Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl

Simpsonovi se dočkali 700. dílu. | foto: Simpsonovi

Bizarní teorie o seriálech. Předpovídají Simpsonovi budoucnost a je děj Přátel jen výplod fantazie?

Konspirační teorie o tom, že by měl seriál Simpsonovi údajně předpovídat budoucnost, se šíří už dlouho. Předpověděl prý onemocnění covid–19 nebo to, že bude v Kanadě legální marihuana. Teď uživatelé na sítích tvrdí, že předpověděl i to, že se Stephen Hawking účastnil orgií na ostrově Jeffreyho Epsteina. Už delší dobu také lidé řeší konspirační teorie spojené se seriálem Přátelé.
  19:00

Velmi početná skupina lidí jednoduše miluje zpochybňovat v podstatě úplně cokoli, co jim kdo řekne. Právě proto vznikl nespočet konspiračních teorií. Jsou sice někdy natolik absurdní, že se jim ani částečně nedá uvěřit, v některých případech vznikly i takové, které jsou velmi oblíbené a pro širokou veřejnost i uvěřitelné. Například ty, které se týkají populárních seriálů. V poslední době jde nejčastěji o to, že Simpsonovi předpovídají budoucnost a že děj z Přátel se odehrává jenom v hlavě jedné z postav.

Po tom, co americký soud odhalil nové dokumenty, které se týkají Jeffreyho Epsteina a jeho údajných spolupracovníků, se objevily další konspirační teorie. Epstein je sám o sobě sice oblíbené téma mezi konspiračními teoretiky, v souvislosti se seriálem Simpsonovi je zaujal především fyzik Stephen Hawking. Měl se totiž údajně účastnit sexuálních orgií, což se nepotvrdilo, nicméně konspirační teoretici mají jasno. A co je v jejich přesvědčení ještě utvrzuje, je epizoda ze seriálu Simpsonovi.

Ve dvaadvacátém díle desáté řady Simpsonových se totiž objeví i Stephen Hawking, protože se přijede podívat do Springfieldu, co chystá intelektuální skupina Mensa. S její činností však není spokojený a při tom, co jeho i Lízu obklíčí dav, ji zachrání tím, že se jeho invalidní vozík vznese do vzduchu a společně odletí. Scéna, kdy Lízu zvedá do výšky, by údajně měla znamenat, že seriál předpověděl budoucnost a odkazuje na Hawkinga na Epsteinově ostrově. „Hawking si bere suvenýr domů,“ píše jeden z uživatelů na sociální síti X.

Konspirační teorie se Simpsonovými, kteří předpovídají budoucnost, je jednou z nejrozšířenějších. Ač je současná teorie poměrně úsměvná, existují i takové, které nejednoho fanouška vyděsily. Příkladů, kdy Simpsonovi předpověděli budoucnost, jsou desítky. Patří mezi ně například ta, kdy Simpsonovi předpověděli pandemii onemocnění covid–19, existenci eboly, že Spojené státy americké porazí na olympiádě v curlingu Švédy, v Kanadě bude legální marihuana nebo například to, že Donald Trump bude americkým prezidentem.

Další konspirační teorií, která se v současné době na sociálních sítích řeší, je spojená se seriálem Přátelé. Jeho fanoušci ještě stále oplakávají smrt Matthewa Perryho alias Chandlera a vytvářejí konspirační teorie spojené s jeho úmrtím. Ta nejvíce aktuální se ale netýká jeho, fanoušci vymysleli, že celý děj Přátel se údajně odehrává jenom v hlavě Phoebe, jedné z hlavních hrdinek.

Už zhruba před devíti lety napsal jeden z diváků na tehdejší Twitter, nynější X, že si myslí, že je Phoebe od smrti své matky bez domova a ostatní postavy z Přátel pozoruje za okny známé kavárny. Jejich osudy si potom sama v hlavě domýšlí a nic z toho, co mohli diváci na televizních obrazovkách vidět, není opravdové, ale jen její představa. Tuto teorii však jedna z tvůrců pořadu Marta Kauffman v říjnu loňského roku vyvrátila.

S Phoebe se pojí i další konspirační teorie. V několika epizodách totiž zmíní, že má spolubydlící Denise, kterou však nikdo nikdy v seriálu neviděl. Tvrzení Phoebe o Denise jsou zároveň tak nekonzistentní, že si někteří diváci jednoduše myslí, že existovala jenom v její hlavě. Mnozí jsou dále například přesvědčení o tom, že Monica byla účastnicí na experimentu s hubnoucími drogami, kvůli čemuž si vybudovala obsedantně kompulzivní poruchu.