Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

HHC bonbóny možná budou nelegální. | foto: Profimedia.cz

Vláda chystá zákaz prodeje výrobků s HHC. Dotkne se i influencerů, ti se na tom pěkně pakují

Vláda bude v následujících dnech projednávat návrh o přidání HHC na seznam návykových látek. K jeho vytvoření vedly především události posledních dní, kdy se začal zvyšovat počet případů předávkování HHC. Mnoho influencerů sice produkty propaguje, jednoho z nich se chystaný zákaz dotkne o něco víc. Vladimír Kadlec, známý jako Vláďa, nedávno založil firmu, která výrobky s HHC prodává.
  17:06

HHC, které poslední dny a týdny rezonuje českou společností skrze případy dětí, kterým látka způsobila zdravotní potíže, se možná brzy dočká regulace. Může za to i to, že se začaly virálně šířit nejrůznější cukrovinky s obsahem HHC. Ty jsou pro děti obzvlášť atraktivní – i kvůli tomu, že je hojně propagují influenceři. Donedávna se jednalo o problém, o kterém se sice vědělo, aktivně se o něj nikdo příliš nezajímal. To se teď mění.

Vláda se ve středu shodla na zařazení HHC a několika dalších substancí na seznam zakázaných látek. Prodej produktů s HHC by měl být zakázaný zhruba do měsíce, nařízení by měla vláda schvalovat příští týden. Vláda o HHC začala jednat právě kvůli tomu, že v poslední době roste počet hospitalizovaných jak zletilých, tak nezletilých, kteří se látkou předávkovali.

HHC je látka, která se svými účinky podobá THC. Na rozdíl od THC bylo HHC ještě nedávno neregulované a zároveň dostupné v prodejních automatech, kde si ho mohly koupit i děti. HHC je však látka nová, syntetická, expertům neznámá a nikdo neví, jaké může mít účinky na tělo z dlouhodobého hlediska. Prodejci HHC uvádějí především pozitivní účinky, jako například zvýšení chutě k jídlu, snížení vnímání bolesti nebo například uvolnění napětí ve svalech. Objevují se však i ty negativní, mezi které lze zařadit zvýšení krevního tlaku, úzkosti nebo nespavost.

Ke stažení produktů s látkou HHC se zavázali členové Asociace bezpečného konopí, která se snaží zvýšit kvalitu a bezpečnost výroby a užívání výrobků z konopí. Členů je patnáct a jsou mezi nimi i známé české e-shopy, které se prodejem konopných výrobků zabývají. Patří mezi ně například Dr. Weed nebo Psychoweed. „Místo čekání na rozhodnutí státní správy jdeme cestou samoregulace a zavazujeme se stáhnout z prodeje všechny cukrovinky s HHC,“ uvádí asociace na Instagramu.

Nutno dodat, že se stažení týká opravdu pouze jenom cukrovinek, ostatní výrobky s HHC dostupné pořád jsou. Zároveň někteří ze členů asociace nabízí cukrovinky s THC-P, které by mělo být mnohem problematičtější než HHC. THC-P je podle prodejců údajně třicetkrát silnější než THC. Problém tak stažení cukrovinek s HHC vůbec neřeší. Asociace se věnuje pouze tomu problému, který je nejvíce medializovaný, problematické látky stejně pořád dostupné jsou.

O tom, jak velká je v současné době po HHC cukrovinkách poptávka, svědčí i to, že zmíněné weby produkty nestáhli ihned, v plánu to mají v následujících dnech. Jejich zákazníci, ale i další zájemci například o kyselé HHC pásky, po produktech touží. V době psaní článku byly některé z nich nedostupné kvůli příliš velkému zájmu. „Příliš mnoho připojení. Náš systém je v současné době přetížený. Zkuste prosím navštívit náš e-shop za chvíli, omlouváme se,“ stálo například na webu internetového prodejce Psychoweed.

Ve světě je látka THC-P poměrně neznámá a o jejích účincích píšou v drtivé většině prodejci. Lákají na třicetkrát silnější účinky na terapeutický potenciál látky. Jenže se zdá, že neexistuje žádná relevantní studie, která by třicetkrát silnější účinky potvrzovala. „THC-P má podobnou molekulu jako THC, nicméně je to koncentrovaná látka a ne rostlinná. Hlavně je nová, takže její účinky nejsou tolik známé. Silnější by být měla, ale nevím o žádné studii, která by potvrzovala, že by měla být tolikrát silnější,“ vysvětlil pro redakci Antiyoutuber.cz před časem národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Právě s e-shopem Psychoweed spolupracuje influencerka Denisa Kouřílková alias Sugar Denny, která je dlouhodobě za propagaci produktů s obsahem HHC produktů kritizovaná. Prý kvůli tomu, že ji sledují děti a ona by je mohla motivovat k nákupu výrobků s HHC. Jenže ona doporučuje e-shop, kde je potřebné ověření věku. „Když nějaké dítě bude chtít něco takového koupit, tak si rozhodně nekoupí pásky za 800, ale půjde za spolužákem, který mu tu trávu sežene jinak,“ vysvětlila na Instagramu.

Kouřílková se ve vyjádření na Instagramu sice především obhajovala, upozornila však na nový e-shop influencera Vladimíra Kadlece, který je známý jako Vláďa. Nedávno totiž spustil nový projekt Green King, který se, jak název napovídá, věnuje také prodeji alternativ k látce THC. Na základě informací z obchodního rejstříku firma není jeho, ale jeho společníka Oleksandra Lovhy. Kadlec se však veřejně jako spolumajitel prezentuje. „Vláďa nejen, že HHC propaguje, ale dokonce i sám prodává. O tom ale už nikdo nemluví,“ vysvětlila Kouřílková. Dodala také, že i Kadlece sledují děti a pravděpodobně jich je podle ní mnohem víc než těch, které sledují ji.

Kadlec e-shop prezentuje jako prodejce s prémiovými produkty na „uvolnění a chill“, které jsou určené jenom dospělým. Věk však e-shop nijak neověřuje. V kontextu událostí posledních dní je nutné zmínit také to, že Kadlec ještě na konci ledna pořádal o HHC bonbony soutěž, která by také měla být určena jen dospělým, je však otázkou, zda věk opravdu někdo ověřil.