Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Marek Kaleta alias Marcus Revolta, někdy také Marcus X Double | foto: facebook.com/marcusxdouble

Marcus Revolta vydal nové album. Opírá se do Mikýře, vadí mu Fiala a šíří konspirační teorie

Marcus Revolta vydává nové album The Man. Mluví hlavně o motivaci a úspěchu, věnuje se ale také kritice současné doby. Vadí mu OnlyFans tvůrci, jiná pohlaví než muž a žena, premiér Fiala a média. Opírá se také do Martina „Mikýře“ Mikysky a později předpovídá, že se budou děti rodit s čipem.
  18:00

Marek Kaleta začínal svou kariéru motivačního rappera pod uměleckým jménem Marcus Revolta. Mluvil především o cvičení a zdravém životním stylu. Teď ale tvoří hudbu pod přezdívkou Marcus X a jeho skladby jsou poměrně odlišné od těch předchozích. Věnuje se především penězům a úspěchu. Teď po několika měsících, co o novém albu jenom mluvil, vydává projekt The Man rovnou na své narozeniny.

Marcus před vydáním nového projektu vydával videoklipy k písním z alba. Nevybíral si skladby náhodně, videa natáčel postupně tak, jak jdou skladby na albu po sobě. Po tom, co před dvěma týdny vydal první píseň s názvem Selfmade, se na sociálních sítích zvedla ostrá vlna kritiky a posměšných reakcí. Marcus v ní zmiňoval, že založil za tři roky šest firem a také chtěl povídat, co znamená být žena. Podle něj by ženy neměly být „online št*tky“, nic víc k tématu však neřekl.

Ve skladbě Dubai si Kaleta nechal poprvé znatelně změnit hlas, pravděpodobně pomocí funkce autotune, která podobné změny umí. Témata v ní i následující skladbě Chceme na vrchol jsou v podstatě totožná, věnuje se opět penězům, slávě a motivaci. Druhá zmíněná je však zpívaná do tvrdšího kytarového podkresu. „Naučili jsme se neřešit ten hate,“ zpívá Marcus v refrénu, což se snaží předávat sledujícím dlouhodobě a dodává, že za jeho úspěchem je dřina, slzy, pot a krev. Následně rýmuje slova mít, jít a žít.

Skladba Every F*ckin Day je opět zpívaná a po tom, co rýmuje slova růže a může následuje několik minut o tom, že si chce každý den držet svůj směr, chce snít a nebojí se strachu. Rýmy jsou ve všech jeho skladbách poměrně diskutabilní. V některých totiž nejsou vůbec, v jiných jsou velmi prvoplánové. Je nutné si však přiznat, že z Marcusova vystupování na sociálních sítích je zřejmé, že se neprezentuje jako lyrický génius a ani se hudbou neživí a tak jsou jeho přešlapy částečně pochopitelné.

Pravděpodobně nejkontroverznější skladba z celého je King. „Říkej mi king, korunu dej sem. Jsem hacker, hackl jsem ten kód,“ rappuje Marcus v úvodu hlubokým hlasem, který drží celé tři a půl minuty. Ve skladbě mluví o tom, že jsou jeho názory deset let napřed a je multimilionář v procesu. „Šířím tady pravdu a té se oni bojí, snaží se mě pošpinit, mě nikdo nezastaví. Šíří o mně falešné, vymyšlené hlediska, jako ta ulhaná krysa Martin Pičiska,“ čímž se pravděpodobně opírá do Martina „Mikýře“ Mikysky, který o něm natáčel sérii videí, ve které mluvil o kontroverzích spojených s Kaletou.

Dále se ve skladbě King opírá do premiéra Petra Fialy, iluminátů, kteří prý chtějí moc a názorů, že existuje více, než dvě pohlaví. Podle něj je to totiž „je*lá propaganda“. Vadí mu také, že muži používají makeup nebo že si někteří platí profily OnlyFans tvůrkyň a potom u nich masturbují.

Ve většině písní se sice témata, o kterých Kaleta mluví, opakují, King a Až Se Naše Děti Vzbudí jsou skladby téměř totožné. Ve druhé zmíněné už jenom nerappuje hrubým hlasem. Slovní spojení však volí stejná a případně k nim přidá větu navíc. Opět zmiňuje, že mu vadí více než dvě pohlaví, média, propaganda, OnlyFans a vlastně jmenuje, co všechno mu na současné době vadí a je potřeba to změnit. „Holky dělají OnlyFans, a tak nedostanou od chlapa polibek,“ povídá a tvrdí, že ženy prodávají nahotu a odpornost. Později se opět opírá do Mikysky, kterého tituluje stejně jako v předchozí skladbě.

@paxed_memes Normálně nejvíc motivační song teda co? #foryou #fy #fyp #protebe #fypage #foryoupage #fyu #motivace #meme #czechmeme #marcusrevolta #marcusxdouble #song #Funny ♬ původní zvuk - PAXED MEMES

Kaleta je také mimo jiné známý jako šiřitel konspiračních teorií, takže se na albu dotýká i různých spekulací. Prý celý stát ovládají elity a aby je Marcus a jeho posluchači porazili, potřebují peníze. Tvrdí, že někdo chce kontrolovat internet, zablokovat protivládní konspirační bloky a monitorovat názor každého občana. Brzy prý přestane existovat soukromí a děti se budou rodit s čipem.

Album uzavírá zpívaná motivační skladba Ferrari, ve které mluví o tom, že chce předělávat Matrix. Potom si pořídí vilu v Miami a jachtu v Dubaji. „Já jsem Ferrari, mám akceleraci, mám srdce i money, koupím i Tiffany,“ zpívá v refrénu.

Album je dlouhé čtyřiadvacet minut, má sedm skladeb a někteří posluchači se shodují, že je to o sedm víc, než by jich mělo mít. Kaleta totiž dlouhodobě čelí velké kritice za názory, které prezentuje na sociálních sítích a když je navíc přepíše do textů skladeb, je to podle nich ještě horší. „Vůbec nevím, který track mám řešit dřív. Nevím, který je horší,“ píše jeden z nich.

Témata: Marcus Revolta