Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

HHC bonbóny možná budou nelegální. | foto: Profimedia.cz

HHC je zakázaná látka. Podle prodejce represe nic nevyřeší, poptávka zákazem nezmizí

Vláda zařadila HHC na seznam návykových látek. „Je to jediná možnost,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Podle jednoho z prodejců však bude úplný zákaz neúčinný. Výrobci se jednoduše adaptují na nová pravidla. Trh s alternativami konopí je podle něj tak velký, že poptávka se zákazem nezmizí.
  14:20

Debatovalo se o tom několik dní, vláda teď rozhodla. HHC je nově na seznamu zakázaných látek. „Je to jediná možnost,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Může za to i fakt, že začal rapidně narůstat počet dětí a mladých dospělých, kteří museli být kvůli předávkování cukrovinkami s obsahem HHC hospitalizovaní. Prodejci sice po regulaci volají, represe je však podle nich neúčinná.

Vláda nyní bude potřebovat ještě souhlas Evropské komise se zařazením HHC na seznam zakázaných látek. Ten je však podle ministra zemědělství Marka Výborného z KDU-ČSL předjednaný. Na seznam návykových látek se mají dostat také hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-O) a tetrahydrokanabiforol (THCP).

Zákaz však nebyl původně v plánu. Vláda už návrh jednou projednávala minulý rok, nicméně se na zařazení HHC na seznam návykových látek neshodla. Mělo být regulované jenom jako takzvaná psychomodulační látka. Na základě nově zavedené kategorie by prodejci nemohli prodávat produkty s HHC lidem mladším osmnácti let a přísně by se také hodnotila i jejich bezpečnost a kvalita. Touto cestou se s největší pravděpodobností však vláda vydat nechce.

Proč vláda přistoupila k zálazu HHC? Účinky velmi podobá zakázanému THC. HHC je však látka nová, syntetická a expertům neznámá. Prodejci HHC uvádějí především pozitivní účinky, jako například zvýšení chutě k jídlu, snížení vnímání bolesti nebo například uvolnění napětí ve svalech. Objevují se však i ty negativní, mezi které lze zařadit zvýšení krevního tlaku, úzkosti nebo nespavost. Podobně je na tom i látka THC-P, o které se začalo mluvit relativně nedávno. Někteří výrobci navíc uvádějí, že by měla být až třicetkrát silnější než THC.

Nejproblematičtější však je dostupnost produktů jak s HHC, tak s THC-P. Donedávna byly k sehnání i v prodejních automatech, které nevyžadovaly kontrolu věku a mohli si je tak jednoduše pořídit i nezletilí. Kontrolu věku navíc nevyžadovaly ani některé e-shopy. V poslední době se začaly také na virálně šířit cukrovinky s oběma látkami, které jsou atraktivní především pro děti, na čemž mají mimo jiné podíl i influenceři. Cukrovinky totiž hojně propagují, na rozdíl od dětí však umí určit správné dávkování.

Na chystané nařízení vlády reagovali velmi pohotově členové Asociace členové bezpečného konopí. Už minulý týden se zavázali ke stažení cukrovinek s HHC aniž by čekali na rozhodnutí vlády. Mezi členy Asociace patří například e-shopy Dr. Weed nebo Psychoweed. V současné době už z některých e-shopů zmizely veškeré produkty nejen s HHC, ale i s THC-P.

Právě e-shop Psychoweed zaznamenal značný nárůst objednávek a minulý týden byl web kvůli velkému počtu připojení nedostupný. „Důvod je prostý, lidé jsou v nejistotě, a tak si vytvářejí zásoby. Trh s alternativami konopí je tak velký, že poptávka zákazníků po zákazu nepřestane,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz Matyáš Oliva, jednatel a produktový specialista Psychoweed. Prodejci se podle něj budou muset adaptovat na stávající situaci a přijít s dalšími alternativami. Myslí si také, že se lidé nebudou chtít vracet k nakupování konopí na černém trhu, když si ho donedávna mohli objednat z pohodlí domova.

Oliva je přesvědčený o tom, že úplný zákaz HHC a jemu podobných látek problém nevyřeší. „Jsem si téměř jistý, že přímočará represe nevyřeší vůbec nic, spíše jen přidá olej do ohně vyhrocenosti celé situace, což ani jedné straně nepomůže,“ vysvětluje. On i další členové Asociace bezpečného konopí jsou připraveni s vládou vyjednávat. „Okamžité stažení cukrovinek z prodeje toho bylo ukázkou,“ dodává. Podle Olivy by úplný zákaz prodeje produktů s HHC dokázal absurditu „represní politiky“.

Mezi prodejci podle Olivy také existuje obecný konsenzus, že by měl být prodej produktů s HHC zakázán. Nutno dodat, že ne všichni ho dodržují. Právě Psychoweed je jedním z mála e-shopů, který ještě před platbou vyžaduje ověření věku pomocí externí aplikace. Přihlásit se jde například i přes bankovní identitu. Ne každý však takové ověření má, na některých e-shopech jde produkty koupit jen po odkliknutí souhlasu, že je nakupujícímu osmnáct a více let.

Právě kvůli tomu se začíná debatovat i o tom, zda by měl být internetový prodej HHC produktů zakázaný. V takovém případě by se daly produkty koupit jen ve specializovaných prodejnách. „Jestli si člověk může koupit na webu alkohol nebo tabák a nikomu to nevadí, tak proč by nemělo být možné si koupit konopí s patřičnými opatřeními anulujícími prodeje nezletilým,“ popisuje Oliva. Neměl by se podle něj zároveň regulovat jenom prodej, ale i kvalita produktů. V současné době se nejen produkty s HHC a THC-P, ale i s CBD prodávají jako sběratelské předměty, které se z podstaty věci regulovat nedají.