Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Rošťák Svobík s kamarády nasbíral na poli přes 180 tisíc korun | foto: youtube.com

Od Kazmy nasbíral přes 180 tisíc korun. Teď je influencer dá na tábory pro děti z dětských domovů

Influencer Rošťák Svobík v neděli pěchoval bankovky od Kazmy se čtyřmi kamarády do bund. Nechtějí si je ale nechat. Společně pořádají tábory pro děti z dětských domovů a tak všechny peníze věnují organizaci. Společně nasbírali přes 180 tisíc korun. Pravděpodobně je ale budou muset zdanit.
  10:50

Zdálo se, že sága Kamila Bartoška alias Kazmy nikdy neskončí. Opak je pravdou a on předposlední říjnovou neděli rozházel z vrtulníku milion dolarů nad monumentem v Lysé nad Labem. Stovky lidí si tam pěchovali bankovky do igelitových tašek a mezi nadšenci byl i influencer Rošťák Svobík. Peníze chce však věnovat na dobrou věc.

Rošťák Svobík, vlastním jménem Leoš Svoboda, se proslavil především díky souboji v Clash of the Stars s Klukem s kamením. Obsahem cílí na mladší publikum a na Instagramu ho sleduje přes 20 tisíc uživatelů. Tvrdí, že Kazmovu hru s šifrou řešil dlouho až se mu minulou neděli konečně povedlo ji zužitkovat.

V sobotu byl s kamarády na večírku, ráno se probudil a všiml si emailu se zašifrovanou lokací, kde Kazma vyhodí z vrtulníku milion bankovek. Šifru se mu povedlo dostatečně rychle vyluštit a tak se s přáteli vydali nějaké bankovky nasbírat. Myslel si, že se všechny bankovky na pole samostatně nerozletí a měl pravdu. Z kontejneru padaly i větší balíčky bankovek přesně pod něj, čehož s přáteli využili a posbírali jich co nejvíc.

To, že si nasbíral plnou bundu peněz, sdílel na sociálních sítích už v neděli. Nikdo však nevěděl, co s nimi udělá. Jeho příspěvky totiž byly poměrně bizarní. Křičel, že je milionář a bankovky rozhazoval. Mnozí ho proto začali kritizovat, že peníze nepotřebuje a měl by je dát někomu v nouzi. To ale prý chtěl udělat celou dobu. Teď v novém videu na YouTube totiž popsal, že je chce v podstatě věnovat dětem z dětských domovů.

„Nikdo, kdo mi psal, že si ty peníze nezasloužím neví, jak žiju. Ano, vždycky jsem měl co jíst, kde bydlet a živí mě rodiče,“ vysvětluje. Všechno co má, si podle něj na druhou stranu poctivě vydřel. „To vy ale nevidíte. Taky nevidíte, že jsem založil se svými dvěma kamarády organizaci, se kterou pořádáme tábory pro děti z dětských domovů, které by se nikdy na tábor nedostaly,“ popisuje. Třeba děti nechvalně známé Lucie z Výměny manželek, kterou proslavily houskové knedlíky, díky němu prý měly krásné léto.

Táborům pro děti z dětských domovů se prý věnuje poslední dva roky a dává jim veškerý volný čas. Někdy o prázdninách sám nevidí rodiče, jenom proto, aby mohl trávit čas na táborech. A všechno údajně dělá zadarmo. Tvrdí, že je nejhezčí vidět, že mají děti radost. „Všechny peníze, které jsme s kamarády nasbírali, věnuju právě do našich táborů, protože vím, že máme v plánu velké věci a taky protože díky těm penězům můžu rozdat trochu víc radosti,“ svěřuje se s bankovkami v ruce.

A kolik peněz se jim společně povedlo nasbírat? Něco málo přes 7 800 dolarů, tedy více než 180 tisíc korun. Prý jenom za minutu a půl sbírání. Kdyby tam zůstali déle, mají ještě o něco víc. Podle něj bylo celé sbírání bankovek jedním z nejlepších zážitků v životě.

Tábory, které Rošťák Svobík společně s kamarády pořádá se jmenují Zaru a na webu tvrdí, že jejich hlavním úkolem je dopřát léto všem dětem bez rozdílu. „Na náš tábor tak jezdí nejen naši vlastní klienti, ale spolupracujeme i s řadou nadací, což umožní účast opravu všem. Díky tomu na našem táboře dochází k integraci dětí s velice odlišnými životními příběhy a osudy,“ uvádějí. Za sebou mají také několik úspěšných projektů. Pořádali tábory nejen pro děti z dětských domovů, ale také pro děti z Ukrajiny a Mongolska. Ve spolupráci s nadací PPF a The Kellner Family Foundation rozdali dětem z Ukrajiny učebnice za více než milion korun.

Je nutné také dodat, že by se nasbírané peníze měly zdanit. Při registraci do druhého kola soutěže všichni lidé museli vyplnit své osobní údaje, které následně poslali týmu ONE MAN SHOW. „Dá se zpětně dohledat, že se tito lidé přihlásili, ale musí se prokázat, že také inkasovali. Pokud Kazma opravdu ten milion shodil, tak by z milionu samozřejmě měla být odvedená daň u příjemců,“ řekla pro redakci Antiyoutuber.cz daňová poradkyně Blanka Marková. Pokud by se o hru začal zajímat finanční úřad, bylo by to pro jeho zaměstnance rozhodně velmi náročné, protože by museli kontaktovat každého soutěžícího a ptát se na částku, kterou získal. Peníze jsou osvobozené od daně pouze v případě, že ten, kdo je sbíral, nemá žádné jiné další příjmy a celková částka jejich úlovku nepřesáhla 50 tisíc korun.