Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Ilustrační snímek | foto: reprofoto dailymail.co.uk

V Česku je dostupná nová látka, prý až třicetkrát silnější než THC. Mohou si jí koupit i děti

V Česku se stává populární látka THC-P. Její prodejci slibují až třicetkrát silnější účinky, než jaké má THC. Je dostupná nejen na internetu, ale i v prodejních automatech na ulici, kde si ji mohou koupit i děti. Podle protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila nejsou dlouhodobé negativní účinky známé. U látky je složitá regulace.
  13:22

V posledních letech se nejen na českém internetu začaly šířit neregulované alternativy k zakázané látce THC. Patří mezi ně například CBD a HHC. Účinky některých z nich se sice liší, nicméně i prodejci lákají na to, že jsou velmi podobné. Teď o poměrně nové látce tvrdí, že je několikrát silnější než THC. Jenže by mohla mít i rizika.

Už před několika měsíci se u prodejců alternativ k látce THC objevila látka zvaná THC-P, případně THCP, celým názvem tetrahydrokanabiforol. Jedná se o kanabinoidní sloučeninu, která byla objevena v roce 2019 italskými vědci. Mělo by jít o přírodní součást konopí, která se v mnoha ohledech podobá látce THC, nicméně má delší řetězec atomů vodíku.

Díky odlišnému řetězci atomů vodíku by měla mít látka také odlišné účinky než THC. Podle prodejců až třicetkrát silnější. „To z něj dělá jednoho z nejsilnějších kanabinoidů, které kdy byly objeveny. Tato neuvěřitelná síla znamená, že i malé množství THC-P může poskytnout intenzivní zážitek a hlubokou úlevu,“ uvádí jeden z prodejců. Tentýž prodejce uvádí, že mezi hlavní benefity látky patří rychlá a intenzivní úleva od bolesti, silné pocity euforie, hluboká relaxace a například také možnost nižšího dávkování oproti THC.

Už zmiňovaný prodejce látku nabízí ve formě květů, nebo vaporizérů. Jiní prodejci nabízí i oleje nebo želé bonbony v různých příchutích. Jenže produkty s THC-P nejsou dostupné jenom na internetu, dají se pořídit i v prodejních automatech na ulici. Jednoduše se tak k nim dostanou i děti.

Ve světě je látka poměrně neznámá a o jejích účincích píšou v drtivé většině hlavně prodejci. Všichni lákají na třicetkrát silnější účinky a také na to, že má látka velký terapeutický potenciál. Jenže se zdá, že neexistuje žádná relevantní studie, která by třicetkrát silnější účinky potvrzovala. „THC-P má podobnou molekulu jako THC, nicméně je to koncentrovaná látka a ne rostlinná. Hlavně je nová, takže její účinky nejsou tolik známé. Silnější by být měla, ale nevím o žádné studii, která by potvrzovala, že by měla být tolikrát silnější,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Vzhledem k tomu, že nejsou tolik známé účinky látky, není možné s jistotou určit ani její rizika. „Při předávkování THC-P mohou lidé trpět úzkostnými stavy nebo například několik dní nespat,“ vysvětluje Vobořil. Krátkodobá rizika mohou být podobná těm, která se pojí s látkou THC. Problém je však s dlouhodobými riziky. „Protože ta látka je nová a syntetická, nikdo neví, co může způsobovat. A to je ten největší problém,“ dodává.

Podle Vobořila látku zkoumá v současné době pracovní skupina Systém včasného varování před novými drogami, která mimo jiné posuzuje nové látky navrhované v Česku k zařazení mezi kontrolované omamné a psychotropní látky. Výsledky rozborů a testů by měly být k dispozici v řádu týdnů.

Regulace podobných látek je však složitá. „Objeví se nová látka, prodejci na ní vydělávají, pak přijde zákaz, ale v tu chvíli mají připravené dvě nové, které regulované ještě nejsou. Je to začarovaný kruh,“ vysvětluje Vobořil. Zdá se však, že by se brzy celý proces mohl zrychlit. Poslanci totiž posunuli do druhého čtení nový zákon o psychomodulačních látkách. Měl by umožnit okamžité stažení jakékoli látky z trhu. Následně se látka začne zkoumat a bude rozhodnuto, zda se zařadí na seznam psychomodulačních látek nebo na seznam nelegálních návykových látek, mezi které patří například heroin. Ke schválení nového zákona by podle Vobořila mohlo dojít na konci března příštího roku.