Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Nebezpečný TikTok trend Subway Surfing | foto: Youtube.com

Čtrnáctiletý chlapec se zapojil do nebezpečného TikTok trendu a zemřel. Spadl z jedoucího vlaku

Mnohé platformy jsou dostupné jen pro zletilé uživatele. Pro děti však není problém věkové omezení obejít. Při používání sociálních sítí jsou pak mnohdy téměř denně konfrontované nevhodným obsahem. Zapojují se do nebezpečných trendů, které jsou jim často i osudné. Čtrnáctiletý chlapec zemřel poté, co se zapojil do tak zvané „subway surfer“ výzvy. Ta spočívá v tom, že účastníci chodí po jedoucím vlaku.
  16:00

Na sítích je mnoho škodlivého obsahu, který může vážně pohnout myšlením mladistvých. Nebezpečné kousky a výzvy jsou něco, co letí. Uživatelé se rádi dívají na videa, ve kterých někdo riskuje vlastní život pro pobavení sledujících.

Poslední dobou se stává čím dál více populární tak zvaný „subway surfing“, neboli surfování na vlacích a vozech metra. Většinou mladiství vylezou těsně před odjezdem na střechu vlaku, přičemž po něm následně chodí a dělají různé nebezpečné vylomeniny. Tento velice nebezpečný kaskadérský kousek už však připravil o život nejednoho účastníka. Co vede děti k tomu, aby se do takové výzvy zapojily? Lidé odsuzují TikTok a vyzývají platformu k odstranění všech videí obsahující „subway surfing“.

Je to jak v známé hře Subway Surfers, kde hráč skáče přes vlaky a utíká po nich. Zřejmě právě z této hry vznikl název trendu. Nebezpečné výzvy extrémně trendují. Děti v nižším věku se do nich zapojují, přičemž si často neuvědomují, že riskují vlastní život. Touha natočit virální video, být oblíbený a dělat to co ostatní, jejich strach často zazdí. Dva čtrnáctiletí chlapci z USA se rozhodli, že zariskují a zapojí se do tohoto trendu. Chvíli si zřejmě užívali pocit úspěchu a adrenalinu, když balancovali na střeše vlaku. Vše se však změnilo, když se přiblížili k tunelu. Prudký náraz do něj jednoho z nich ihned na místě usmrtil a druhého vážně zranil.

Chlapec, který hazard se životem přežil, byl ihned odvezen do nemocnice, kde se momentálně zotavuje z těžkých zranění. „Má zlomený pas a po celém těle má spoustu modřin a stehů. Nevím, proč se rozhodl udělat takovou věc. Je velmi chytrý. Jak bych to řekla, rád dělá podobné nebezpečné blbosti,“ sdělila příbuzná zraněného chlapce stanici ABC. K incidentu se vyjádřil i jeho otec. Ten se svěřil, že poslední dny strávil vedle nemocničního lůžka svého syna, přičemž truchlil nad smrtí jeho kamaráda. „Byli jako bratři. Znali se už od dětství,“ říká.

K situaci se už vyjádřil i samotný starosta New Yorku Eric Adams. Na tiskové konferenci ve svém prohlášení obvinil TikTok a vyzval ho k razantním krokům. Naléhá na platformu, aby odstranila všechna videa, která zachycují uživatele zapojující se do tohoto nebezpečného trendu. „Dnes jsme ztratili další dítě. Důsledky sociálních sítí a dalšího návykového online obsahu jsou tragické a reálné. Subway surfing zabíjí,“ uvedl Adams. „Vyzývám TikTok, aby taková videa zablokoval a ihned smazal,“ doplňuje.

K situaci se už vyjádřil i TikTok. Snaží se dát na vědomí, že o tomto trendu ví a pokouší se ho co to jde z platformy odstranit. „Vyjadřujeme naší nejhlubší soustrast rodině a přátelům mladého kluka, který se tohoto incidentu účastnil. Tato nebezpečná aktivita na naší platformě nemá místo a pokud ji uvidíme, tak takový obsah odstraníme,“ řekl mluvčí TikToku. Dodal také, že má TikTok více jak čtyřicet tisíc bezpečnostních odborníků, kteří se naplno věnují ochraně jejich komunity a snaží se z platformy odstranit veškerý škodlivý obsah.

Rozhodně se nejedná o ojedinělý případ. Od roku 2021 se v USA zvýšil počet lidí zapojujících se do těchto nebezpečných aktivit o tři sta šedesát šest procent. Podobný osud potkal opět čtrnáctiletého chlapce v březnu tohoto roku. Ten se měl procházet po vlaku, následně uklouzl a spadl do kolejiště a na místě zemřel. Koncem minulého roku přišel patnáctiletý chlapec o ruku, když se pokoušel surfovat na vagónu metra.

Nebýt TikToku, tak je ještě mnoho děti naživu, tvrdí rodiče zemřelých. Uživatelé na sítích však také odsuzují samotné rodiče, za zanedbanou výchovu. „Skvělý nápad! Rodiče by vážně měli nést odpovědnost a platit za pohotovostní služby,“ píše do komentářů na YouTube jeden uživatel. „A kde jsou rodiče? Dítě za to zaplatilo vlastním životem,“ píše další.