Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Další lež Natálie Kočendové? Její nové plavky se podobají těm z asijského e-shopu, jsou tam mnohem levnější

Natálie Kočendová začala prodávat nové plavky. Spodní i vrchní díl dohromady stojí 1 580 korun, velmi nápadně se ale podobají bikinám z asijského e-shopu. Tam podobné plavky stojí 160 korun. Kočendová však tvrdí, že se plavky vyrábějí v české manufaktuře. Na jejich doručení si ale budete muset počkat dva až tři týdny.
  14:04

Podnikání Natálie Kočendové je jedním z nejdiskutovanějších témat na sociálních sítích. Nejen poslední doby, ale obecně celého letošního roku. Po kauze s přeprodávanou „bio“ „biografickou“ kosmetikou z asijských e-shopů se zdá, že se blíží další. Tentokrát jde o její novou kolekci plavek. Je doopravdy ušitá v Česku, jak tvrdí? Někteří lidé na sociálních sítích jsou přesvědčení, že jde opět o přeprodané zboží.

Kočendová nedávno oznámila sociálních sítích, že chystá novou kolekci plavek. Jsou dostupné v jednom střihu a třech barvách. „Coming soon. Ušito v ČR,“ napsala k propagačnímu videu. Plavky už začala doopravdy prodávat. Spodní díl bikin stojí 690, vrchní 890 a jsou oba dostupné ve dvou velikostech. Termín dodání je dva až tři týdny. Pravděpodobně kvůli tomu, že jsou plavky údajně ušité v české manufaktuře. Mnoho sledujících Kočendové však spekuluje, že by delší čekací doba mohla být zapříčiněná i tím, že ještě nedošly objednávky z asijských e-shopů.

Zdá se, že lidé Kočendové výrobu v české manufaktuře nevěří. I kvůli tomu pravděpodobně začali střihy plavek hledat na asijských e-shopech. A zdá se, že se jim je najít povedlo. Jedny velmi nápadně podobné jsou například na e-shopu Shein, který je jakýmsi symbolem slovního spojení „fast fashion“. Sice má lepší reputaci než AliExpress, Alibaba nebo jiná internetová tržiště, poslední dobou klesá na jejich úroveň. Na Sheinu stojí plavky 160 korun. Cena by měla být uvedená jak za vrchní, tak za spodní díl. Nutno dodat, že plavky nejsou naprosto totožné, ale velmi podobné. Je tak otázkou, jestli se nechala Kočendová pouze inspirovat, nebo zda plavky opravdu kupuje na některém e-shopu.

Proč je ale podnikání Kočendové pod takovým drobnohledem? S největší pravděpodobností za to může kauza spojená s jejími kosmetickými produkty. Nela Slováková ji veřejně nařkla z toho, že kosmetiku, kterou prodává, nakupuje na asijských e-shopech. Kočendová se nejdříve bránila a tvrdila, že situaci budou řešit právníci. Jenže lidi na sociálních sítích nezajímalo, jestli ji nařkla Slováková nebo někdo jiný, ale to, jestli opravdu přeprodává kosmetiku, kterou nevyrábí. A ukázalo se, že tomu tak doopravdy bylo. Jak na e-shopech Alibaba, tak AliExpress, jsou dostupné produkty, které Kočendová s velkou přirážkou prodávala s tím, že se jedná o produkty vyrobené v Česku, což však později popřela.

Kočendové totiž zanedlouho došlo, že kauza pravděpodobně nevyšumí, a tak se rozhodla ke kosmetice vyjádřit. Jenže její vyjádření způsobila pravděpodobně více škody než prospěchu. V omluvném videu tvrdila, že její dodavatel je z Evropy a ona tím pádem nevěděla, jestli nakupuje na asijském e-shopu nebo ne. Navíc prý nikdy neřekla, že by se měla kosmetika vyrábět v Česku. Jenže ona to sice neřekla, ale k mnoha produktovým fotkám na Instagramu původně psala, že jde o kosmetiku vyrobenou v Česku. Brzy jí její chyba pravděpodobně došla a krátce po zveřejnění videa popisky u fotek smazala. Nelze nepřipomenout také její tvrzení o tom, jak moc je kosmetika „bio“. Bránila se tím, že sice na webu uvádí u kosmetiky napsané slovo „bio“, ale prý se nevztahuje k jejím produktům, ale ke slovu „biografie“.

Kočendová však netvrdila jen u popisků fotek, že kosmetiku vyrábí v Česku, ale i na obalech produktů. Uváděla na nich, že výrobce je společnost ByNK, která sídlí v Kobylí. Adresa však odkazovala ke sběrnému dvoru a technickým službám, které patří městu Kobylí. Úřednice z městského úřadu nám letos v únoru potvrdila, že si tam Kočendová pronajímá kanceláře, s největší pravděpodobností se tam žádná kosmetika nevyrábí. Kočendová i nové plavky prodává pod společností ByNK. Kde se plavky doopravdy vyrábějí zatím bohužel není možné s jistotou říct.