kontroverzi | foto: Antiyoutuber.cz

Nejúspěšnější český youtuber Fizi má za sebou nejednu kauzu. Propagoval hazard a falešnou soutěž

Fizi je jedním z nejúspěšnějších českých youtuberů. Jeho kariéru však provází nejedna kontroverze. Spolupracoval například s webem, pro který se mezi uživateli na sítích vžil název hazard pro děti. Jen o rok později propagoval podvodnou soutěž o auto. Dlouhodobě také čelí kritice za bizarní videa, která natáčí. Mohla by mít prý potenciálně negativní vliv na dětské diváky.
  11:25

Filip Zima alias Fizi nebo FIZIstyle vystupuje na sociálních sítích mnoho let a ač je jeho tvorba poměrně bizarní, patří mezi nejúspěšnější youtubery v Česku. Fanoušci ho milují, s nadšením kupují jeho merch a s nadšením čekají na každé další video, které natočí. V minulosti však udělal nejeden přešlap.

Zima začal natáčet na YouTube před více než sedmi lety. Nejdříve tvořil videa, ve kterých se snažil divákům předávat tipy na užitečné aplikace a nebo natáčel různé pranky, ve kterých se snažil napálit buď kolemjdoucí, nebo kamarády. Zábavná videa měla mnohem větší úspěch než ta vážná a v podstatě užitečná, tak od nich později upustil.

Jeho obsah se stával postupem času čím dál tím víc bizarní, čímž na sebe Zima upoutal také velkou pozornost. Sice byla jeho videa kontroverzní, nikomu neškodila. Až do roku 2018, kdy začal spolupracovat s firmou Drakemall. O co jde? „Principem Drakemallu je to, že si za úplatu tvořenou předem zaplaceným kreditem pořídíte takzvaný mystery box. Ten ukrývá nějaké předměty. A provozovatel samozřejmě bude tvrdit, že cenné. Například Apple box vás bude lákat na MacBook nebo iPhone,“ uvádí web Freebit. Proto se brzy začalo firmě přezdívat hazard pro děti.

Drakemall vznikl v roce 2017 a v současné se už na web nedostanete. Byla zablokovaná na základě rozhodnutí Ministerstva financí, protože na ní byla provozovaná hazardní hra v rozporu se zákonem.

Influenceři, kteří s firmou spolupracovali, lákali diváky na použití jejich kódu s tím, že dostanou okamžitě kredit, který budou moc na webu využít pro nákup boxů. Největší problém však byl ten, že v boxech byly k nalezení naprosto bezcenné předměty a rozhodně ne iPhone nebo MacBook. V Česku s Drakemall nespolupracoval jen Zima, ale také například Mike Je Pán nebo skupina influencerů TvTwixx. Zima se o několik let později vyjádřil, že by s firmou už spolupracovat nechtěl, nicméně tehdy se stal trnem v oku nejednoho reakčního kanálu.

Zima však ani ne po roce od kauzy s hazardní stránkou přišel ještě s více kontroverzní spoluprací. Tehdy bylo podvodné sázkové poradenství na sítích teprve na začátku, on však s jedním z nich začal spolupracovat. Tvrdil, že pokud se přidáte do skupiny na sociální síti Telegram, na kterou odkazoval, dostanete se do slosování soutěže o auto. To samozřejmě nikdo nevyhrál, protože ani žádné nebylo.

Od té doby si Zima začal dávat velký pozor na to, s kým spolupracuje, jeho videa se však stávala postupem času ještě víc bizarní, než kdy před tím. Válel se v nich například v jídle, za což ho mnozí začali kritizovat. Prý kvůli plýtvání a také kvůli tomu, že nedává dětským sledujícím dobrý příklad.

V poslední době také čelí velké kritice za to, že údajně kopíruje náhledové fotky u videí od úspěšnějších tvůrců. K negativním komentářům se nikdy nevyjádřil a v údajném kopírování pokračuje dodnes.

@faktaczsk CR: Bige #fizi #fizistyle #youtube #bige #fakta #socialnisite #kauza #fyp ♬ původní zvuk - Fakta

Z nových videí je patrné, že je Zima opravdu úspěšný, o čemž svědčí například to, že si postavil natáčecí studio za 10 milionů korun. Díky vyššímu rozpočtu se pravděpodobně snaží zacílit i na jiné publikum než jeho dětskou fanouškovskou základu. Loni se ale rozhodl natáčet videa pro stejnou věkovou kategorii, jenom v jiném státě. Začal totiž tvořit na španělský kanál, kam nahrál tři videa a od té doby kanál utichl.

A co dělá Zima teď? Magazín Forbes ho opakovaně označil za nejúspěšnějšího youtubera v Česku. Jeho videa jsou sice úspěšná, ale stále velmi kritizovaná. Především kvůli tomu, že by jejich obsah mohl mít potenciálně negativní dopad na dětské publikum. Je mu vyčítané už zmíněné plýtvání jídlem, v jiných videích po kamarádech hází červy, jindy je nechává pít ústní vodu a nebo je vězní čtyřiadvacet hodin v díře.

Včera však Zima začal s poměrně nevšedním formátem. Rozhodl se čtyřiadvacet hodin vysílat společně s přáteli živě a podepisovat fanouškům trička. Motivací by mělo pravděpodobně být dosažení milionu odběratelů na jeho youtubovém kanále. Zdá se však, že vysílal pouze dvě hodiny a ne celý den.

Témata: Fizi