Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl

Jiří Procházka se vrací | foto: Instagram

Jiří Procházka bude znovu zápasit o titul. Mimo zápasení se také věnuje pomáhání nemocným dětem

Už 11. listopadu se v UFC opět předvede MMA zápasník Jiří Procházka, který před rokem získal titul šampiona v polotěžké váze. Tuto informaci potvrdil také prezident organizace Dana White a fanoušci MMA Procházku neuvěřitelně podporují. Toho čeká tvrdý souboj s Alexem Pereirou a vítěz zápasu získá také titul. Procházka se mimo klec věnuje také nadaci, kterou založil a která pomáhá nemocným dětem.
  8:47

Jiří Procházka, MMA zápasník, kterého zná v podstatě každý fanoušek bojových sportů, už před časem oznámil, že je připravený vrátit se k zápasení a získat zpět svůj titul šampiona v UFC. Procházka se totiž titulu vzdal kvůli zranění, které ho na dlouhou dobu vyřadilo ze hry. Nyní je ale opět připravený a vedení organizace UFC konečně potvrdilo, že se Procházka do klece vrátí ještě tento rok. Český zápasník tak může vstoupit do předzápasové přípravy a vymyslet taktiku, díky které by mohl porazit svého soupeře Alexe Pereiru. Procházka ale mimo zápasení uspěl také ve vlastním byznysu a dokonce založil i vlastní nadaci.

Procházkova cesta do UFC byla opravdu dlouhá. Ještě před tím, než se vydal na dráhu MMA zápasníka, se věnoval thajskému boxu, ve kterém porážel jednoho soupeře za druhým. V roce 2011 se dokonce stal mistrem České republiky a právě tehdy se rozhodl, že přejde k MMA. O pouhý rok později proto nastoupil do svého prvního zápasu ve smíšených bojových umění a zvítězil už v prvním kole.

Po třech letech zápasení se stal českou jedničkou v polotěžké váze a zamířil do japonské organizace Rizin Fighting Federation. V Japonsku zápasil zhruba pět let a v roce 2020 podepsal smlouvu s organizací UFC. Procházka se tak stal pátým Čechem, který zápasil v této organizaci, ale jako jediný dokázal získat titul.

Jeho soupeřem byl tehdy Glover Texeira, kterého Procházka po dlouhé a tvrdé bitvě nakonec dokázal přinutit zápas vzdát a český zápasník se tak stal historicky prvním Čechem, který získal titul šampiona v UFC. Mnoho lidí ale zastává názor, že měl Procházka v zápasu obrovské štěstí, protože jeho soupeř udělal chybu.

„Gratuluji k vítězství, ale musíš uznat, že jsi měl ke konci pátého kola velké štěstí. Kdyby se měl zápas bodovat, nejspíš by zvítězil Glover. Na to se ale historie neptá a jsi teď právoplatným šampionem. Respekt,“ okomentoval jeden z Procházkových příspěvků na Instagramu jeho fanoušek. Procházku ale samozřejmě většina lidí chválí, protože dokázal něco, co ještě žádný Čech předtím nedokázal. Procházka má ale nyní šanci dokázat, že titul opravdu nezískal pouze náhodou.

Protože se už dokázal zotavit ze svého zranění, může se utkat s bývalým šampionem střední váhy s Alexem Pereirou a získat tak uvolněný pás šampiona. Nikdo dlouho nevěděl, kdy se tito zápasníci konečně střetnou, protože se návrat Procházky překrýval s návratem hvězdného Conora McGregora.

Titulový zápas se ale nakonec bude konat už v listopadu, nebude ovšem hlavním zápasem večera. „Bývalý šampion polotěžké váhy Jiří Procházka se utká s bývalým šampionem střední váhy Alexem Pereirou o uvolněný titul šampiona polotěžké váhy. Procházka je jedním z nejzajímavějších bojovníků, které na naší soupisce máme. Na konci minulého roku musel uvolnit titul poté, co si přivodil nejhorší zranění ramene v historii UFC. Nyní je však zase v pořádku. V rámci UFC je neporažený a je jasné, že chce titul zpátky,“ oznámil prezident organizace UFC Dana White.

Lidé na sociálních sítích jsou z této zprávy nadšení. Už dlouho totiž všichni s napětím očekávali, kdy se jejich oblíbený zápasník konečně vrátí k zápasení a opět se vydá na cestu ke svému titulu. Pereira, zápasník, který se narodil v Brazílii, je ale velmi tvrdý chlapík a pro Procházku to znamená, že do své přípravy musí vložit opravdu všechno.

Český zápasník je ale rovněž velice nepříjemným soupeřem, což koneckonců dokazuje také hromada knockoutů, které Procházka za svou zářnou kariéru dokázal rozdat. Fanoušci MMA ženou svého oblíbence dopředu a na sociálních sítích mu vyjadřují neuvěřitelnou podporu. „Procházka vyhraje. Pás se vrátí tam, kam patří. Jsi náš šampion a určitě vyhraješ. Zápas budu rozhodně sledovat a věřím, že si opět dojdeš pro výhru,“ povzbuzují Procházku lidé na Instagramu.

Vzhledem k tomu, že Procházku na této platformě sleduje přes 600 tisíc lidí, se pod jeho příspěvky objevuje nespočet podobných komentářů. I když je ale Procházka nejúspěšnější český zápasník v UFC, není na Instagramu nejsledovanější zápasník, který se z Česka vydal do slavné organizace. Machmud Muradov, který také zápasí v UFC, má totiž na Instagramu přes 2 miliony sledujících. Také Muradov dokázal své kvality, když mu vedení UFC nabídlo kontrakt, na titul v této organizaci si ale zatím bohužel nesáhl.

Procházka je také velmi aktivní i mimo zápasení. Má totiž vlastní merch BJP, který je mezi zápasníky velmi oblíbený a s radostí ho kupují také jeho věrní fanoušci, kteří ho chtějí podpořit. Procházka se dokonce rozhodl založit nadaci BJP foundation. „Zápasník MMA Jiří „BJP“ Procházka je bojovníkem v ringu i v životě. Už přes 10 let bojuje nejen za lepší podmínky MMA sportovců a profesionalizaci MMA sportu v České republice, ale i za zlepšení životních podmínek pro vážně nemocné děti a mladistvé. Jeho odhodlání pomáhat vyústilo v založení naší nadace BJP Foundation, která nyní všechny tyto aktivity zastřešuje,“ stojí v úvodu webové stránky nadace.

Procházka ale nyní musí věnovat veškeré soustředění blížícímu se zápasu o titul. Ten se má konat v New Yorku 11. listopadu a všichni jsou velmi zvědaví, jak zápas dopadne. Podle kurzů sázkové společnosti TipSport je Pereira s kurzem 1,70 favoritem, zatímco Procházka s kurzem 2,02 zůstává v pozadí. Kurz ale není o tolik rozdílný a zápas může dopadnout dobře ve prospěch Procházky, který dá do zápasu určitě vše. Možná nás tedy znovu čeká vítězoslavný návrat našeho reprezentanta, který opět přiveze vybojovaný pás šampiona UFC.