Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Děsivé záběry na aplikaci Telegram. | foto: TelegramAntiyoutuber.cz

Nejdříve nahé fotky, nyní videa z dětských bitek. Na Telegramu se v české skupině šíří vadný obsah

Internet je plný rozmanitého obsahu, jak normálního, tak ale i často škodlivého. Na běžných sítích uživatelé nemohou sdílet, co se jim zachce kvůli pravidlům dané platformy. Existují však některé, které téměř žádné nemají a jsou dosti benevolentní. Jedna z nich je například Telegram, na které je jedna velice specifická skupina. Uživatelé v ní sdílí videa z rvaček, potyček a různých sporů. Dříve byla zaměřená na erotiku.
  8:49

Uživatelé sdílí na různé platformy všemožný obsah často jen pro získání obdivu. Někdy se jedná o velice zarážející, až se zákonem hraniční věci. Platforma Telegram je textovací aplikace založená na rychlosti a bezpečnosti. Není tak výjimkou, že se například předávka drog od dealera ke kupci domlouvá právě tam. Nedávno se na platformě objevila pro mnohé velice zarážející skupina. Uživatelé se v ní chlubí různými videi, ve kterých často nějaké dítě dostává pořádně na frak. Dříve byla skupina založená hlavně na sdílení fotek nahých žen.

Pornografie a nahé fotky jsou něco, co mnoho uživatelů láká. Zřejmě za účelem sdílení takových snímků vznikla telegramová skupina CzechHub, která má momentálně už téměř devatenáct tisíc členů. Po erotických fotkách se na ní ale momentálně slehla zem a uživatelé začali sdílet daleko jiný obsah. Často se uchylují i na jiné platformy jako Reddit, či Twitter, které velice explicitní obsah povolují. Známá se stala například kauza uniklých erotických fotek OnlyFans tvůrkyň, či českých celebrit a influencerek na právě Reddit.

Hodně se skupinou na Telegramu šířila videa ohledně incidentu z pražských Modřan, kde měl řádit takzvaný dětský gang. O žádný gang se ale nejednalo. Šlo o děti ze špatných rodinných poměrů, kteří to jen v hlavě měly lehce nesrovnané a myslely si, že si s kuličkovou pistolí mohou dovolit vše. Exkluzivní videa, jak ze sítí útočníků, či jejich konfrontace, zaplnila skupinu. Většina videí byla už pro mnohé známá ze sítí, často ne však vždy jejich plná verze. Uživatelé se tak ve skupině chlubili videi, jak konfrontovali a napadli jednoho z útočníků.

Skupinou kolovaly také fotografie a videa zřejmě z Instagramu jednoho útočníka. Ten se i po incidentu chlubil tím, jak velký nůž má, či jak si do trenek strká kuličkovou pistoli. „I když policie pátrá po našem chlapcovi, který už dostal od jiných borců přes držku, on má stále duši gangstera a jako pravý gangster v tom pokračuje. Veřejně se na sociálních sítích prezentuje nějak takhle,“ píše k videím uživatel, který je do skupiny sdílel.

Incident z Modřan není jediné téma kolující skupinou. To, že je zaměřená na videa z potyček, je už zřejmě jasné. Zdá se však, že většina aktérů z videí je ještě stále mladistvá. Na jednom videu se do potyčky dostaly dvě české dívky, které věkově vypadají na zhruba jedenáct let. Dívky se ve videu určitou chvíli mlátí, přičemž je následně jedna druhou prudce svržená na zem. Stejně staří přihlížející se jen smějí a celý incident si natáčí na své telefony.

Na dalším videu, které je natočené zřejmě ve třídě základní školy, se dostal jeden mladík do obklopení dvou větších kluků. Po určitou dobu na něj něco pokřikují a následně mu jeden z nich zasadí prudkou ránu do obličeje. Aktéři se následujících několik sekund postrkují, přičemž na ně několik dalších žáků s úsměvem na tváři přihlíží. „Postav se mi do p*či,“ křičí agresor na mladíka přitom, když do něj strká.

Podobných skupin na sítích bylo vždy mnoho. Často se objevovaly na platformách jako je třeba Facebook, který je kvůli svým pravidlům po čase téměř vždy odstranil. Dá se říct, že jedna taková balancující na mezích porušení pravidel komunity stále existuje. Do skupiny Doup boj odboj uživatelé sdílí převážně videa, na kterých drogově závislý provádějí různé vylomeniny a blbosti. Většina videí však doslova neporušuje zásady komunity, a tak skupina už několik let zůstává stále aktivní.