Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

JoJo Siwa | foto: Profimedia.cz

Z dětské hvězdy reality show rocková hvězda. JoJo Siwa prošla zásadní změnou, inspirovala ji Miley Cyrus

JoJo Siwa byla donedávna typickým příkladem dětské americké hvězdy. Proslavila se už ve dvanácti letech, kdy byla účastnicí v reality show Dance Moms. Od té doby tancovala, zpívala a příležitostně i hrála ve filmech. Jenže teď je s někdejším životem konec. Po vzoru Miley Cyrus naprosto změnila tvorbu i vizáž. Na předávání cen teď chodí jako členové skupiny Kiss.
  9:56

Americká zpěvačka, herečka a tanečnice Joelle Joanie Siwa je známá spíše pod uměleckým jménem JoJo. Je jí sice teprve jednadvacet, i přes to ale má za sebou relativně dlouhou kariéru. Proslavila se totiž už ve dvanácti letech a její příběh byl v podstatě synonymem pro dětské hvězdy z Disney Channelu. Jenže to se teď rozhodla změnit a její změna je přinejmenším dramatická.

JoJo Siwa se poprvé objevila na televizních obrazovkách už v roce 2015. Účinkovala společně s matkou v americké populární reality show Dance Moms. Objevila se tam i následující rok. Koncept Dance Moms je poměrně jednoduchý, divák sleduje několik mladých tanečnic, které touží po tom se proslavit. Je otázkou, jestli po tom touží ony, nebo i jejich matky, v mnoha případech je totiž mezi matkami rivalita tak značná, že to působí tak, jako by sláva byla jejich snem a ne dcer. Nicméně se díky Dance Moms proslavila nejedna mladá dívka, vedle JoJo Siwy například Maddie Ziegler, která tancovala ve videoklipech od zpěvačky, která si říká Sia.

U tancování nezůstala, jen o rok později od její účasti v Dance Moms vydala první dvě skladby, Boomerang a I Can Make You Dance, které sklidily velmi pozitivní ohlas. Skladba Boomerang získala velmi pozitivní reakce pravděpodobně i díky tématu, kterému se v ní Siwa věnuje – zpívá o člověku, který byl terčem internetové šikany. K dnešnímu dni má na YouTube téměř miliardu zhlédnutí. Nutno připomenout, že v době, kdy skladbu nahrávala, jí bylo teprve třináct let. Zanedlouho začala koncertovat a v šestnácti letech vyrazila na první turné. Koncertovala v dvaapadesáti městech ve Spojených státech a Kanadě.

Ve stejné době, kdy vydávala první skladby, se začala věnovat i herectví. V roce 2017 si zahrála ve filmu Blurt. Soutěžila také v několika soutěžích, které jsou určené pro celebrity. Relativně nedávno například soutěžila v Dancing with the Stars, což je ekvivalent české soutěže Stardance. Jednoduše – kariéra JoJo Siwy se ubírala správným směrem.

Jenže poměrně krátkou dobu dospělé ženě se životní priority mění a také se mění její názor na to, jak se chce prezentovat. Podobný životní příběh měla v mnohem větším měřítku měla Miley Cyrus. Proslavila se v seriálu pro děti Hannah Montana na Disney Channelu. Široká veřejnost Cyrus ještě dlouho po skončení natáčení seriálu vnímala jako dětskou hvězdu z Hanny Montany. Jenže to se Cyrus nelíbilo a tak přišel tehdy velmi šokující videoklip ke skladbě Wrecking Ball a její „Bangerz“ éra.

Paralelu v životním příběhu Miley Cyrus viděla i Siwa sama a tak se podle toho rozhodla i zachovat. Na začátku dubna oznámila, že s novou písní Karma začíná její „dospělácká“ kariéra a s dětskou hvězdou je konec. A videoklip působí opravdu všelijak, jen ne dětsky. Hlavní roly v něm hrají ženy, buď jenom tancují nebo se líbají. Siwa ve videoklipu vystupuje také velmi extravagantně oblečená a nalíčená. Při tvorbě ji inspirovala právě Cyrus a videoklip k Wrecking Ball a chtěla údajně docílit toho stejného efektu jako tehdy ona.

Skladba není nijak hudebně revoluční, nicméně i přes to sklidila mnoho pozitivních ohlasů. Velká část fanoušků byla z její změny nadšená a mysleli si, že se jí dobře daří. Sice se objevovaly i negativní ohlasy, nicméně ji alespoň lidé chápali. Jenže to ještě nevěděli, že extravagantní líčení a oblečení nezůstane jenom ve videoklipu. O několik dní později se po červeném koberci na iHeartRadio Music Awards procházela v outfitu insporaveném kapelou Kiss. Měla podobné líčení, podobně učesané vlasy a odkazovala na ně i oblečením.

Takovou extravaganci už ale její sledující tolik nepochopili. „Je to fakt bizár. Nechápu to, měla jsem jí ráda. Vypadalo to, že se jí dobře daří,“ říká jedna z jejích dřívějších fanynek na TikToku. JoJo Siwa se změnila doopravdy k nepoznání a zdá se, že jí fanoušci spíše ubývají. Je otázkou, jak se její kariéra bude vyvíjet dál, evidentně se však k někdejší tvorbě vrátit neplánuje a z kritiky si nic nedělá.