Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Pavol Neruda se svým parťákem Ondřejem Novotným | foto: Instagram

Nejlepší MMA galavečery za rok 2023: Odveta Kincla a Vémoly, Tipsport Gamechanger, Procházkův pád

Rok 2023 byl plný skvělých MMA galavečerů, o které se postarali různé organizace. Oktagon prorazil v Evropě a nabídl turnaj o milion eur. Nejatraktivnější byla odveta mezi Karlosem Vémolou a Patrikem Kinclem. Organizace UFC také nabídla spoustu skvělých turnajů a o nejlepší show se postaral také Čech Jiří Procházka, který sice prohrál, ale vybudoval si obrovský respekt.
  7:00

O smíšené bojové umění neboli MMA je poslední roky obrovský zájem. Asi největší zásluhu na tom má Conor McGregor, který dokázal z MMA udělat lifestyle. Především díky němu a také ostatním výrazným zápasníkům je nyní MMA velmi sledované a po celém světě vznikají různé organizace, které se snaží nabídnout ty nejlepší možné zápasy. Také rok 2023 nebyl výjimkou a fanoušci MMA mohli sledovat ty nejrůznější galavečery, které dokázaly nadchnout spousty diváků a rozhodně také samotné zápasníky, kteří dávají do každého zápasu naprosto všechno.

Oktagon

Organizace Oktagon je ta největší evropská organizace, která vždy dokáže nabídnout skvělou podívanou. Také letos se jí podařilo uspořádat několik opravdu povedených galavečerů. Jedním z nich byl jednoznačně Oktagon 40, který zahájil projekt Tipsport Gamechanger. Zápasníci se totiž probojovávali pyramidou, ve které se zápasilo o milion eur. Organizace vybrala ty nejlepší zápasníky a ti potom mezi sebou zápasili na různých galavečerech. Velmi důležité to bylo pro Davida Kozmu, který se na Oktagonu 40 vrátil po drtivé prohře zpět na vítěznou vlnu. Diváci byli z tohoto galavečeru naprosto nadšení, protože zápasníci bojovali opravdu tvrdě a uspokojili tak mnoho fanoušků bojových sportů.

Za zmínku rozhodně stojí také Oktagon 43, kdy se o hlavní zápas postarali Karel Vémola a Patrik Kincl. Díky nim byl zájem o galavečer enormní. Mohli za to ale také ostatní zápasníci, kteří na turnaji zápasili. Velmi atraktivní byl totiž zápas Davida Kozmy a Alexe Lohorého, který si s Kozmou nedokázal poradit. Na kartě se objevila také jména dalších skvělých zápasníků jako Pukač, Brož, Legierski nebo Mazúch. Oktagon také uspořádal několik turnajů v zahraničí, což mnoho lidí naštvalo. Do moderování galavečerů se totiž zapojili anglicky mluvící moderátoři a někteří Češi proto organizaci kritizovali. „Já myslel, že se kouknu na české zápasy a ne, že budu muset poslouchat kecy nějakého angličáka. Hodně špatný tah, přátelé,“ stěžoval si jeden z uživatelů na Instagramu.

UFC

Největší bojová organizace na světě UFC uspořádala za rok 2023 desítky galavečerů. Je totiž plná elitních zápasníků, kteří chtějí světu dokázat, že jsou jejími právoplatnými členy. Právě proto není pro organizaci těžké uspořádat plno galavečerů, které vždy přitáhnou diváky. Nejsledovanější turnaje jsou pokaždé ty, kde se spolu dva zápasníci utkají o titul šampiona. Jiří Procházka loňský rok získal titul šampiona, ale kvůli zranění musel titul pustit. O ten se v lednu utkali na UFC 283 Glover Teixeira a Jamahal Hill. Texeira předvedl úžasný výkon a získal titul šampiona. Všem bylo jasné, že nás ještě letos bude čekat zápas mezi ním a Procházkou, který se vracel do formy a připravoval se získat zpět to, čeho se musel kvůli zranění vzdát.

11. listopadu proto nastoupil do zápasu s Texeirou, ovšem nedokázal nad ním vyzrát. Procházka ale patří mezi opravdu skvělé zápasníky a je uznávaný také zahraničními fanoušky MMA. Také ti ho velmi podporovali a atmosféra turnaje proto byla naprosto šílená. Procházka ovšem prohrál a přišel tak o možnost opět držet titul šampiona. UFC ale dokázal přesvědčit o svých kvalitách a rozhodně to tedy pro něj neznamená konec jeho velkolepé kariéry v organizaci. V tom vedení podporuje také fakt, že Procházkova přítomnost organizaci výrazně pomáhá.

Do UFC se měl také opět vrátit Conor McGregor, který je asi tím nejznámějším MMA zápasníkem. Vedení organizace slibovalo, že do konce roku určitě uspořádá galavečer, na kterém by opět mohl zazářit. Kvůli různým komplikacím, ale nakonec McGregor letos zápasit nebude. Pro spoustu lidí je to obrovské zklamání, protože dokáže vždy udělat skvělou show. Organizace ho ale potřebuje, protože si uvědomuje, že z marketingového hlediska je pro ně McGregor naprosté eso. Ten se tedy k zápasení nejspíš vrátí brzy, ovšem až v roce 2024.