Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Not Enough Nelsons | foto: instagram.com

Rodiče mají šestnáct dětí, podle některých jen kvůli tomu, aby na nich vydělávali

Na sociálních sítích sdílí své děti mnoho rodičů. Rodiče Nelsonovi však tvoří obsah založený jen na nich, mají jich totiž šestnáct. Všechny nejsou biologické, některé jsou adoptované. Někteří diváci jsou přesvědčení o tom, že děti adoptovali jen proto, aby je mohli natáčet na YouTube a upoutali pozornost.
  19:38

Komunita rodičů patří k těm nejrozšířenějším na sociálních sítích. Není proto divu, že se z některých z nich postupně začali stávat i inlufneceři. Někteří se snaží jen radit s výchovou, ukazovat recepty nebo sdílet různé tipy a děti ukazují jen sporadicky. Na druhé straně však stojí velmi početná skupina takzvaných rodinných kanálů, jejichž obsah je založený převážně na sdílení soukromí dětí. Mezi takové patří i youtubový kanál Not Enough Nelsons.

Tiffany a Benji Nelsonovi pocházejí ze Spojených států a většinu života strávili rozšiřováním rodiny a výchovou dětí. Mají jich totiž šestnáct a je jim od čtyř do sedmadvaceti let. V jednom roce přivítali i dvě nové děti. Všechny z nich však nejsou jejich biologičtí potomci, devět z nich je adoptovaných a všechny mají změněná jména tak, aby „ladila“ s těmi od biologických dětí. Dvě nejstarší adoptované děti by měly pocházet z Ruska a měly tak i tamní jména, což se rodičům nelíbilo.

První video se na youtubovém kanále Not Enough Nelsons, který má dnešnímu dni sleduje tři a čtvrt milionu odběratelů, objevilo před pěti lety. Překvapivě ho však nezaložil ani jeden z rodičů, ale jejich třetí nejstarší dcera Kassidy, která později začala tvořit na sociální sítě i vlastní obsah. Rodina však nemá jen jeden kanál na YouTube, má jich hned několik a všechny jsou velmi úspěšné, celkem je odebírají miliony lidí. Nutno dodat, že sice kanál založila Kassidy, v současné době v podstatě veškerý videoobsah vytváří Tiffany.

Jejich obsah se od jiných rodinných kanálů tolik neliší. Rodiče natáčí videa s dětmi, ve kterých sdílí mnohdy i velmi soukromé informace. Řeší jejich život, mluví o tom, jaké mají zrovna trable a jednoduše se snaží přilákat pozornost co nejvíce diváků. Právě kvůli tomu je obsah jejich videí mnohdy kontroverzní, poměrně často například natáčejí z nemocnice. Například i o tom, jak moc bylo špatně jejich dceři po trhání zubů nebo o tom, že měli autonehodu a jak se po ní cítí.

Je potřeba také upozornit na fakt, že poměrně často rodina natáčí i nezletilé dcery, jak si v obchodě zkoušejí plavky, za což je matka velmi často na sociálních sítích kritizovaná. Videa totiž mohou sledovat internetoví predátoři, kteří je sledují s jiným cílem, než je pobavení u roztomilého videa o dětech.

Do toho všeho navíc Tiffany natáčí i tak soukromé informace, jako například to, kde rodina bydlí, kam jednotlivé děti chodí na kroužky a nebo do školy. V minulosti se proto také stalo, že si jednu z jejích dcer někdo vyhlédl a začal jí sledovat a fotit. Incident musela řešit i policie.

Lidé na sociálních sítích jsou naprosto přesvědčení o tom, že se rodiče snaží na dětech jenom vydělávat. S každým novým dítětem se jim totiž zvýší sledovanost a proto si někteří myslí, že děti neadoptovali kvůli tomu, že jim chtěli pomoct, ale jednoduše proto, aby na nich mohli vydělávat. Navíc si někteří diváci také všimli, že se rodiče snaží ve videích ukazovat hlavně biologické děti a adoptované upozaďují.

Ač má největší podíl na kontroverzním obsahu Tiffany, za zmínku stojí i obsah Kassidy, která původně rodinný kanál založila. Natáčela například sérii videí o tom, že je těhotná. Zanedlouho bohužel potratila, nicméně to jí nezabránilo v tom, aby pokračovala v natáčení těhotenské série. Tu po čase vystřídala série videí o tom, že potratila.

Takzvaný sharenting představuje v poslední době čím dál tím větší problém a upozorňují i odborníci. O co jde? Jedná nadměrné sdílení dětí na sociálních sítích. Dospívající děti si totiž často nepřejí, aby jejich fotky z dětství kolovaly po sociálních sítích a aby si je mohl kdokoli stáhnout. Pro mnohé jsou totiž podobné fotky citlivé. „Často tento obsah vnímají jako ponižující, nevhodný, urážlivý, jednoduše intimní a citlivý. A žádají, aby jej jejich rodiče odstranili, smazali, nešířili,“ píše Kamil Kopecký pro projekt E-bezpečí.

Dalším problémem sharentingu může být využívání dětí jako komerčního nástroje. „Velká část bloggerů vydělává na tom, že sdílí a komerčně využívá záznamy ze života svých dětí,“ popisuje Kopecký. Zároveň obsah s dětmi může být potenciálně vystaven internetovým predátorům, jak už bylo zmíněno.

O tom, jak velký problém rodinné kanály jsou, jsme se mohli přesvědčit u kauzy Ruby Franke, matky z kanálu 8 Passengers, která byla nedávno shledána vinnou ze čtyř případů týrání vlastních dětí. Nejdříve natáčela s manželem videa o tom, jak vychovávají děti. Diváci si však brzy začali všímat, že je jejich výchova přinejmenším striktní. Minulý rok v létě byla Franke zatčena po tom co z domu, ve kterém s dětmi bydlela, jedno z nich uteklo s lepicí páskou na končetinách. Policisté při vyšetřování odhalili, že dům byl v podstatě vězením, ve kterém Franke týrala společně s kamarádkou vlastní děti.

O něco málo méně problematický je kanál rodiny LaBrantových. Jen pro příspěvky na sítích tvrdili, že jejich dceři diagnostikovali rakovinu nebo že musí dát pryč oblíbeného psa, jen proto, aby si natočili zklamání dětí. Mnozí sledující je také kritizují kvůli tomu, že na dětech jenom vydělávají.