Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Marek „Datel“ Valášek přichází k soudní síni | foto:  Zpravodajové Expres.cz, Expres.cz

Marek Valášek alias Datel má své dluhy úplně na háku. Nekomunikuje ani s insolvenčním správcem

Datlovy finanční problémy, které ho dohnaly až do insolvence, jsou na českých sociálních sítích známé téma. Nejen, že Valášek nechce o své finanční situaci mluvit s médii, ale zřejmě ani s insolvenčním správcem. Ten s ním má probrat hodnotu darů, které měl od loňského března obdržet. Hrozí mu tak exekuce?
  13:05

Sága Marka Valáška alias Datla a jeho dluhů pokračuje. Ačkoliv se navenek snaží tvářit jako spokojený budoucí otec, realita bude zřejmě jiná. Už v polovině června soud Datlovi uložil, aby předložil soupisu darů, které od začátku insolvence dostal. Jednalo se však zřejmě o náročný úkol, a tak zkontaktoval insolvenčního správce, že potřebuje více času.

O tom, jak soupis, který Datel nakonec vytvořil, vypadá, už redakce Antiyoutuber.cz informovala. O spoustě věcí Datel tvrdí, že mu je jeho partnerka Barbora Stříteská zapůjčila pouze na tu dobu, dokud spolu budou tvořit pár. Po zaslání seznamu darů zkontaktoval Datla insolvenční správce s výzvou k projednání jejich hodnoty a způsobu úhrady. On se rozhodl zřejmě opět nereagovat.

To nemusí být ze strany Datla úplně rozumné chování. Už kvůli tomu, že mu soudkyně Naděžda Křivánková, která má jeho případ na starosti, sice oddlužení nezrušila, o čemž se původně uvažovalo, jasně mu však naznačila, že pokud nesplní vše, co mu soud nařídil, oddlužení mu může být zrušeno. To by mohlo pro známého influencera znamenat i pád do exekuce.

Dohoda o tom, jak bude Datel postupovat, přitom dle dokumentů, které jsou veřejně dostupné v insolvenčním rejstříku, padla mezi ním a insolvenčním správcem přímo u soudu.

„Po jednání jsme se dohodli, že k sepisu přistoupíte do konce června 2023. Je konec července 2023 a seznam přijatých darů jste stále nezaslal,“ píše Datlovi asistentka insolvenčního správce Marka Pavlovského Ivana Braunová. Její zpráva se datuje na 31. července, tedy měsíc a půl po jednání u soudu na Praze 5.

Datel odpověděl až deset dnů na to s tím, že je schopný seznam předložit až následující týden. „Omlouvám se, že jsem nedal vědět dříve, ale dávám to dohromady. Jelikož je to od počátku insolvence, tak to pro mě není snadné. Jakmile to bude, dám vědět. Myslím, že bych to mohl stihnout do konce příštího týdne,“ píše Datel. Jenže do konce týdne nic neodeslal.

Asistentka insolvenčního správce ho 11. září vyzvala znovu. „Opakovaně Vás vyzývám k předložení seznamu darů,“ píše Braunová. „Přes opakované urgence ze strany IS jste jej však stále nepředložil. Učiňte tak tedy neprodleně. V opačném případě budeme informovat insolvenční soud,“ doplňuje.

K odeslání seznamu darů se Valášek dostal až 18. září.

„Moc se omlouvám za opožděné poslání seznamu. Bylo opravdu náročné si na vše za tu dobu vzpomenout a nerad bych něco vynechal. Seznam již máte v datové schránce,“ říká Valášek. Pouhé dva dny na to se mu asistentka ozvala s tím, že by s ním správce rád projednal hodnotu obdržených darů. „Na tyto výzvy však dlužník do dnešního dne nereagoval,“ uvádí Braunová ve zprávě. Za dva dny to budou již dva měsíce.

Neotvírá poštu

Měsíčně Valášek podle insolvenčního soudu povinnost oddlužení v určité míře plní a insolvenční správce ho doporučil v oddlužení ponechat. I kvůli tomu, že dlouhodobě tvrdí, že bere minimální mzdu, tak na splacení dluhů věřitelům posílá velmi nízké částky, od letošního května do července to bylo 1 154 korun, v srpnu neposlal vůbec nic a v září poslal 2 620 korun. I Valáškova údajně minimální mzda byla předmětem soudního jednání. Ač má být ve stávajícím zaměstnání již několik let, jeho mzda se žádného, ani zákonného navýšení minimální mzdy, nedočkala.

Datel měl od soudu uloženou povinnost do 30. září projednat s insolvenčním správcem, jakou hodnotu dary skutečně měly, tedy ne pouze tak, jak to Datel sepsal do svého seznamu, a probrat způsob, jakým je uhradí. Je tak otázkou, co se bude dít dál. Ze zveřejněných dokumentů je totiž například zřejmé, že ač mu zpráva od správce do datové schránky přišla 20. září, on se do ní minimálně do 2. října vůbec nepřihlásil a nekontroloval tak, jakou odezvu od insolvenčního správce na soupis darů dostal.

Uživatelé si na sítích neustále z Valáška utahují. Téměř pod každým jeho příspěvkem se jich najde hned několik, kteří mu připomínají situaci, ve které je. „Ty steroidy musí taky napsat do seznamu darů pro soud?“ komentuje jeden uživatel. „Můj oblíbený insolvencer,“ píše pod Datlovu fotku z dovolené další uživatel.