Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Rapper Karlo. | foto: instagram.com/karlojetomeno

Odpykává si trest za držení drog ve vězení, i přes to nepolevuje s hudbou. Rapper Karlo vydává nový projekt

Slovenský rapper Karlo si v současné době odpykává trest za držení drog ve vězení. Rozhodl se ale, že s hudbou nepřestane ani za mřížemi. Poprvé odtamtud vydává ucelený projekt. Rappuje především o tom, jaký je život ve vězení a zamýšlí se nad tím, co by se mohlo stát, kdyby se před lety zachoval jinak.
  10:41

Slovenský rapper Juraj Čaba je známý na československé rapové scéně spíše pod pseudonymem Karlo. Když ho před dvěma lety zadržela policie ve vlaku s 1,5 kilogramem marihuany a 150 gramy kokainu na Slovensku, celý případ se rychle mezi fanoušky rapu rozšířil. Ač si mnozí mysleli, že o Karlovi neuslyší celých sedm let, co si bude odpykávat trest ve vězení, opak je pravdou. Karlo se ve vězení už stihl oženit, udělat koncert, teď také vydat hudební projekt a o všem pravidelně informuje na sociálních sítích.

„Ahoj, vzhledem k tomu, že mi Zbor väzenskej a justičnej stráže dal možnost tvořit i tady ve vězení, tak většinu volného času trávím tím, že dělám muziku,“ napsal ve čtvrtek Karlo na Instagram. Dodal, že o půlnoci bude vycházet jeho nové EP, které kompletně produkoval a nahrál ve vězení. Nese název TURNDOWNTHEHEAT, má stopáž třináct minut a čtyři skladby. Na jedné z nich se objevil i jeho pardubický kolega z labelu Milion+ Yzomandias.

Ve všech skladbách především reflektuje situaci, ve které se před dvěma lety náhodně ocitnul. Už název první sklad „Čas sa zastavil“ napovídá, že se bude věnovat především životu za mřížemi. Mluví v ní například o tom, jak seděl ve vlaku z Prahy do Bratislavy a v moment, kdy nastoupili policisté se psem, zastavil se čas. Dále ve skladbě například popisuje také obyčejné dny ve vězení. „Sedím v knihovně, piju zrzno přes zuby, po obědě si zajdeme ven s klukama zacvičit,“ rappuje.

Ve skladbě „Keby3x“ Karlo rappuje o tom, co by se mohlo stát, kdyby se tehdy zachoval jinak. Připouští však, že život na hraně zvedá adrenalin v krvi. Témata, kterým se Karlo věnuje, jsou v podstatě totožná. V náznacích mluví o minulosti a popisuje fádní přítomnost. Děkuje také za svou manželku Emu, se kterou se vzali teprve minulý rok, tedy v době, kdy už byl ve vězení.

Na poslední skladbě Gaston se objevil Yzomandias a opět ukázal, jak moc mu na Karlovi záleží. Mluví o tom, že #freekarlo už je v podstatě hnutí. Původně vzniklo jen jako označení na Instagramu, které propagoval Yzomandias s Nik Tendem, postupem času ho začali rappeři používat na koncertech a navíc vytvořili před dvěma lety stejnojmennou skladbu. Nedávno také prodávali merch s populárním hashtagem a veškerý zisk z něj měl jít právě na podporu Karla.

Karlo je na sociálních sítích velmi aktivní, na to, v jaké je situaci. Nedávno například informoval také o tom, že měl ve věznici i koncert, na kterém vystoupil i slovenský rapper Separ. Zdá se, že podporu má nejen mezi fanoušky, ale i mezi kolegy rappery opravdu velkou. Vydané EP navíc není první hudbou, kterou z vězení vydal. Objevil se například na projektech Yzomandiase nebo Hasana. V současné době by mu mělo zbývat ještě pět let za mřížemi.