Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Další bizarní hubnoucí trend na TikToku. Lidé tvrdí, že zázračně hubnou díky vodě s ovesnými vločkami

Na TikToku se šíří další bizarní trend, který slibuje zázračné hubnutí. Recept na něj je jednoduchý, stačí smíchat ovesné vločky s vodou. Protože trend funguje tak zázračně jako lék na cukrovku Ozempic, lidé ho nazvali oatzempic. Jenže se zdá, že tolik zázračný není, experti jsou k jeho výsledkům skeptičtí.
  7:38

TikTok je platforma, na které se dá velmi jednoduše rozšířit jakákoli, v mnoha případech i bizarní, myšlenka. Sice všechny trendy a challenge, které se na TikToku šíří, nejsou jenom bizarní, u té nejnovější tomu tak je. Lidé totiž vymysleli nový způsob, jak zaručeně a rychle zhubnout. Tentokrát pomocí ovsa.

Trend, který se v poslední době začal na TikToku šířit, nese název „oatzempic“. Jedná se o spojení slov „oat“, tedy oves a „Ozempic“, což je lék používaný pro regulaci hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou druhého typu. V minulém roce se stal doslova hitem celebrit z Hollywoodu. Zjistilo se totiž, že dokáže pomoct s hubnutím. Tehdy se ještě tolik nemluvilo o jeho negativních účincích a tak se zdálo, že je naprosto zázračný.

Teď už je sice všeobecně známé, že Ozempic rozhodně není zázračný lék na hubnutí, i přes to stále mnohé láká vidina dokonalé postavy bez jakékoli námahy. Proto neustále vymýšlejí nové způsoby, jak zhubnout a tentokrát je to pomocí ovsa. Ti, kteří trend oatzempic propagují, tvrdí, že jim ovesné vločky pomohly zhubnout i sedm kilogramů za deset dní.

Recepty na nápoj oatzempic se na TikToku liší, ale většina lidí smíchá jeden šálek vody s půl šálkem nevařeného ovsa spolu s vymačkanou limetkovou šťávou. Někteří lidé však přidávají vlastní chuťové variace, například špetku skořice. Většina lidí pije oatzempic k snídani. Aby měl nápoj tak zázračné účinky, jak všichni tvrdí, musí se pít každý den po dobu osmi týdnů.

Jaká je spojitost mezi oatzempicem a Ozempicem kromě názvu? Ač se může zdát, že mezi lékem na cukrovku a ovsem žádná být nemůže, slabá spojitost opravdu existuje. Ozempic obsahuje glukagonový peptid-1 (GLP-1). Funguje tak, že napodobuje hormon GLP-1 přirozeně produkovaný naším tělem, který zpomaluje proces trávení. Díky tomu se uživatelé léku cítí déle sytější a také mají menší chuť k jídlu. Oves, a vláknina celkově, může způsobit, že tělo začne uvolňovat GLP-1, ale v mnohem menším měřítku než u Ozempicu.

Ač popularita oatzempicu raketově roste, odborníci jsou k jeho účinkům skeptičtí. „Je to poměrně jednoduchý způsob, jak si udržet pocit sytosti při minimálním množství kalorií,“ vysvětluje lékař a nutriční terapeut Scott Keatley. „Z jednoho šálku vařených ovesných vloček získáte asi sto šedesát kalorií, což je na jídlo málo,“ dodává. Ovesné vločky obsahují vlákninu, která může dopomoct k pocitu sytosti stejně tak jako velké množství vody. O zdravou metodu hubnutí se ale podle něj rozhodně nejedná.

Není to poprvé, co se na TikToku objevil bizarní trend, který sliboval zázračně rychlý úbytek váhy. Začátkem prosince si lidé oblíbili „olejování pupíku“. Princip byl jednoduchý, do pupíku si nalijete olej a po pár minutách ho vmasírujete do pokožky. Lidé tvrdili, že jim pomáhá s hubnutím, experti se však shodovali, že takový efekt trend mít nemůže. Nakonec se ukázalo, že zázračný trend nefungoval a stejně jako většina bizarních trendů upadl do zapomnění.