Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Jaroslav Kovář na půlmaratonu | foto: instagram.com/youtuberjarda

Tiktoker ve středním věku po sedmi letech konečně vyrazil na pochod Českem. Je to podvod, píšou sledující

Kontroverzní youtuber Jaroslav Kovář je spojovaný nejčastěji s bizarním projektem Jarda Gump. Kovář měl před sedmi vyrazit na stovky kilometrů dlouhou pouť Českem a od fanoušků na ni také vybíral peníze. Ze zdravotních důvodů však prý nebylo možné projekt odstartovat. Nyní se po dlouhých letech konečně Kovář vydal na cestu a mnozí si myslí, že jde opět o podvod.
  12:00

Ahoj lidi, jmenuji se Jarda, je mi dvaačtyřicet a jsem youtuber, byla věta, kterou před sedmi lety znal téměř každý, kdo českou youtuberskou scénu sledoval. Nyní už téměř padesátiletý Jaroslav Kovář není youtuber. Ze spíše mladší cílové skupiny se zaměřil na tu starší. Stal se humornou hvězdou televize Šlágr, kde zpívá a prodává přezůvky. Čeho se zřejmě nikdy nezbavil, byl špatný pocit ze zrušení jeho projektu Jarda Gump.

Pouť, na které se měl vydat pěšky přes celé Česko a na kterou mu fanoušci přispívali, se nakonec neuskutečnila kvůli zdravotním problémům. Většina sledujících ho začala označovat za podvodníka, který si vzal vybrané peníze z projektu a odjel na dovolenou. Nyní se rozhodl všem pochybovačům zatnout tipec. Jarda Gump je v plném proudu.

@youtuberjarda www.JardaGump.cz právě začíná 🏃🏼‍♂️🏃🏼‍♂️🏃🏼‍♂️ #jardagump #youtuberjarda ##foryoupage ♬ původní zvuk - YouTuberJarda

Psal se rok 2016 a tehdy už poměrně lehce populární Kovář přišel s Jarda Gumpem. Mělo se jednat o pěší pochod přes Českou republiku dlouhou šest set osmdesát kilometrů. Smyslem projektu bylo podle něj upozornit na charitativní projekt Správný pes, což byla podle mnohých jen zástěrka, aby z celé akce vyšel Kovář jako poctivý a hodný člověk. Kovář se měl prezentovat jako sponzor organizace Pomocné tlapky, což se nakonec ukázalo jako lež. „Veřejně se distancujeme od jakékoliv spolupráce s panem Jaroslavem Kovářem, který se prezentuje jako sponzor naší organizace. Pan Kovář nikdy neposkytl naší organizaci žádný sponzorský dar.“ sdělila tehdy sama nadace Pomocné tlapky.

Po několika pokusech o vyjádření a znovuobnovení projektu se Kovář ubral do ústraní. Jako důvod, proč se Jarda Gump neuskutečnil, uvedl zdravotní komplikace. Téměř nikdo mu ale nevěřil. Zdravotních problémů mělo u Kováře přibývat, Jarda Gump se posouval a většina sledujících měla jasno. Podle mnohých šlo o velice špatně zorganizovaný projekt, jehož cílem bylo zviditelnit se, udělat ze sebe dobrého člověka a ještě si něco vydělat.

Kovář už téměř žádná videa nevydával. K tématu Jarda Gump se jednou za čas vrátil s tím, že se na něj připravuje. Je 3. října 2023 a Jarda Gump po dlouhých sedmi letech konečně odstartoval. Jeho start se snažil propagovat už poměrně dlouho na svých sociálních sítích a to hlavně na TikToku. Jeho videa však moc velký dosah nemají, a tak většina uživatelů zřejmě ani netuší, že se Jarda Gump konečně uskutečnil. „Jardo, doufám, že si z nás děláš p*del,“ píše jeden uživatel pod Kovářovo video na TikToku, ve kterém oznamuje start projektu.

Kovář zřejmě pochopil, že nemá smysl stavět úspěch projektu na zaslaných financích od fanoušků. Původně se snažil vybrat částku třicet tisíc korun, bez které by se dle jeho slov celá pouť zorganizovat nedala. Ačkoliv tentokrát opět své fanoušky o finanční podporu žádá, nezakládá na ní start projektu. Za poměrně obdobné ceny jako dříve fanouškům nabízí symbolické produkty jako magnetky, placky, či píšťalky.

I přes všechny negativní komentáře a nedůvěřivé uživatele na sítích se zdá, že Kovář na svojí dlouhou pouť skutečně vyrazil. Za startovní destinaci si vybral hraniční přechod s Německem u Aše, odkud v devět hodin ráno vyrazil na svůj pochod. Ujít by tento den měl téměř třicet kilometrů a v šest hodin večer má naplánovaný dorazit do Chebu. V průměru na svých stránkách uvádí, že za den ujde zhruba mezi třiceti až čtyřiceti kilometry. Za cílovou destinaci si stanovil Hraniční přechod se Slovenskem Střelná. Tam má dorazit 22. října a oslavit své padesáté narozeniny.

@youtuberjarda PF 2023 #happynewyear #jardagump #youtuberjarda ♬ Happy New Year - TonsTone

Na sítích se zřejmě kvůli své předešlé kontroverzní historii shledává zatím spíše s negativními reakcemi. „Ty chceš zase podělat nějaké peníze dědku,“ komentuje na TikToku jeden uživatel. „Tak schválně jestli se dožijeme konce, nebo si zase něco vymyslíš,“ píše další. Někteří si myslí, že se Kovář na cestu skutečně vydá, ale reálně pěšky nepůjde. „Však to je a byl podvod. Měl jsi poprvé v plánu jezdit autem a ne chodit,“ píše další. Takové komentáře se Kovář pokusí zřejmě vyvrátit tím, že měl fanouškům zpřístupnit náhled do GPS navigace, která v reálném čase sleduje, kde se právě nachází.