Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Nový nebezpečný TikTok trend | foto: Facebook.comAntiyoutuber.cz

Smrtelná Tiktok výzva připravila o život šestnáctiletou dívku. Udusila se šátkem

Jako kdyby nebylo málo smrtelných výzev na TikToku, je tu další. Kreativní uživatelé posunuli známou blackout challenge o level dál a škrtí se šátkem. Většina si zřejmě řekne, že by takovou blbost zkusil je šílenec. Na platformě se však vyskytuje mnoho nezletilých, kteří si zřejmě ne vždy uvědomují následky svého jednání. Šestnáctiletá dívka tak zemřela poté, co se do této výzvy zapojila.
  17:00

Známá čínská aplikace TikTok je v poslední době čím dál více označovaná za nebezpečnou, ale také hlavně často i smrtelnou platformu. Její perfektní a inteligentní algoritmus je schopný dát hlavně mladistvým uživatelům pocit toho, že se mohou jednoduše proslavit natáčením často infantilních videí. Uživatelé se tak zapojují do trendujících výzev, aby nebyli pozadu a pobavili své obecenstvo.

Některé takové challenge jsou ale velice nebezpečné, až někdy život ohrožující. V novém trendu se tiktokeři škrtí šátkem a pokouší se co nejdéle udržet dech. Výzva se však stala smrtelnou poté, co na následky nedostatku kyslíku zemřela šestnáctiletá dívka.

Princip šátkové výzvy je velmi prostý, avšak velice nebezpečný. Účastníci si na kameru obmotají kolem krku kus látky, kterou často bývá šátek a začnou se škrtit. Cílem je co nejdéle vydržet při vědomí, než tělo upadne do očekávaného bezvědomí. Stupidní challenge se na první pohled může mladistvým zdát jako zajímavá a zábavná. Následky, které však zapojení do ní mohou nést jsou až tragické. Při omezení přívodu kyslíku do mozku může nastat záchvat, jistá vnitřní poškození, omdlení a až dokonce i smrt.

Mnozí si zřejmě řeknou, že jen nedospělý, či vyšinutý člověk něco podobného zkusí. Právě mladistvých je na platformě více než je zdrávo a hlavně oni se do podobných výzev zapojují. Touha po slávě a oblibě je žene k tomu, aby udělali něco až tak nebezpečného, co je může připravit i o život. Perfektní algoritmus TikToku je totiž schopný dát uživatelům pocit, že každý může být slavný. Novým uživatelům se platforma snaží často zvednout sledovanost u jejich videí, ač se jedná o téměř cokoliv. Natěšené děti tak s vědomím toho, že mohou uspět posouvají své hranice a riskují i vlastní život pro natočení virálního videa.

Tisíce lidí se už do této šátkové výzvy zapojilo a ne všichni ji přežili. Pouze šestnáctiletá Christy Sibali Dominique Gloire Gassaille podlehla na následky smrtelné challenge. Ve svém pokoji se tak měla na kameru škrtit šátkem až do omdlení. Co ale nastalo bylo něco, co zřejmě nečekala. Nedošlo tak úplně k omdlení, jako spíše k náhlé smrti udušením způsobené nedostatkem kyslíku. K incidentu došlo sedmadvacátého května. Její pohřeb se konal nedlouho poté, a to sedmého června.

Ačkoliv se podobné výzvy objevují čím dál více, lidem se může zdát, že TikTok nedělá zhola nic, aby jim zabránil. Není tomu tak. Když si uživatel do vyhledávací kolonky napíše například „blackout challenge“, vyskočí na něj pouze varování TikToku o nebezpečných výzvách. „Některé online výzvy mohou být nebezpečné, znepokojivé nebo dokonce smyšlené. Přečti si, jak rozpoznat škodlivé výzvy, ať dokážeš chránit své zdraví a duševní pohodu,“ píše TikTok v oznámení.

Podobně tak zřejmě TikTok konal i v rámci šátkové výzvy, kdy z platformy odstranil všechna videa uživatelů zapojujících se do této výzvy. V oznámení se snaží uživatelům ve třech krocích radit, jak mají postupovat v případě, že na podobnou výzvu narazí. „Zamysli se, rozhodni se a jednej“ jsou tři věci, které by dle TikToku měl uživatel udělat. „Pokud tedy uvidíš výzvu nebo hoax, které jsou podle tebe potencionálně škodlivé, nesdílej je s ostatními a ani jim nedávej lajk. Místo toho je nahlaš,“ píše TikTok na závěr.