Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Tiktoker zemřel | foto: Youtube.com

Tiktoker to na streamu přehnal s alkoholem. Policie ho našla mrtvého u něj v bytě

Čínská verze TikToku „Douyin“ je opravdu něco jiného. Ačkoliv je svět zvyklý na zvláštní trendy a nebezpečné výzvy, Číňané jsou o krok dál. Jeden tamní tiktoker a streamer byl známý svou zálibou v alkoholu. V záznamu z jeho streamu, který se záhy stal virální, vypil sedm lahví tvrdé lihoviny. Dvanáct hodin poté byl policií nalezen mrtvý v jeho bytě.
  12:36

Aplikace TikTok je často spojována s nebezpečnými trendy a výzvami. Uživatelé často natáčí bizarní a zvláštní videa pro pobavení a získání pozornosti. Někdy si však zahrávají i s vlastním životem. Známé se staly výzvy, ve kterých uživatelé polykali nespočet prášků, či se dusili až do omdlení. Několikrát se účastníkům takové výzvy staly osudnými. Nedávná smrt jednoho čínského tiktokera otřásla tamními médii. Ten byl známý svojí zálibou v alkoholu, přičemž nebylo výjimkou, že ze svého účtu streamoval, právě když popíjel. Nakonec se mu však jeho neřest stala osudnou. Po vypití několika lahví tvrdého alkoholu na streamu zemřel.

Tiktoker známý pod přezdívkou Brother Three Thousand natáčel na čínskou verzi TikToku Douyin. Jedná se o aplikaci od stejné společnosti Byte Dance. V základu se jedná o totožnou aplikaci, avšak s mnoha aktualizacemi, které se na náš TikTok ještě nedostaly. Uživatelé si skrz ní mohou například zarezervovat pokoj v hotelu, či si zakoupit produkt ukazovaný ve videu. Dle webu thechinaproject.com si na ní mohou tiktokeři vydělat patnáct až dvacet tisíc dolarů měsíčně. O takových částkách se některým tiktokerům u nás může jen zdát.

V čem se TikToku podobá, jsou pravidla. Podobně striktně zakazuje užívání jakýchkoliv omamných látek na video, a to včetně alkoholu. Brother Three Thousand, identifikovaný tamními médii jako Wang Moufeng, se na platformě už v minulosti potýkal s několika napomenutími, či dokonce dočasnými blokacemi, kvůli jeho zálibě v alkoholu. Čtyřiatřicetiletý tiktoker žil ve městě Lien-jün-kang v provincii Jiangsu. Svých čtyřiačtyřicet tisíc sledujících se tedy často snažil zaujmout jeho schopností pozřít obrovské množství alkoholu.

Měl se zapojit do tamní výzvy, ve které uživatelé pili co nejvíce lihoviny, co byli schopni pozřít. Osudný se mu stal jeho poslední stream. Na tom měl v rámci známého TikTok souboje streamovat s dalšími influencery. Podobné souboje jsou známé i u nás, kdy se tiktokeři na společném streamu snaží získat co nejvíce dárků od sledujících v co nejkratším čase. Po vypršení času je platformou oznámený vítěz. Za každé prohrané kolo vypil Moufeng jednu lahev tvrdého alkoholu.

Lihovina, kterou do sebe lil, se jmenuje Baijiu a má více jak šedesát procent. Někteří sledující mu zřejmě nevěřili, že se jedná o pravý alkohol. Moufeng tak vylil malý obsah lahve na stůl a zapálil ho, aby všem dokázal, že se skutečně jedná o tvrdou lihovinu. Měl však tu smůlu, že se mu na tomto streamu moc nedařilo. Údajně měl tak vypít alespoň sedm lahví tohoto alkoholu. Stream měl ukončit krátce po půlnoci, kdy už zřejmě nebyl při smyslech. Uživatelé na tomto streamu byli ti poslední, kdo ho viděli a slyšeli.

Druhý den o pouze dvanáct hodin později ho našla policie mrtvého u něj v bytě. „Když ho jeho rodina našla, byl už pryč. Nedostal ani šanci na nějaké zdravotní ošetření,“ nechal se slyšet známý tiktokera. Nebylo to tedy poprvé, co si Moufeng zahrával se svým zdravím. Už dříve měl na streamu pozřít obdobné množství alkoholu. Tentokrát se mu to však už stalo osudné. Tamní veřejnost se po tomto incidentu bouří a naléhá a platformu pro zavedení tvrdších regulí, co se týče užívání alkoholu ve videích. Úmrtí čínského tiktokera není nic neobvyklého. Známá se stala například v roce 2018 smrt jiného tamního tiktokera. Ten byl známý tím, že na streamech často popíjel a vařil různá jídla. Nedlouho po jednom jeho streamu byl nalezen mrtvý.

Streamování na platformě je v poslední době v Číně čím dál více populární. Obrovské množství uživatelů na sociálních sítích dává tamním společnostem unikátní a vcelku novodobý směr marketingu. Známé se staly také tak zvané farmy influencerů. Tamní agentury zaměstnávají tiktokery, kteří streamují na různých platformách, přičemž vydělané peníze jdou do kapes právě těm společnostem.