Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Vémola nesmí s Langerem prohrát | foto: instagram.com

Vémola nesmí zápas s Langerem prohrát. Může ztratit všechno a kariéru prý ukončí odvetou s Véghem

Zápas Vémola versus Langer je za rohem a Vémola ví, že si nemůže dovolit prohrát. Langer totiž nemá co ztratit, zatímco Vémola může o všechno přijít. Podle kurzů je ale Vémola favorit a svého soupeře chce porazit chytrostí. Zároveň také prozradil, že svou velkolepou kariéru ukončí odvetným zápasem s Attilou Véghem. Ten se ale nakonec uskuteční až příští rok.
  15:00

Karel „Terminátor“ Vémola, MMA zápasník, který je asi tou nejvýraznější ikonou českých bojových sportů, má před sebou nejspíš posledních pár zářných okamžiků své velkolepé kariéry. Otázkou ale je, jak zvládne své poslední zápasy. Každý je pro něj totiž důležitý a prohra by znamenala to, co si v poslední době myslí stále více lidí, tedy že Vémola už zkrátka patří do starého železa. Nyní ho ale čeká velmi těžký zápas, protože se mu postaví slovenský šampion v polotěžké váze Pavol Langer, který by měl dát Vémolovi pořádně zabrat. Pokud si dokáže se slovenským zápasníkem poradit, bude to pro něj znamenat opravdu hodně. Pokud ne, v Oktagonu ho bude nejspíš čekat už pouze jediný zápas.

Vémola si ve svém předposledním zápasu nedokázal poradit s dlouholetým rivalem Patrikem Kinclem. Ještě před jejich střetem se ale nechal slyšet, že pokud by náhodou prohrál, rozhodně v sobě nenajde odvahu znovu vyzvat Attilu Végha, který ho před několika lety knockoutoval. Zápas s Kinclem ale dopadl tak, že Vémola odcházel s naprosto rozbitým obličejem a všichni čekali, že do zápasení hodí vidle. Na scéně se ale objevil současný majitel pásu šampiona v polotěžké váze Pavol Langer, který je připravený utkat se s Vémolou a obhájit svůj titul.

Langer dokázal, že se nebojí přijmout žádnou výzvou a dokáže na sobě tvrdě pracovat. Vémola je pro Langera pochopitelně obrovská výzva, ale věří, že ho dokáže porazit. Trénuje opravdu poctivě a chce se připravit na všechny možné scénáře zápasu. „Mám opravdu dobré sparring partnery. Vím, že pokud se dokážu ubránit jim, tak jsem schopný ubránit jeho takedowny. Já se neřeším to, co se podařilo Attilovi a Patrikovi. Já jsem Pavol Langer z Košic a musím hrát s tím, co mám. Karlos je rozhodně porazitelný soupeř,“ řekl Langer ve videu, které se objevilo na YouTube kanále organizace Oktagon.

Na blížící se zápas reagovali také zmínění zápasníci Végh a Kincl, kteří jako jediní v Oktagonu dokázali Vémolu porazit. „Víme, co bude Karlos dělat. Langer to ví také. Jsem zvědavý, jestli Pavol Karlose předběhne,“ řekl dramaticky Végh, který Vémolu knockoutoval před čtyřmi lety. Kincl se nechal slyšet, že bude sázet na Langera. Měl s ním totiž možnost trénovat a tvrdí, že Langer dokáže být velmi nebezpečný svými údery přední rukou. Langer se navíc dokázal dostat na vrchol velmi rychle. Svým zápasnickým stylem se probojoval až k titulovému zápasu, který vyhrál, měl přitom ale opravdu namále.

Vémola v sobě ale bezpochyby stále má zápasnického ducha. I když si mnozí přejí, aby s Langerem prohrál, osmatřicetiletý zápasník je pořád neuvěřitelně silný především v zápasení na zemi. Kromě Végha se mu podařilo hodit na zem všechny soupeře a to dokonce i Patrika Kincla, který se ale dokázal opět postavit na nohy. Vémola má kolem sebe špičkový tým lidí, který ho na zápas dokáže velmi dobře připravit. Navzdory tomu ale Vémola cítí obrovský tlak, protože může ztratit naprosto vše, co svým zápasením dlouhé roky budoval. Langera chce proto porazit a ví, že se musí připravit také na možnou bitvu v postoji.

Vémola ale k Langerovi necítí žádnou nenávist. Právě Langer se ho totiž zastal, když na něj po posledním zápase všichni bučeli a vyjádřil Vémolovi respekt. Ten si proto bude muset v hlavě Langera vizualizovat tak, aby se v zápase nedržel ani trochu zpátky. „Já se proti takovýmhle frajerům špatně nastavuji. Člověk má chuť mu podat ruku a jít si s ním zatrénovat a ne ho jít zmlátit, ale je to překážka v mé cestě a bohužel to tak musí být,“ ohodnotil soupeře Vémola. Také tvrdí, že vůbec nezáleží s kým bude Langer trénovat, ale záleží pouze na tom, kdo bude v zápasu mít větší hlad po vítězství.

Langer, který jezdí městskou hromadnou dopravou, se tak bude muset překonat. Trénuje v malých tělocvičnách, ve kterých sice má kvalitní trenéry, ale rozhodně není obklopený takovým týmem profesionálů, jaký má kolem sebe Vémola, který prezentuje luxusní životní styl a drahá auta. Pokud by Langer zvítězil, rozhodně by tak získal nové sponzory a zapsal by se do historie Oktagonu jako třetí zápasník, který si dokázal poradit s Vémolovým nebezpečným stylem.

Pokud Vémola prohraje, bude to pro něj ale opravdu znamenat velkou ztrátu. Prozradil totiž, že se se svou kariérou rozloučí odvetným zápasem s Véghem, který ho jako jediný dokázal knockoutovat. Pokud by prohrál i odvetu, ukončil by tak svou kariéru dvěma prohrami v řadě. Nyní ale nesmí přemýšlet nad tím, co bude a musí se soustředit na zápas s Langerem. Vémola už má jasno v tom, jak by chtěl vyzrát na svého soupeře. „Zlepšil se, ale má plno chyb. Musím ho porazit svou chytrostí a také rychlostí, protože rychlost produkuje sílu, v níž jsem byl celý život dobrý,“ myslí si Vémola.

Odveta s Véghem se původně měla uskutečnit už na konci letošního roku. Nyní je ale jasné, že se jí dočkáme až v příštím roce. Vémola zatím neví, jestli bude mezitím zápasit ještě s někým jiným, a nebo se po bitvě s Langerem bude připravovat už pouze na Végha. Ten se dost možná odvetným zápasem s Vémolou také rozloučí se svou velkolepou kariérou. Také Véghovi je už osmatřicet let a jistě si i on zaslouží odpočinek od zápasení. Oba rivalové ale určitě nezavrhnou bojové sporty nadobro. Už nyní totiž trénují mladší zápasníky a trenérské profesi se tak budou moci věnovat naplno.

Vémola teď ale veškerou pozornost věnuje Langerovi, který se bude snažit všemi silami obhájit svůj titul šampiona polotěžké váhy. Podle sázkové společnosti Tipsport je favoritem Vémola, kterému byl přidělený kurz 1,50, zatímco Langerovi byl přidělený kurz 2,45 a stává se tak outsiderem zápasu. Langer jistě ví, že si nemůže v zápasu dovolit sebemenší chybu, protože Vémola je opravdu zkušený zápasník, který by ji okamžitě proměnil ve svůj prospěch. Jak ale jejich střet dopadne se dozvíme v sobotu 7. října, kdy se proti sobě oba zápasníci postaví na sedmačtyřicátém turnaji organizace Oktagon, který se bude konat v Bratislavě.