Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Lelu Vémolu okradli na parkovišti. Lidé nechápou, že se nebránila, podle instruktora sebeobrany jde o obvyklou reakci

Lela Vémola se na Instagram v slzách sledujícím svěřila, že ji na parkovišti okradli dva muži. Ukradli jí z kufru auta drahý nákup při tom, co ukládala dvouletého syna do autosedačky. Útočníkům se ale nebránila, byla totiž v šoku a vystrašená. Podle instruktora sebeobrany Jaroslava Sticha nejde o neobvyklou reakci. Tvrdí, že nikdo nemůže soudit, jestli se zachovala správně nebo špatně, protože v té situaci jednoduše nikdo jiný nebyl.
  13:25

Lela Vémola, partnerka Karlose Vémoly a někdejší modelka, sdílí na sociálních sítích především zážitky z každodenního života a fotky dětí nebo sebe. Teď ale sdílela šokující novinu. Když šla se synem z nákupu, na parkovišti před obchodem ji dva muži okradli. Je prý pořád v šoku.

„Když jsem dávala syna do auta, tak mě prostě okradli. Měla jsem nakoupené dárečky na Den žen a když chystám dítě, tak mě prostě okradou,“ popisuje v slzách Lela na Instagramu. Z celé situace je evidentně stále v šoku a vůbec nechápe, jak se něco podobného mohlo vlastně stát. Celá akce byla prý extrémně rychlá. Měla otevřený kufr auta a když dávala dvouletého syna Rockyho do autosedačky, přepadli ji dva muži. K incidentu mělo dojít v pražských Stodůlkách.

„Já taky musím pracovat, abych měla peníze. Nikdo nedostane nic jen tak,“ píše Vémola. Nákup, který jí ukradli, měl prý poměrně vysokou hodnotu. Napadené muže zaregistrovala, prý ale byla vystrašená a navíc měla v náručí malého syna. Bála se proto, aby se něco nestalo jen jí, ale i jemu. Krádeži tak vůbec nebránila, jednoduše kvůli tomu, že měla strach. „Doufám, že jsou spokojení,“ dodává.

V pátek, necelých čtyřiadvacet hodin od incidentu, se Vémola vyjádřila na Instagramu znovu. Podle ní si ji už předem muži vytipovali. Tvrdí, že je ráda, že se její zkušenost šíří na sociálních sítích, protože si lidé budou na sebe dávat větší pozor. „Nikdy nevíte co se těm lidem odehrává v hlavě. Nemůžete vědět, jestli po vás nebudou chtít šperky, hodinky nebo peněženku. Já jsem se prostě bála, zodpovídám za život malých dětí, je jasné, že jsem měla strach,“ vysvětluje. Upozorňuje také, že se na Stodůlkách krade údajně často, a tak si na sebe mají lidé dávat pozor.

Vémola také tvrdí, že jí lidé píšou zprávy, že se měla proti činům mužů bránit. Prý měla alespoň začít křičet nebo za nimi utíkat, aby jí věci vrátili. Ona si však myslí, že nic z toho nebylo v situaci, ve které se nacházela ona, možné. Byla v šoku, bála se, navíc měla v autě syna, a tak zkrátka nevěděla, co má dělat.

Takzvané zamrznutí je podle hlavního instruktora a jednatele Sebeobrany Praha Jaroslava Sticha obvyklou reakcí na obdobné situace. „Je to samozřejmě jedna z variant, jak se zachovat. Varianta je to sice nejhorší, ale nejde o nic neobvyklého,“ vysvětluje Stich pro redakci Antiyoutuber.cz. Podle něj je pro sebeobranu nejdůležitější prevence a příprava. „Samozřejmě by bylo nejlepší se do takové situace vůbec nedostat. Ale reakce je zkrátka subjektivní. Na nic podobného se nedá stoprocentně předem připravit, dají se ty situace nějak simulovat a natrénovat, ale to je pořád jenom hra, ne opravdový život,“ dodává.

Podle Sticha se nedá zpětně analyzovat, jestli Vémola udělala nějakou chybu nebo ne. „Po bitvě je každý generál, ale nikdo z nás v té situaci nebyl, takže nemůžeme ani vědět, jak to celé bylo. Nejde ani říct, jestli se zachovala dobře nebo špatně,“ vysvětluje. Komentáře lidí na sítích, kteří píšou, že se měla Vémola mužům bránit, podle něj nejsou na místě. „Dá se to přirovnat i ke znásilnění. Lidi tvrdí, že se měly ženy znásilnění bránit, většina z nich ale prostě zamrzla a nemohla dělat nic. V tomhle případě je to podobné,“ popisuje. Myslí si také, že její zkušenost by mohla do budoucna pomoct ostatním, protože si teď díky ní budou dávat větší pozor.