Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

LaBrant family | foto: instagram.com/family_labrant

Rodiče tvrdili, že jejich dcera má rakovinu, jen aby mohli natočit video. Na dětech prý jen vydělávají

Na sociálních sítích sdílí své děti mnoho rodičů. LaBrantovi však zašli o něco dál. Jen pro příspěvky na sítích tvrdili, že jejich dceři diagnostikovali rakovinu nebo že musí dát pryč oblíbeného psa, jen proto, aby si natočili zklamání dětí. Mnozí je také kritizují kvůli tomu, že na dětech jenom vydělávají.
  11:53

Komunita rodičů na sociálních sítích patří k těm nejpočetnějším a z některých rodičů se stali také influenceři. Sdílejí různé tipy nebo například i recepty, radí s výchovou, povídají o tom, co se stalo nového a mezi tématy se občas mihne jejich malé dítě. Jenže to tak není vždy. Na sítích je totiž velmi početná skupina rodičů, kteří na dětech především vydělávají.

Mezi takové patří například kanál LaBrant Fam, tedy rodina LaBrantových. Cole a Savannah pocházejí ze Spojených států a společně natáčejí videa už více než sedm let. Savannah měla tehdy už tříletou dceru Everleigh Rose, která se postupem času stala největší hvězdou celého youtubového kanálu. Později se jim narodily tři děti, nicméně i přes to prvorozená dcera zůstala nejvýraznější ze všech.

Videa LaBrantovi natáčejí poměrně pravidelně, hlavní role však nemají rodiče, ale děti. Ukazují je v podstatě neustále a mnohdy i v situacích, ve kterých na sobě mají oblečené jen plavky nebo spodní prádlo. Nutno dodat, že taková videa mají nejvyšší počet zhlédnutí. Hned za nimi jsou však jiná kontroverzní videa, kterými se snažili Savannah a Cole přilákat pozornost nových sledujících. Jednomu z nich dali například název, který evokoval, že jejich dcera má rakovinu, což se nakonec ukázalo, že není pravda. Jedna z jejich dcer nebyla po narození v dobrém zdravotním stavu a musela často do nemocnice. Jednou jí bolela noha, tak si rodiče mysleli, že má rakovinu, následné vyšetření však domněnku vyvrátilo. I přes to na YouTube zveřejnili video s názvem „byla jí diagnostikovaná rakovina.“

Podobně bizarních videí natočili LaBrantovi hned několik. V jednom z nich si například vystřelili z jedné z dcer, že musí dát pryč nového psa, kterého si pořídili. Po tom, co jí několik minut přesvědčovali o tom, že situaci se psem myslí opravdu vážně a ona byla naprosto zničená, jí řekli, že se jednalo o vtip. Všechno natočili a následně zveřejnili. Nejednu kontroverzi vzbudilo také video, ve kterém v podstatě obhajovali zákaz potratů ve Spojených státech.

V poslední době vzbudila nejvíce debat na sítích nejstarší dcera Everleigh Rose, která v deseti letech nazpívala první píseň, která nese název Like Taylor Swift. Její text je poměrně jednoduchý, dívka v něm zpívá v podstatě jenom názvy skladeb Taylor Swift. Především kvůli textu a jejímu neprofesionálnímu zpěvu ji uživatelé na sítích kritizují. Druhá skupina však odsuzuje její rodiče, protože si myslí, že jí neměli nechat podobnou skladbu vůbec nahrát. Muselo jim být prý jasné, jaké reakce vzbudí. Mnozí také kritizují fakt, že s ní rodiče neustále přidávají reklamy na různé značky. Podle nich je více než jasné, že se na ní snaží vydělávat.

Sdílení dětí na sociálních sítích je jednoduše problém, na který upozorňují mnoho uživatelů. Rodiče je však neposlouchají a problematická videa natáčejí dál. Podobným příkladem je například holčička Eleanor Wren. Její videa objevovala na TikToku relativně pravidelně. Dělala na nich sice klasické věci jako jiné malé děti - hrála si, tancovala, maminka ji oblékala do roztomilých šatů. Její videa sledovalo přes 17 milionů lidí. Později se však ukazuje, že přehnané sdílení přitáhlo pozornost internetových predátorů.

Na takzvaný sharenting upozorňují i odborníci. Jedná se o nadměrné sdílení dětí na sociálních sítích a v poslední době představuje čím dál tím větší problém. Dospívající děti si totiž nepřejí, aby jejich fotky z dětství kolovaly po sociálních sítích a aby si je mohl kdokoli stáhnout. Pro mnohé jsou totiž podobné fotky citlivé. „Často tento obsah vnímají jako ponižující, nevhodný, urážlivý, jednoduše intimní a citlivý. A žádají, aby jej jejich rodiče odstranili, smazali, nešířili,“ píše Kamil Kopecký pro projekt E-bezpečí.

Další problém sharentingu může být používání dětí jako komerčního nástroje. „Velká část bloggerů vydělává na tom, že sdílí a komerčně využívá záznamy ze života svých dětí,“ popisuje Kopecký. Zároveň obsah s dětmi může být potenciálně vystaven predátorům, jak už bylo zmíněno.

Pravděpodobně nejznámější rodinou, kterou kritizovali uživatelé za sdílení dětí, jsou Frankeovi, kteří několik let tvořili na youtubový kanál 8 Passengers. V létě však byla tvůrkyně a matka zatčena. Čelí totiž obvinění z týrání dětí. Jedno z nich totiž uteklo oknem k sousedům, aby dostalo najíst a napít. Mělo na rukou a nohou lepicí pásku.