Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Lady Zika vzbudila kontroverze sdílením veršů z Bible | foto: isntagram.com/ladyzika.jpg

Lady Zika chystá dokument o cestě k Bohu. Tvrdí také, že útok Hamásu na Izrael předpověděla Bible

Lady Zika se na sociálních sítích věnuje především obsahu s křesťanskou tematikou. Teď se o své cestě k Bohu rozhodla natočit i dokument. Pozvala si do něj i rodiče a ukazuje prostředí církve a místa, na kterých vyrůstala. Na sítích se věnuje také aktuální situaci ve světě. Útok Hamásu na Izrael prý předpověděla Bible.
  23:00

Lady Zika, vlastním jménem Zuzana Šimkaninová, patří mezi nejznámější slovenské influencerky. V poslední době však svým chováním na sociálních sítích vzbudila mnoho debat. Její tvorba se totiž tematicky zaměřuje především na šíření víry. Teď se rozhodla o cestě k Bohu natočit i dokument.

Křesťanské tematice se Šimkaninová v minulosti nevěnovala. Natáčela videa především proto, aby pobavila fanoušky. Sdílela také různé outfity, tipy na pražské second handy nebo jakékoli zážitky z jejího každodenního života. Postupem času však podle ní našla zpět cestu k Bohu a rozhodla se, že musí o životní změně dát vědět co nejvíce lidem. Tak totiž její učení mimo jiné funguje, musí šířit víru mezi nevěřící.

Natáčela různá videa o Bohu, o tom, jak se jí změnil život, dokonce tvrdila, že umí léčit nemoci pouhou modlitbou. Všechny zkušenosti teď bude sdílet v novém krátkometrážním dokumentu Cesta, který, jak název napovídá, bude o cestě k Bohu. Nebo přinejmenším k církvi, kterou navštěvuje.

„Cítím takovou změnu, kdykoli mi zavolá, zeptá se, jak se mám. Nebo když přijde domů, tak mě jen tak spontánně obejme, řekne mi, že mě miluje,“ povídá matka Šimkaninové se slzami v očích v traileru na nový dokument. Bude mapovat cestu jedné dívky, která se rozhodla jít vlastní cestou, jak tvrdí tvůrci.

Účinkující z blízkého okolí Šimkaninové popisují především její velkou životní změnu. Ona sama tvrdí, že byla věřící už v dětství, potom však přišla na scestí, žila život plný večírků a nebyla, jak mnozí mohou tvrdit, správnou křesťankou. „Stala se více namyšlenou, možná i byla povýšenější,“ povídá jeden z mužů, kteří v dokumentu vystupují. „Nějakým způsobem se vytratila, ve sboru jsme jí nevídali,“ povídá druhý.

Pak ale Šimkaninová zjistila, že jí takový život nevyhovuje a rozhodla se vrátit zpátky k Bohu. Dokument Cesta bude pravděpodobně plný emotivních výpovědí rodiny a blízkých, které evidentně naprosto dojímá, že se vrátila zpátky k církvi. Zároveň Šimkaninová ukáže místa, na kterých vyrůstala a díky kterým našla cestu k Bohu. První projekce v kinech začínají už v listopadu, jediná česká bude 11. listopadu v Praze a vstup je zdarma. Stačí se registrovat přes formulář na Googlu.

Protože je tvorba Šimkaninové dlouhodobě kontroverzní, kritice neunikl ani trailer na dokument. „Mám ráda fiktivní a vymyšlené filmy,“ píše jedna z komentujících s nadsázkou. Ač si mnozí z filmu jen utahují, někteří z nich si myslí, že je Šimkaninová fanatická. „Nevím no, tohle už je trochu moc. Bude nám povídat o životě v sektě, nebo co,“ myslí si jeden z nich. Šimkaninová má však jednoduchou odpověď pro všechny kritiky, kterou v podstatě neustále omílá. Prý jednoduše nemůže mlčet o tom, jak je Bůh úžasný a má pocit, že víru šířit musí.

Zdá se, že Bůh opravdu provází celý její život, protože se také rozhodla některé verše z Bible ve videu na TikToku aplikovat na současnou situaci ve světě. Prý totiž Ježíš předpověděl, co se teď bude dít a přichází zachránit celý svět. Útok Hamásu na Izrael se prý musel stát, ale ještě to není konec, předpovídá evangelium podle Matouše. Ve stejném evangeliu se také píše, že musí povstat národ proti národu a království proti království, což dle ní předpovídá válku na Ukrajině a konflikt v Náhorním Karabachu.

Tvrdí zároveň, že Bible nepředpovídá jenom vojenské konflikty, ale i odpadlíky od víry. Těmi podle Šimkaninové jsou například americký hudebník Lil Nas X, který na začátku roku 2021 nahrál kontroverzní skladbu Montero a ve videoklipu podle Ziky zesměšňoval, jak vypadá peklo nebo ďábel. Následně také prodával boty, ve kterých byla kapka krve. Zpěvák Sam Smith je podle ní také odpadlíkem především kvůli písni s názvem Unholy, v překladu bezbožný. Odpadlíků a vojenských konfliktů se ale nemáme bát, protože se všechno z toho stát musí. Brzy přijde totiž Bůh, aby celý svět zachránil. Alespoň podle Šimkaninové.

Tématu odpadlíků od víry se Šimkaninová věnuje dlouhodobě. Na konci dubna mezi uživateli sociálních sítí například rezonoval její komentář, ve kterém citovala verše z Bible, které odsuzují každého, kdo není heterosexuál. Komentář následně smazala.

Témata: Lady Zika