Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Marek Valášek alias Datel musel soudu vysvětlovat, jak se to má s jeho příjmy, dovolenými a splácením dluhů. | foto:  Zpravodajové Expres.cz, Expres.cz

Datel končí v insolvenci! Podle soudu se nechával vydržovat partnerkou a byl k povinnostem lhostejný

Odvolací soud zamítl Markovi Valáškovi alias Datlovi odvolání proti zrušení insolvence. Známý influencer tak v insolvenci končí, může za to především jeho laxní přístup k plnění povinností, které s oddlužením souvisejí. Datel sice tvrdil, že své povinnosti plnil tak, jak měl, soud s ním však takový názor nesdílí. Pravděpodobně ho teď čeká exekuce.
  16:40

Sága Marka Valáška alias Datla a jeho dluhů má zásadní vývoj. Na konci října soud insolvenci Valáškovi zrušil. Proč? Podle dokumentu, který se v jeho insolvenčním řízení objevil, je důvod jasný: nepoctivý záměr dlužníka. Známý influencer se sice proti rozhodnutí odvolal, odvolací soud teď však rozhodl jasně. Zrušení insolvence potvrdil.

Soudce a předseda soudního senátu Jaroslav Zelenka zamítnutí odvolání odůvodňuje podobnými skutečnostmi, kvůli kterým soud prvního stupně insolvenci zrušil. V dokumentu, který v pátek zveřejnil soud, se jednoduše píše, že Datel neplnil co měl, podle všeho nepřiznával své příjmy, žil okázalý život, soudu ale tvrdil, že nic nevlastní, nic neplatí a žije z minimální mzdy.

Na své chování byl upozorněn už na jednání v červnu. Byla s ním tehdy probrána jeho situace, ze které se nijak nepoučil a nápravu nezjednal. Nadále naopak například jezdil na exotické dovolené, aniž by věřitelé z těchto příjmů dlužníka měli nějaký prospěch. Valášek si podle soudu neuvědomuje, což prokázalo i jeho chování na zmíněném jednání, že mu byla dána jedinečná možnost se zbavit dluhů, které způsobil svým „naprosto nezodpovědným a lehkomyslným“ přístupem k plnění zákonným povinností.

„Nadále neplní své povinnosti v oddlužení, ze soudu i správce si „nic nedělá“, splnění uložených povinností zcela pomíjí, a navíc vede nákladný způsob života, což je pro dlužníka procházejícím oddlužením nepřípustné za situace, kdy nejsou stejnou měrou uspokojováni i jeho věřitelé,“ píše se dál. Soud také upozorňuje na fakt, že je oddlužení plněno především z darovací smlouvy matkou dlužníka, což neodpovídá možnostem a schopnostem Datla. S ohledem na svůj věk a fyzické schopnosti totiž podle odvolacího soudu může zcela bez problémů získat zaměstnání s výrazně vyšší mzdou.

Soud také upozorňuje na fakt, že místo toho, aby si Valášek hledal jinou práci, většinu času věnuje sociálním sítím a přípravám na zápasy v Clash of the Stars, které mu ale dle jeho slov negenerují žádné příjmy. Z vyjádření organizace plyne, že mu byla odměna za zápasy už vyplacena, on ji však do majetkové podstaty nevydal.

Podle rozhodnutí odvolacího soudu ze všech zmíněných skutečností vyplývá, že Valášek je už od počátku insolvenčního řízení veden úmyslem zaplatit na své dluhy co nejméně, navíc z velké části darem od své matky. „Není tedy žádného důvodu vyčkávat splnění celého splátkového kalendáře, nýbrž je naopak třeba proces oddlužení ukončit, a to obzvlášť za situace, kdy chování dlužníka svědčí o jeho přezíravém a mnohdy až vysmívajícím se přístupu a o jeho neochotě ke snížení svého životního standardu ve prospěch svých věřitelů,“ píše se dál.

Datel v odvolání proti zrušení insolvence tvrdil, že rozhodně žádný nepoctivý záměr neměl a své povinnosti plnil tak, jak mu ukládá insolvenční správce, byť opožděně. Známý influencer si také stál za tím, že ač je mediálně známá osoba, která se pohybuje na sociálních sítích, nelze předpokládat, že má z aktivit na sociálních sítích tisícové příjmy. S tvrzením Valáška však odvolací soud nesouhlasí a upozorňuje na to, že jeho nepoctivý záměr a nedbalý přístup ilustruje i samotné odvolání. Soud totiž s Valáškem nesdílí názor, že řádně plnil své povinnosti jen se zpožděním a celou dobu má dostačující zaměstnání.

Podle soudu je naopak zaměstnání Datla zcela nedostačující a neexistuje objektivní důvod, proč by měl být zaměstnaný za měsíční odměnu, která je nižší než průměrná mzda v Česku. Průměrná měsíční mzda v minulém roce činila 40 324 korun, on byl zaměstnaný za 17 300 korun, tedy za minimální mzdu.

Soud zmiňuje i jeho vztah s Barborou Stříteskou, o které Datel tvrdí, že mu platí všechny jeho aktivity.

„Odvolací soud nepovažuje za standardní, aby se dlužník v režimu oddlužení nechával vydržovat od svojí přítelkyně, přenesl břemeno splátek pro oddlužení na svoji matku a ještě očekával, že insolvenční soud bude takové jeho chování aprobovat,“ stojí v dokumentu. Soud mimo jiné upozorňuje také na to, že od února 2022 do září 2023 absolvoval nejméně dvanáct dovolených, které měla všechny, kromě jednoho, platit partnerka. „Údajně hradila i Matějskou pouť, aby jí mohl dlužník „vystřelit růži“, a jež mu i údajně zapůjčila své brýle zn. Luis Vuitton „dokud spolu budou“, jejichž hodnotu ovšem dlužník nezná. Je přitom otázkou, zda by dlužník, jenž si dlouhá léta buduje kariéru houževnatého zápasníka, nosil dámské brýle,“ uvádí soud.

Podle soudu Valášek nezačal pracovat na nápravě ani vzhledem trvání odvolacího řízení a ani nenabídl žádná doložená tvrzení, kterými by mohl soud přesvědčit, že opravdu na nápravě svého chování pracuje. Soud také podotýká, že při rozhodování nevycházel z informací třetích stran. Datel si za zamítnuté odvolání jednoduše může sám.

Co bude dál? S největší pravděpodobností exekuce. Na její zahájení mohou věřitelé podat návrh. Peníze, o které se do insolvenčního řízení přihlásili Datlovi věřitelé, přesahují dva miliony korun. Z toho stihl pětadvacetiletý influencer zaplatit jen zlomek.