Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Natálie Kočendová | foto: Profimedia.cz

Influenceři mohou škodit lidem s poruchou příjmu potravy. Problematický obsah sdílí i Natálie Kočendová

V poslední době na sociálních sítích rezonují témata spojená s poruchami příjmu potravy. Na ty, kteří jimi trpí nebo k nim mají sklony, mohou mít negativní vliv i influenceři na sociálních sítích. Například i Natálie Kočendová, která teď na Instagramu tvrdila, že musí jít do posilovny i se zraněnou rukou. Prý kvůli tomu, že teď moc jí.
  18:00

Poruchy příjmu potravy v posledních letech čím dál tím více rezonují nejen ve společnosti, ale i na sociálních sítích. Lidé všeobecně více sdílejí vlastní zkušenosti a příběhy a velká část z nich se shoduje, že na nemoc může mít vliv i chování influencerů a celebrit na sítích. Teď se mezi ty „problematické“ influencery zařadila i Natálie Kočendová.

Kočendová na Instagramu sdílí většinou fotky a videa sebe nebo zážitky ze soukromého života. Veřejně se prezentuje i tím, že ráda cvičí a snaží se k zdravému životnímu stylu motivovat i ostatní. Jenže tentokrát zvolila přinejmenším nešťastný způsob. Na Instagramu ukazovala sledujícím, že má zraněnou ruku, i přes to ale pořád chodí do posilovny. Tentokrát se jí ale nechtělo, prý tam ale vyrazit musela. Proč? Podle ní teď jí moc jídla. Svá slova navíc doplnila i tím, že se plácla přes břicho.

Sice se na první pohled může zdát, že jde o nevinnou poznámku, na ty, kteří trpí poruchami příjmu potravy, může mít i podobně banální poznámka negativní vliv. Ze strany influencerů a celebrit nejde o jedinou podobnou poznámku v poslední době. Některé celebrity totiž kontinuálně sdílejí podobné poznámky a názory. Tvrdí, že jsou moc „tlusté“, že moc „žerou“ a že musí jít vyběhat na pás večerní objednávku jídla z donáškové služby. Takové a jim podobné příspěvky se na sítích objevují denně. Není nic špatného na tom sdílet se sledujícími, že se teď necítí dobře ve svém těle, je však důležité upozornit, jak moc choulostivé a individuální téma je tělesná váha a veškerá problematika s ní spojená.

Ideálním příkladem problematického chování na sociálních sítích je Agáta Hanychová, jejíž váha je na sociálních sítích velké téma. V létě chtěla zhubnout po rozchodu s Jaromírem Soukupem. S fanoušky podělila o to, že začala opět chodit do posilovny a zanedlouho sdílela i fotku toho, že tehdy vážila 60,6 kilogramu. Prý se na to fanoušci ptali. „Chtěli jste váhu, máte ji mít. Do měsíce 58 kg, ale ve svalech, snad,“ napsala Hanychová na Instagramu a dodala, že měří 177 centimetrů. Jenže letní fotkou z posilovny její kontroverzní příspěvky nekončí. Veronika Žilková, její matka, nedávno veřejně vysvětlovala úžasnou hubnoucí metodu, kterou s dcerou praktikují. Jídlo pokoušou a pak ho vyplivnou do koše. Zanedlouho se Hanychové v podcastu smála Ornella Koktová, že je zvyklá několik dní nejíst. Výčet kontroverzních řečí Hanychové by mohl být mnohem delší, jde pouze o nejvýraznější kauzy poslední doby.

Na problematické chování celebrit na sociálních sítích mimo jiné upozorňuje i spolek 3pe.online, který se zabývá osvětou v oblasti poruch příjmu potravy. Podle nich každý, kdo má profil na sociálních sítích, může mít mezi sledujícími někoho, kdo trpí poruchou příjmu potravy nebo k ní má sklony. „Určitý obsah pak může působit jako takzvaný trigger, který nemoc spustí, přiživí nebo znovu probudí,“ vysvětlují na webu. Podle nich by se každý měl řídit osmi základními body – být k sobě upřímný, tři tisíce sledujících = tři tisíce příběhů, uvědomovat si, že nejsme odborníci na všechno, to, co nám pomohlo, nemusí pomoct někomu jinému, dodržovat časový odstup a nadhled, nesdílet žádná čísla, například kalorický příjem nebo váhu, neukazovat porovnávací fotky a zároveň je důležité si podle členek 3pe.online uvědomit, že je velký rozdíl mezi tím, co vidíme na sociálních sítích a realitou.

Existují však i takoví influenceři, kteří se snaží lidem, kteří trpí poruchami příjmu potravy nebo k nim mají sklon, pomoct. Mezi ně patří například Gabriela Švejdová, která už roky s mentální anorexií úspěšně bojuje. Na Instagramu ji sleduje téměř 60 tisíc uživatelů, na TikToku více než 170 tisíc. Švejdová se dlouhodobě věnuje osvětě v oblasti poruch příjmu potravy a v poslední době začala také natáčet sérii videí, ve kterých se snaží ukazovat, že jedno jídlo z donášky není žádná katastrofa. Série se jmenuje „jím vaše fear foods“, tedy „jím jídla, kterých se bojíte“. V rámci série natáčela například jedení jídel z fast foodů, které jsou všeobecně vnímané jako „to špatné“. Videa mají mezi sledujícími velký úspěch a lidé jí za příspěvky děkují. Prý jim pomáhají se cítit o něco lépe.