Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

TikToker a influencer Adam Kajumi. | foto:  Expres.cz, Expres.cz

Každý desátý Čech si už smazal TikTok. Neohrozí nás to, věří Kajumi. Šlerka tvrdí opak

V posledních měsících se o TikToku mluví jako o bezpečnostní hrozbě, platforma tak zažívá zřejmě nejrušnější a nejtěžší časy od doby vzniku. Několik států celkově zakázalo používání aplikace a dokonce i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost varuje o bezpečí uživatelů na TikToku. Z nového výzkumu nyní také vyplývá, že každý desátý uživatel u nás si aplikaci odstranil.
  10:15

Jedna z nejpoužívanějších aplikací má trable, TikTok se od počátků jeho vzniku těšil obrovské oblíbenosti a úspěšnosti. Každým rokem na platformě přibývá až stovky milionů nových uživatelů, jeho jednoduchost a uživatelská přívětivost nadchla masu lidí, ale v posledních měsících však zažívá nelehké období. Generální ředitel společnosti se dokonce objevil na slyšení v Kongresu, kde musel vyvracet různá nařčení ohledně krádeží a využívaní dat Čínou. Už i u nás musí čelit jisté nedůvěře ze strany uživatelů. Dle nového průzkumu si každý desátý člověk odstranil TikTok a to převážně z důvodu obavy o ztrátu osobních dat.

Nedávno vydal Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost varování před čínskou aplikací, hrozbu považuje za opodstatněnou a vydal také doporučení k jejímu odstranění. Zdá se, že toto varování nese své ovoce. Nejen kvůli němu, ale zřejmě i dalším varovným článkům a informacím na internetu se dle nového průzkumu mnoho uživatelů rozhodlo k odstranění aplikace.

V novém průzkumu agentury NMS Market Research se jeho autoři zaměřili na postoj Čechů k TikToku a jeho výsledky jsou překvapivé. Zaměřuje se na různé věkové skupiny a uvádí data ohledně důvodů odchodu uživatelů z platformy. Výzkum také uvádí statistiku, že až osmašedesát procent uživatelů zaznamenalo varování NÚKIB. Co z této statistiky tedy vyplývá? Nemálo uživatelů se po zjištění hrozeb rozhodlo aplikaci přestat používat.

TikTok se rozhodlo odstranit až deset procent Čechů, nejvíce se jedná o uživatele mezi lety osmnáct až čtyřiadvacet let, v této skupině ji přestalo používat až sedmnáct procent uživatelů. Výzkum se také zaměřil na to, proč se uživatelé rozhodli si aplikaci odstranit. Hlavní důvod je zřejmě jasný. Dvaačtyřicet procent lidí ji přestalo používat z důvodu obavy o soukromí, či bezpečnost. Osmatřicet procent z těch co ji přestali používat, uvedli jako důvod, že je TikTok přestal bavit.

Platformu u nás používá nejvíce věková skupina v rozmezí osmnáct až čtyřiadvacet let a právě tato skupina zaznamenala největší počet uživatelů, kteří se rozhodli ji přestat používat. Co by to mohlo znamenat pro celkově platformu a tvůrce na ní? Rozhodně to není dobrá zpráva. Momentálně by to nemělo mít zas tak velký efekt na výdělky tvůrců, pokud však bude tento trend pokračovat a zvětšovat se, tak si platforma koleduje o seriózní problémy.

„Vím o tom, tuto konkrétní statistiku jsem neviděl. Věřil bych ale tomu, že to může být pravda,“ komentuje pro Antiyoutuber.cz jeden z nejúspěšnějších českých tiktokerů Adam Kajumi.

Vyrážím na BezvaFest Tour! 5 měst, 30 atrakcí, obří game zóna, hudba, influenceři a spousta další zábavy v ceně vstupenky? To je @bezvafest Tour! Topový festival úplně pro všechny. I pro mě. Uvidíme se v Hradci (20. 5.), Plzni (27.5.) , Slavkově u Brna (10. 6.), Litoměřicích (24. 6.) a Ostravě (2. 9.). Nejlevnější lupeny koupíš právě teď, kód hodyhody20 – bit.ly/lupeny-bezvafest

11. dubna 2023 v 20:16, příspěvek archivován: 21. dubna 2023 v 16:36

Ačkoliv si je Kajumi zřejmě vědom problému, ve kterém se TikTok momentálně nachází, on sám prý zatím žádný úpadek ve sledovanosti nezaznamenal.

„Nemyslím si, že v nějaké větší míře hrozí odchod fanoušků influencerů,“ říká Kajumi. Dle něj jde totiž o uživatele, kteří na platformě nebyli moc aktivní a moc ji nepoužívali. „Ti, co ho používají více, ve větší míře počítají s tím, že tento typ aplikací data uživatelů používá,“ vysvětluje Kajumi. Dle něj má tedy TikTok většinu uživatelů stálých, kteří si uvědomují rizika spojená s užíváním platformy, jsou schopní je podstoupit a na platformě zůstat.

To, jak moc se dá TikTok považovat za bezpečnou aplikaci, okomentoval pro Antiyoutuber.cz odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka. Věří tomu, že NÚKIB měl důvod k tomu vydat takto silné upozornění. „Čína patří rozhodně mezi ty méně důvěryhodné partnery, pokud jde o to zacházení s osobními daty, tak nám vstoupila do toho praktického rozhodování,“ komentuje Šlerka, že se jedná o něco nového, co vidíme poprvé. Doposud byly dle něj ostatní veliké aplikace z jiného prostoru, než je právě TikTok.

‼️ VARUJEME před kybernetickou hrozbou spojenou s instalací a používáním aplikace TikTok ‼️

Varováním se musí zabývat povinné osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti. Používání této platformy nedoporučujeme ani široké veřejnosti.

Více informací zde ➡️ https://www.nukib.cz/cs/infoservis/hrozby/1941-aplikace-tiktok-predstavuje-bezpecnostni-hrozbu/

8. března 2023 v 11:18, příspěvek archivován: 21. dubna 2023 v 16:41

Dle Šlerky situace není na dobré cestě.

„Myslím si, že se to bude ještě hodně měnit a vyvíjet k negativnímu. Ať chceme, nebo nechceme, tak Čína není svobodnou zemí. Firmy jsou podřízené jiným pravidlům, než firmy na západě,“ vysvětluje Šlerka. Myslí si, že zneužití osobních dat aplikací TikTok může být v budoucnu v daleko jiné škále, než si nyní dokážeme představit. Podobných aplikací, na které by uživatelé mohli přejít, moc není. Pokud se tedy situace nezlepší a TikTok neprokáže, že jsou osobní data uživatelů v bezpečí, mohlo by to být pro něj do budoucna fatální.

Témata: Adam Kajumi