Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Zpěvák Lewis Capaldi | foto: instagram.com

Lewis Capaldi si musí dát pauzu od koncertů. Kvůli tikům už v podstatě není schopný vystupovat

Lewis Capaldi, který už dlouhou dobu bojuje s Tourettovým syndromem, se rozhodl dát si dočasnou pauzu od koncertů. Zpěvákovi totiž původní třítýdenní pauza nestačila a tiky, které jeho onemocnění doprovází, mu znovu bránily ve zpěvu. Capaldi se proto rozhodl věnovat se na plno zlepšování svého stavu.
  10:07

Skotský zpěvák Lewis Capaldi má za sebou obdivuhodnou kariéru. Poslední dobou mu ji ale velmi komplikuje Tourettův syndrom, kvůli kterému má zpěvák neovladatelné tiky. S nemocí ale statečně bojuje a snaží se svým fanouškům dopřát i tak krásný zážitek z jeho koncertu. Bohužel se jeho onemocnění stále zhoršuje a Capaldi se rozhodl, že na nějakou dobu přeruší své koncertování a bude se víc soustředit na léčbu.

Tiky, které Capaldi má, mu už totiž v podstatě nedovolují zpívat a navíc jsou pro něj mnohdy bolestivé. Na svém posledním koncertě ho dokonce postihla ztráta hlasu a Capaldi se proto chce nyní naplno věnovat zlepšení svého duševního i fyzického zdraví.

Capaldi se světu už před časem svěřil, že se u něj projevil Tourettův syndrom. Někteří lidé ho totiž podezřívali z užívání drog, za jeho podivné pohyby ale mohlo onemocnění, které zpěváka velmi omezilo. Ze začátku se sice zdálo, že se Capaldi dokáže i nadále věnovat zpívání, později ale jeho tiky výrazně zesílily a Capaldimu se často stávalo, že se musel uprostřed písně odmlčet. Fanoušci, které Capaldi má, jsou pro něj obrovskou podporou. Pokaždé, když musel Capaldi kvůli tikům přestat zpívat, za něj totiž zpívali píseň oni.

Protože se takové věci stávali Capaldimu čím dál častěji, rozhodl se, že si dá na tři týdny od koncertování pauzu. „Tohle je velmi těžká zpráva a bolí mě, že to musím napsat, ale budu muset zrušit všechny své závazky od teď až do 24. června, kdy budu hrát v Glastonbury,“ informoval Capaldi své fanoušky na Instagramu s tím, že si musí vzít nějaký čas na zotavení se a zlepšení svého současného stavu. Fanoušci mu v komentářích vyjádřili neuvěřitelnou podporu a pro Capaldiho to jistě velmi znamenalo. Po třech týdnech se opravdu vrátil zpět na scénu a svůj návrat odstartoval koncertem v Glastonbury.

Capaldi ale zjistil, že třítýdenní pauza byla zkrátka málo. Jeho zpívání totiž opět přerušovaly tiky a i když za něj fanoušci zpívali dál, v jeho tváři byl vidět veliký smutek. Pro Capaldiho totiž zpěv znamená opravdu mnoho a tiky, které kvůli Tourettově syndromu má, mu v tom v podstatě zabraňují. Jeho návrat tedy nedopadl a smutný Capaldi se odhodlal ke kroku, který musel dříve či později přijít. Rozhodl se totiž, že si dá pauzu na dobu neurčitou a bude se věnovat pouze léčbě svého onemocnění.

„Užil jsem si každou sekundu vystoupení a doufal jsem, že mi budou tři týdny pauzy stačit. Pravdou je, že se stále učím poprat se s Tourettovým syndromem a sobota potvrdila, že potřebuji daleko více času na to, abych si dal do pořádku mentální a psychické zdraví, abych mohl pokračovat ve všem, co mě baví,“ napsal Capaldi na svůj Instagram. Zároveň se také omluvil všem, kteří se těšili na jeho koncerty v tomto roce. Capaldi by ale bohužel nezvládl předvést takový výkon, jaký by chtěl a rozhodl se proto zaměřit sám na sebe.

Capaldiho fanoušci mu drží palce a vyjadřují zpěvákovi i nadále obrovskou podporu. Spousta zpěváků se snaží vydat pro své fanoušky ze sebe naprosto všechno, ale někdy je zkrátka důležité udělat si čas sám na sebe a dát si pauzu. Capaldi navíc nijak nemůže za to, že právě jeho postihl Tourettův syndrom. Před svými fanoušky si navíc nikdy na nic nehrál a snažil se být co nejvíce přirozený. Možná i právě proto má u svých fanoušků naprosté pochopení a on sám je za to určitě nesmírně rád. Nyní se tedy Capaldi vydává do boje s nemocí, kvůli které se musel na čas vzdát svého největšího koníčku a snad se, teprve šestadvacetiletému zpěvákovi, povede úspěšně dosáhnout vítězství.