Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Kanye West | foto: Twitter: @popbaseAntiyoutuber.cz

Král kontroverze Kanye West: Nové album odsouval dva měsíce, teď distributor pracuje na jeho stažení

Rapper Kanye West je opět tématem internetových diskuzí. Sice jeho nové album, které vzniklo ve spolupráci s Ty Dolla $ignem po dvou měsících odkládání konečně vyšlo, zdá se však, že jen na pár dní. Objevily se totiž informace, že distributorská společnost pracuje na stáhnutí alba Vultures 1 ze všech streamovacích platforem.
  17:09

Kanye West, někdy také vystupující pod pseudonymem Ye, je v podstatě synonymem slov skandál a kontroverze. Od předloňského podzimu však není jen kontroverzní, jeho chování se pohybuje silně za hranicí slušného chování a etiky. Fanoušci mu jsou ale především věrní kvůli hudbě, mnozí z nich ho označují jako hudebního génia. Jenže bohužel ani jeho hudba není bez problémová, což dokazuje i jeho nejnovější album a veškeré okolnosti spojené s ním.

West oznámil vydání nového alba Vultures ve spolupráci s rapperem Ty Dolla $ignem na listening party na Floridě, která se konala 10. prosince. Tou dobou si bylo možné album na streamovacích platformách „předuložit“ – tedy v moment, kdy oficiálně vyjde, se objeví ve vašem telefonu. Album mělo vyjít 15. prosince. K tomu však jako obvykle nedošlo a podobné události se opakovaly i o měsíc později. Vydání desky se přesunulo na 12. ledna, k čemuž také nedošlo.

Mezi přesouváním termínů také West oznámil, že album rozdělí na tři části. Na začátku února West začal přidávat videoklipy k chystané desce na Instagram, což bylo pro fanoušky znamení, že se vydání blíží. Nutno dodat, že přesouvání termínů není u Westa nic neobvyklého, jedna z jeho nejúspěšnějších desek Life Of Pablo vyšla zhruba o rok a půl později, než byl původní ohlášený termín. Nejnovější album Vultures doopravdy vyšlo až 8. února.

Ani po vydání se však první část plánované trilogie Vultures neobešla bez kontroverzí. Nejdříve byla dostupná pouze na Apple Music, jen pár hodin po vydání zase album zmizelo, po chvíli se znovu objevilo. Později West také změnil obal alba a tak bylo nutné si ho stáhnout ze streamovací platformy znovu. Obal alba je také velmi diskutované téma, které s Vultures souvisí. Ač album vzniklo ve spolupráci s Ty Dolla $ignem, na obalu je pouze West s polonahou partnerkou Biancou.

Teď se ale zdá, že si fanoušci album na streamovacích platformách album už nepustí vůbec. Objevily se totiž informace, že distributorská společnost FUGA pracuje na stáhnutí alba Vultures 1 ze všech streamovacích platforem. Společnost totiž údajně na konci minulého roku odmítla s Westem spolupracovat a on se ji i přes to rozhodl obejít tím, že album vydal přes webový automatizovaný formulář.

Ani jedna z komplikací skalní fanoušky Westa nepřekvapují. Jednoduše, všichni už jsou na skandály s ním spojené tak nějak zvyklí. West si však své postavení evidentně uvědomuje a absolutně neřeší následky svého chování, protože ač se dříve za své antisemitské výroky z podzimu předminulého roku omluvil, na albu v nich pokračuje. Ve skladbě King rappuje, že je bipolární, šílený a antisemita a i přes to je pořád král.

Na skladbě Carnival také mluví West o zpěvačce Taylor Swift, s jejíž kariérou bývá často spojován. Na desce Life of Pablo ve skladbě Famous totiž West rappuje „I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous“. Swift se proti textu ohradila, a v reakci na ni zveřejnila tehdejší manželka Westa Kim Kardashian West účelově sestříhaný záznam hovoru, ve kterém měla Swift s obsahem písně souhlasit. Toto vyústilo v mediální skandál, ve kterém byla zpěvačka terčem internetové šikany a její popularita prudce upadla. Teď se ke skandálu West o 8 let později vrátil. „I made six Taylor Swift,“ rappuje. Je otázkou, co tím konkrétně myslel, teorie jsou takové, že ji donutil napsat šest dalších alb. Později West také uvedl, že vším, co Swift udělal její kariéře pomohl a ne uškodil, jak mnozí tvrdí.