Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

Čekají Kazmu a výherce problémy? | foto: Herminapress

Čekají Kazmu a výherce problémy? Milion dolarů měl být zdaněný, daně mají odvést také výherci

Kazma vysypal z vrtulníku milion dolarů a spousta lidí si tak doslova nahrabala peníze. Nikdo se ale příliš nezamyslel nad tím, jak je to s daněmi. V podmínkách soutěže totiž stojí, že milion dolarů musí být zdaněný, ale vzhledem k tomu, že ho nikdo nevyhrál pro sebe, zdaněný nebyl. Někteří výherci by daň měli odvést také. Kazma by měl navíc přiznat původ svých peněz.
  14:20

Bavič Kamil Bartošek alias Kazma po dlouhé době ukončil soutěž o milion dolarů. Protože se nikomu nepodařilo získat kód pro otevření trezoru a nikdo nezískal výherní kartičku, Bartošek se rozhodl, že peníze vysype u monumentu u Lysé nad Labem z vrtulníku. Ti, co se registrovali na jeho webu, dostali lokaci zprávou a vydali se peníze chytat a cpát do igelitek.

Otázkou ale je, jak je to s penězi, které bavič rozdal. Na každé bankovce je totiž samolepka a navíc se jedná o výhru, kterou by soutěžící správně měli zdanit. Milion dolarů měl navíc zdanit sám Bartošek.

@igotabad.idea 1M$ MONEY RAIN 💵💸💸💸💸 #kazma #kazma_kazmitch #miliondolaru #dolar ♬ ONEMANSHOW - Main Theme - Official Soundtrack - ONEMANSHOW: The Movie

Bartošek opravdu splnil, co slíbil. Sociální sítě zaplavila videa, ve kterých se ve vzduchu vznáší vrtulníky a jeden pod sebou vláčí obrovský kontejner. Ten se následně otevřel a k zemi se začaly snášet bankovky, na které dole čekaly stovky lidí. Ti se okamžitě pustili do jejich sbírání a snažili se ulovit pro sebe co možná nejvíce peněz. Někteří lidé jsou ale výsledkem hry zklamaní a přijde jim to naprosto nesmyslné. Jiní se ptají, jak je to s penězi, když je na nich nalepený QR kód, který odkazuje na stránky Donio.cz, kde mohou lidé přispět na různé sbírky.

Spousta lidí si totiž myslí, že samolepka znehodnocuje samotnou bankovku a tu proto není možné nikde uplatnit. V Česku se však řeší z hlediska právní úpravy české koruny, to, zda dolary se samolepkou například směnárna přijme či ne, je na směnárníkovi. „Cizozemské bankovky, v tomto případě konkrétně dolarové bankovky, nejsou na území České republiky zákonným platidlem, obchodníci tedy nejsou povinni je přijímat jako protihodnotu za zboží a služby. Přijmout je samozřejmě mohou, záleží však výlučně na jejich vlastním obchodním rozhodnutí,“ vysvětlila pro redakci Antiyoutuber.cz mluvčí České Národní Banky Denisa Všetíčková.

Mnoho lidí pojalo podezření, že jsou peníze falešné. Ty, jak se později ukázalo, jsou ale opravdu pravé a lidé jimi mohou platit. Samolepka s QR kódem, která je na bankovkách nalepená, se dá prý naprosto jednoduše sloupnout, takže nedojde k žádnému znehodnocení bankovky. Jednoduše, kdo chce přispět na charitu, může a kdo si chce peníze užít, rozhodně může také. Je tu ale jedna věc, kterou mnoho lidí přehlíží, ale rozhodně stojí za zmínění. Milion dolarů, který Bartošek nechal vypustit z vrtulníku, totiž měl být zdaněný.

„Výherce získá vítězstvím v soutěži výhru ve výši 1.000.000 USD, a to před zdaněním ze strany pořadatele. Soutěžící berou na vědomí, že výhra v soutěži je zdanitelný příjem, který ke dni vydání těchto všeobecných soutěžních podmínek podléhá dani ve výši 15 %, kterou je povinen pořadatel srazit z výhry a odvést místně příslušnému finančnímu úřadu,“ stojí v podmínkách Bartoškovy soutěže. Bavič tedy mezi lidi očividně rozdal peníze, které by měly být zdaněné, ale nejsou a to by mohl být svým způsobem problém.

@kazma_kazmitch Dlouho jsem přemýšlel, jak s tím naložit. Show must go on. Tohle je plán B. #OMStheGame ♬ původní zvuk - Kazma Kazmitch

Všichni lidé, kteří se zúčastnili „lovu“ peněz, by měli tyto peníze přiznat. Při registraci do druhého kola soutěže všichni lidé museli vyplnit své osobní údaje, které následně poslali týmu ONE MAN SHOW. „Dá se zpětně dohledat, že se tito lidé přihlásili, ale musí se prokázat, že také inkasovali. Pokud Kazma opravdu ten milion shodil, tak by z milionu samozřejmě měla být odvedená daň u příjemců,“ řekla pro redakci Antiyoutuber.cz daňová poradkyně Blanka Marková. Pokud by se o hru začal zajímat finanční úřad, bylo to pro jeho zaměstnance rozhodně velmi náročné, protože by museli kontaktovat každého soutěžícího a ptát se na částku, kterou získal. Vzhledem k tomu, že si lidé peníze sbírali ze země, žádný důkaz o tom kolik skutečně nabrali není. Stejně tak se bude těžko dokazovat, kdo peníze sbíral.

„Kazma by měl přiznat původ těch peněz. Otázkou ale je, kdo po něm půjde a jak má připravenou legendu. Myslím si, že pokud si dovolil rozhodit milion dolarů, tak má kolem sebe zcela určitě štáb advokátů a daňových poradců, kteří mu alespoň poradí, co má dělat,“ řekla Marková. Co se týče samotné výhry, jedná se o peněžní příjem, který by měl Bartošek před tím, než ho rozdá lidem, zdanit. V podmínkách soutěže ale stojí, že výherce je povinen peníze zdanit a odvést částku 15%. To ale nikdo neudělal a Bartošek tak mezi lidi rozdal nezdaněné peníze.

Pokud lidé, kteří u Bartoškova monumentu sbírali peníze, nemají žádné další příjmy a celková částka jejich úlovku nepřesáhla 50 tisíc korun, jsou tím pádem osvobození od zdanění. Pokud ovšem tuto částku přesáhli, budou muset peníze zdanit, tedy odvést 15 procent z celkové výhry. Jestliže se tedy někomu povedlo získat například 60 tisíc korun, je povinný zaplatit na daních 9 tisíc korun, což Bartošek ve svých instrukcích jaksi zapomněl zmínit.

Lidé, kteří by takto neučinili, by se mohli dostat do problémů. Velmi často se totiž stává, že banky hlásí podezřelý pohyb na bankovních účtech finančnímu úřadu. „Milion dolarů je opravdu hodně peněz a bylo by z toho hodně daní. Otázkou ale je, kolik to bude stát v případě, že by se stát pokoušel zjistit, kdo z toho měl jaký zisk, protože je možné, že by tyto výdaje mohly přesáhnout částku samotné daně,“ dodala Marková.

Témata: Kazma