Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Kočendová byla překvapená, že se za ní muži v Indii otáčí. Před vyzývavým oblečením varuje i Ministerstvo zahraničí

Natálie Kočendová se vydala do Indie na finále Miss World 2024. Rozhodla se ale také poznat novou zemi a vyrazila na tamější pláž. Velmi ji ale překvapilo, že se za ní otáčejí přítomní muži. Byla ale téměř polonahá. Před tím, aby se ženy oblékaly vyzývavě varuje i české Ministerstvo zahraničí. Projevuje tím nejen disrespekt vůči tamní kultuře, vystavuje se ale i nebezpečí. V Česku navíc stále rezonuje případ španělského páru, který v noci napadlo sedm mužů a ženu před očima manžela znásilnili.
  17:00

Influencerka a modelka Natálie Kočendová vyrazila na finále nejprestižnější soutěže krásy Miss World 2024, které se konalo v Indii. Nepřijela jen na samotný galavečer, rozhodla se i poznat krásy nové země. Jenže jí evidentně nedošlo, že Indie není v Evropě a že je tamní kultura naprosto odlišná od té, kterou zná. Byla totiž překvapená, že se za ní ohlížejí muži, když se odhalená procházela po pláži.

Kočendová se do indického města Bombaj vydala minulý týden. Finále Miss World se konalo v sobotu, několik dní předem už ale Kočendová sdílela zážitky z daleké cesty. Ukazovala, v jakém hotelu bydlí nebo třeba na jakou pláž společně s kamarádkou vyrazila. „Já jsem normálně na lidi příjemná, ale tady to opravdu nejde. Jenom procházíme a většina chlapů jde za námi,“ povídá překvapeně na Instagramu a kolemjdoucí muže natáčí.

Nutno dodat, že se Kočendová celou dobu smála, když mluvila o tom, jak ji muži obtěžují. Navíc se s nimi potom také fotila a vtipkovala, že se konečně vyfotila s celým svým fanklubem. „Je to trochu nebezpečné se tu pohybovat. Všichni za námi všude chodí,“ stěžuje si její kamarádka. Kočendová přitaká a tvrdí, že je to naprostá hrůza.

Po tom, co si stěžovala na přihlížející muže, ale sdílela video, jak je oblečená. Měla na sobě krátké tričko a velmi krátké kraťasy, není tak divu, že se za ní muži otáčeli. Samozřejmě, že si žena může nosit co chce, aniž by brala ohled na to, jestli se za ní muži budou nebo nebudou otáčet, problém je ten, že je všeobecně známé, že Indie není bezpečná země. Téměř na každém cestovatelském webu se navíc doporučuje, aby se ženy v Indii zahalovaly. Web Goabroad.com například uvádí, že některé části Indie považují ukazování kůže za provokativní. Lidé, kteří do Indie cestují, by údajně měli nosit dlouhé kalhoty nebo sukně a vyhýbat se tílkům.

Ženy by se v Indii neměly oblékat jakkoli vyzývavě i podle českého Ministerstva zahraničních věcí. „V Indii každoročně narůstá počet nahlášených případů znásilnění. Indický ministr kultury a turistiky Mahesh Sharma v této souvislosti nedoporučuje ženám cestovat po Indii bez doprovodu v noci a také nedoporučuje, aby ženy cestovaly po Indii v sukních nebo v jiném vyzývavém oblečení,“ píše Ministerstvo na webu. Problém v oblečení Kočendové není jenom v tom, že nerespektuje tamní kulturu, ale také v tom, že je to jednoduše nebezpečné.

Je vhodné také návštěvu Kočendové zasadit do kontextu událostí poslední doby. Na začátku března celý svět zasáhla zpráva o znásilnění turistky v Indii. Španělští manželé se rozhodli podniknout na motorkách cestu kolem světa. Při tom, co v noci spali ve stanu v indické obci Dumka, je přepadlo sedm mužů a tloukli je kamením a helmami. Násilníci muži drželi nůž na krku a vyhrožovali, že ho zabijí. Následně se vrhli na manželku a před jeho očima ji znásilnili. Poté pár násilníci okradli. Pokud si Kočendová nic nepřečetla o tom, jak se má v Indii oblékat, mohl jí napovědět případ španělského páru. To se však evidentně nestalo.