Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Live streamy na TikToku | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Z TikTok livestreamů se stává pofidérní byznys. Čínská aplikace své uživatele doslova okrádá

Živě vysílat na TikToku a vydělávat si z toho není zas tak těžké. Stačí mít pouze tisíc sledujících. Stává se z toho obrovský byznys, který TikTok nijak zvlášť nereguluje. Proč by taky měl, když si bere až sedmdesát procent z poslaných dárků. Čínská aplikace je dle odborníků velmi nebezpečná. Krade i osobní data.
  12:51

Nedílnou součástí obsahu na TikToku jsou živá vysílání. Od konce minulého roku je však možné streamovat až od osmnácti let. Streamy také nemohou sledovat nezletilé děti, pokud si to tak streamující uživatel nastaví. Každý, kdo však internet používá ale ví, že je to opatření k ničemu, jelikož o věku se dá na sítích jednoduše lhát. TikTok se tímto opatřením snaží zřejmě zabránit tomu, aby malé děti neposílaly zbytečně své úspory, či peníze rodičů. Jenže se zdá, že všechna opatření jsou k ničemu. Obejít je totiž zvládne každý.

TikTok livestreamy nabízí uživatelům mnoho specifického obsahu. Nehledě na klasické streamy, na kterých si tiktoker povídá skrz chat s fanoušky, se dá narazit také na ty jiné a velmi zvláštní. Objevují se na nich často například krásné dámy z Asie pózující na kameru. Jedná se o tak zvané tiktokové farmy, ve kterých dlouhé hodiny streamují tiktokerky a snaží se pro svého šéfa vydělat peníze. Lidé se ale streamují i u spaní, učení, ale narazit se dá i na živá vysílání, kde jsou malé děti z chudých rodin, které sledující prosí o peníze.

Mnoho uživatelů si myslí, že se na TikToku skrze streamy dá vydělat spousta peněz. Něco pravdy na tom je. Často si však uživatelé neuvědomují, že když někomu posílají dárek, tak sedmdesát procent jeho hodnoty dostane TikTok a zbytek tvůrce. Platforma si tak vydělává obrovské množství peněz a není divu, že se moc nesnaží streamy regulovat.

Divné streamy, na kterých se uživatelé z Indonésie pomazávají bahnem, či pojídají červy, ovládly TikTok. I když někomu tento obsah může připadat zvláštní, je však velmi výdělečný. Tito tvůrci mají na streamech většinu času tisíce sledujících. Skrz jejich jednoduchou a pro někoho hloupou tvorbu jsou však schopní vydělat si tisíce korun za hodinu. Jednalo by se však o daleko větší částky, kdyby si platforma nebrala většinu poslaných peněz.

Jeden z internetových žebráků, který se zapojil do této bahenní challenge, se podělil o svůj příběh. Sdělil, že to nejdříve zkusil s kamarády, jen aby si vydělal pár korun. Když však ale zjistil, jak velikou sledovanost to má a kolik peněz si vydělá, začal se streamování na TikToku věnovat naplno. Indonéské úřady se snaží tyto žebráky ze sítí odstranit. Čas od času se jim povede někoho zablokovat. Většina však stále zůstává.

Důležité je také nezapomenout na zvláštní streamy uprchlíků ze Sýrie, které se objevily v minulém roce. I když hraniční s morálními hodnotami sítě, nadále se objevují a zůstávají. Rodiny v nich využívají své děti k vyvolání lítosti ve sledujících za účelem poslání dárků. Platforma má v zásadách komunity napsané, že tvůrce vyloženě nesmí žádat o zaslání dárků. Tvůrci se to tedy snaží přejít různými výzvami o follow, napsání jména na zeď a podobně. Uživatel si pak tedy za nemalý počet dárků může užít pocit chvilkové slávy, kdy je zviditelněn jeho profil.