Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

TikTok žaluje Montanu kvůli zákazu | foto: instagram.com

TikTok bojuje se zákazem stahování. Soudit se chtějí i tiktokeři

Po schválení zákonu, který v americkém státě Montana zakazuje stahování aplikace TikTok, přišly první reakce. TikTok žaluje Montanu kvůli tomu, že se prý nedopustil ničeho, co by mohlo narušit národní bezpečnost státu. Montanu také žalují tiktokeři, kteří se bojí, že kvůli zákonu přijdou o své živobytí.
  9:00

Nad TikTokem se dál stahují mračna. Po zákazu aplikace na telefonem vládních úředníků v několika státech po celém světě přichází pro čínskou aplikaci další rána. Guvernér amerického státu Montana Greg Gianforte se rozhodl podepsat zákon, který od ledna 2024 zakazuje stahovat aplikaci TikTok. Gianforte tak chce chránit Montanu před dle něj nebezpečnou čínskou komunistickou stranou. Aplikace se sice dál bude moci používat, ale noví uživatelé se už objevovat nebudou. Zpráva o nově schváleném zákonu obletěla celý svět a tak je pochopitelné, že se dostala i k vedení samotné aplikace TikTok. Následně se objevila žaloba od TikToku, který za schválený zákon Montanu žaluje.

Společnost TikTok se totiž ohání tím, že se jedná o omezení svobody slova a také je samotný zákon v rozporu s ústavou USA i s federálním zákonem. TikTok si totiž chce udržet všechny uživatele za jakoukoliv cenu a tak se rozhodl právní cestou konfrontovat stát Montanu. Spousta jiných států navíc sleduje dění v Montaně, protože by poté sami převzaly celý koncept zákazu. TikTok je se situací samozřejmě obeznámen a proto se pouští do boje. Společnost také nesouhlasí s důvody zákazu aplikace ve státě. Podle ní se totiž bezpečnost státu používáním TikToku nijak neohrozí.

„Montana není oprávněna přijímat zákony, které by podle jejího názoru prosazovaly zahraniční politiku Spojených států nebo jejich národní bezpečnostní zájmy, ani nemůže zakázat celé komunikační fórum na základě svého přesvědčení, že některé projevy sdílené prostřednictvím tohoto fóra, ačkoli jsou chráněny prvním dodatkem, jsou nebezpečné,“ píše se v žalobě TikToku. Společnost TikTok ovšem není jediná, kdo se proti zákazu aplikace v Montaně ostře ohradil. Mezi další odpůrce nového zákonu totiž patří tiktokeři. Pro některé je totiž schválený zákon velkým ztížením jejich dosavadní kariéry.

Několik tiktokerů z Montany se dokonce rozhodlo podat svou vlastní žalobu, ve které požadovali okamžité zrušení nového zákona. Zakázaná aplikace je totiž pro některé hlavním příjmem peněz a její zákaz stahování by jim tak mohlo postupem času způsobit obrovskou finanční ztrátu. Právě proto se rozhodli, že se budou snažit počtem žalob přesvědčit stát o tom, aby nový zákon zrušili. Někteří dokonce hrozí tím, že pokud se celá kauza ohledně TikToku nevrátí do původních kolejí, sbalí se a opustí stát. Je to pro ně totiž naprosto nepochopitelné jednání a podle některých je největším problémem to, že aplikaci spousta lidí vůbec nerozumí. Montana byla prý údajně na žalobu od TikToku i na nepokoje ze strany tiktokerů předem připravena.

Co by se ale stalo, kdyby se podobný zákaz podařilo prosadit také v České republice? Většina velkých českých tiktokerů nejsou paradoxně na samotné aplikaci tolik závislí, jako na Instagramu. Tiktokeři jako Honza Michálek, Lukáš Tůma a Samuel Samake mají totiž velmi dobře zpracované fanoušky z TikToku, kteří přecházejí na Instagram. Vzájemné propojení táborů fanoušků navíc vede k dobrým výsledkům nejen na TikToku, ale právě na Instagramu. Největší množství spoluprací a placených propagací se děje na Instagramu. Aplikace navíc funguje na podobném principu jako TikTok, takže by tiktokeři měli možnost přidávat podobná videa právě na Instagram, což už také někteří dělají.

O něco horší by to ale měl například Adam Kajumi, který na TikToku při živém vysílání dostává od svých fanoušků různé peněžní dárky. Kajumi má samozřejmě také různé spolupráce i mimo TikTok, ale kvůli zákazu by mohl přijít o nemalou část svých příjmů. Podobně by na tom pravděpodobně byla i kontroverzní influencerka Shopaholic Adel, která v podstatě nedělá skoro nic jiného, než že vysílá na TikToku a láká ze svých sledujících peníze. Největší dopad by to ale mohlo mít na začínající tiktokery, kteří nemají tak veliká čísla a TikTok je může, díky svému dobře nastavenému algoritmu, o hodně navýšit. Pokud by byl ovšem zákaz stahování aplikace zavedený také u nás, mohli by se pravděpodobně rozloučit s možnou tiktokerskou kariérou.

Uživatelé TikToku jsou z velké části ještě nezletilí. Někteří mají třeba svůj vůbec první mobil a mohou zatoužit po novém. V takovém případě by se sice mohli těšit z lepšího zařízení, ale zároveň by tak přišli o možnost sledovat videa na TikToku, protože žádná ze stránek v zemi, by nemohla nabízet možnost stáhnutí aplikace. Mobil se navíc také může kdykoliv porouchat a i to by znamenalo konec sledování videí na TikToku. V Čechách podobný zákon, který byl schválen v Montaně, zatím není schválen a možná se o něm dosud ani neuvažovalo. Vzhledem k pochybnostem, které spousta zemí k aplikaci má, se může klidně stát, že se i Česká republika rozhodne vytvořit nový zákon o TikToku.