Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Lady Zika vzbudila kontroverze sdílením veršů z Bible | foto: isntagram.com/ladyzika.jpg

Slovenky na sítích šíří víru v Boha. Teď lákají na seminář, kde budou radit s křesťanským obsahem

Slovenské křesťanské influencerky Lady Zika a Divoká Tvůrkyně zvou na online seminář o šíření víry v Boha na sociálních sítích. Nabízejí také výcvikový tábor, u kterého nevíte, jak dlouho na něm zůstanete. Záleží prý na disciplíně a věrnosti. Dvojice influencer je prý zfanatizovaná.
  9:53

V Česku a na Slovensku se na sociálních sítích stává čím dál tím početnější a populárnější komunita křesťanů. Mezi nejvýraznější křesťanské influencerky patří bezpochyby Slovenky Zuzana Šimkaninová alias Lady Zika a Veronika Gažíková alias Divoká Tvůrkyně. Teď budou radit s obsahem na sítích dalším křesťanům.

„Přeješ si sdílet evangelium přes sociální sítě a média,“ ptá se Šimkaninová na Instagramu a láká tím na nový křesťanský online seminář. „Budeme si povídat o tom, proč sociální sítě používat a jak jejich pomocí Bůh mění životy lidí,“ doplňuje Gažíková. Seminář se bude konat už 7. prosince od sedmé hodiny večerní. Měl by být určený pro všechny, kdo zvažují využití sociálních sítí pro šíření křesťanství a nezáleží na tom, jestli věří už dlouho nebo cestu k Bohu teprve hledá.

Seminář pořádá projekt FIRE production, který se šířením křesťanství zabývá dlouhodobě. Na jejich webu je dostupných mnoho variant zážitků spojených s Bohem. Pro nováčky například chystají takzvaný boot camp, tedy v překladu výcvikový tábor například i pro nováčky. Jeho cílem je připravit, vycvičit a posunout účastníka na vyšší úroveň, aby zvládl všechny zápasy, kterým bude čelit. Ať to znamená cokoli. Předem účastníci ani neví, na jak dlouho se na výcvikový tábor vydají. Nejméně na dvanáct dní, jeho finální délka však závisí na disciplíně a věrnosti. Zdá se tak, že pokud nebudete dostatečně disciplinovaní, budete na táboře muset zůstat neomezeně dlouhý počet dní.

Projekt nabízí také například takzvanou evangelizační službu, což prakticky znamená, že přijdete na jeden z jejich přednášek a oni se vás budou snažit přesvědčit, abyste začali věřit v Boha. Případně je také možné si objednat modlitbu za uzdravení nemocných.

Není však jasné, jestli jednotlivé služby dělá projekt zdarma nebo je má zpoplatněné. Na webu totiž fungují veškeré objednávky přes kontaktní formulář. Pro knihu o šíření evangelia však pořádají sbírku. Mají v současnosti vybráno pět procent cílové částky, která však uvedená není. Web tak nezmiňuje vůbec žádnou cenu.

Šimkaninová i Gažíková sdílí obsah spojený s Bohem velmi aktivně, převažuje nad jakýmkoli jiným na jejich sociálních sítích. Šimkaninová nedávno propagovala pochod ulicemi Prahy na oslavu Boha. Nedávno také uvedla dokument, který mapuje její cestu s křesťanstvím. Gažíková se na sítích snaží především přesvědčit ostatní o existenci Boha a povídá například o tom, že vymýtání ďábla opravdu funguje nebo to, že za ní zaplatil dovolenou. Tvorba obou influencerek je však poměrně bizarní a obě za ni dostávají mnoho negativních komentářů. Prý jsou totiž zfanatizované.

Sice je komunita křesťanů na sítích už teď velmi početná, je pořád v začátcích. Ve světě a především ve Spojených státech jsou influenceři, kteří se zabývají vírou, poměrně rozšíření. Na Instagramu je jednou z nejznámějších křesťanských lifestylových influencerek Milena Ciciotti, kterou sleduje přes 360 tisíc uživatelů. Existuje však mnoho věřících, kteří jsou na sítích sledovanější, nicméně je nejde zařadit do tradičně chápané kategorie influencer. Amerického pastora Joela Osteena sleduje více než pět milionů uživatelů.

Není to však ještě tak dávno, co byly telefony přinejmenším v kostelech zakázané. Reverend Pete Phillips pro web BBC popsal, že byl kvůli čtení Bible v elektronické podobě v roce 2008 vyhozen z kostela v Durhamu. Teď je však politika v kostele úplně jiná. Phillips tvrdí, že díky moderním technologiím může sdílet své přesvědčení s mnohem větším publikem, než bez nich. Takzvanou evangelizaci tak sociální sítě zásadně usnadnily, křesťané totiž podle něj jako první věc po tom, co se jim dostal počítač do rukou, udělali to, že převedli Bibli z tištěné podoby do elektronické

Naprosto zásadní pro tvorbu křesťanů na sítích také velké množství církví, které souvisí s decentralizací víry. To však může být v některých případech i problematické. Je jednoduché rozšířit jakoukoli myšlenku, která může být i škodlivá. Pokud si však najde statisíce fanoušků, je těžké ji zastavit.

Témata: Lady Zika