Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Tiktoker Nekoglai | foto: Tikok.comAntiyoutuber.cz

Tiktokera mělo Rusko za jeho výroky týrat. Rozhodl se tak nastoupit do ukrajinské armády

Mnohým se zřejmě na TikTok For you page objevil jistý mladík tančící v ukrajinské uniformě na písničku Me Gustas Tu. Většinu uživatelů šokovalo, když se dozvěděli o jeho děsivém příběhu. Původem moldavský tiktoker žijící v Rusku měl být za jedno video tamní vládou ukrutně týrán a i dokonce sexuálně zneužit. Nyní má bojovat jak v ukrajinské armádě, tak na sítích proti ruské agresi.
  18:00

Ruská agrese na Ukrajině trvá už od loňského února. Konflikt obou zemí pohnul dá se říct téměř celým světem v mnoha směrech. Na sítích se šíří různá dojemná, tragická a smutná videa snažící se ukázat pravou tvář celé války. Až extrémně populární se stal tiktokový profil původem moldavského youtubera, streamera a tiktokera Nikolaye „Nekoglaie“ Lebedeva. Ten se ve svých nejnovějších videích ukázal v ukrajinské uniformě tančící na písničku Me Gustas Tu od Manu Chao. Mnozí zřejmě do teď neví, jaký děsivý příběh se za těmito videi skrývá.

@nekoglai #war #airsoft #nekoglai ♬ som original - 𝐑𝐨𝐧𝐚𝐥𝐝 🌹

Původem moldavský mladík Lebedev žil dlouhou dobu v Rusku. Jednalo se o jednoho z nejznámějších tamních tvůrců, kterému se dokonce povedlo vytvořit rekord v největším počtu diváků na ruskojazyčném streamu s téměř šesti stovkami tisíc sledujících. Obrovský posun v jeho kariéře a slávě nastal však až kvůli nedávným událostem. Momentálně má na všech svých platformách dohromady více jak šestnáct milionů sledujících. Co tedy tohoto mladíka potkalo?

Celý konflikt mělo odstartovat video, ve kterém v roce 2022 Lebedev parodoval ruského vojáka. Takové zesměšnění si ruská vláda nechtěla nechat líbit a nedlouho poté ho předvolala před soud, kde musel zaplatit pokutu pět tisíc rublů. To ale zdaleka nebylo vše. Pouze jeden den poté se na sítích objevilo video, ve kterém se pořádně pohmožděný Lebedev s oholenou hlavou omlouval za parodické video. Mnohým zřejmou věc, že byl k natočení videa a omluvě donucen ruskou policií, potvrdil později i samotný mladík. Záchranou z teroru, který si v tamních celách zřejmě prožil, pro něj bylo deportování do Moldavska.

Давно не постил ничего

25. června 2023 v 10:56, příspěvek archivován: 27. července 2023 v 12:15

Zhruba měsíc na to zveřejnil Lebedev na svůj YouTube kanál video, ve kterém sledujícím vysvětlil, co se vlastně všechno stalo. Ve více jak hodinovém videu popsal veškerá muka, která musel pod rukou ruských vojáků podstoupit. Ve videu mluví o krutém bití, mučení, týrání a dokonce i sexuálním zneužití. Tvrdí, že byl prý dokonce znásilňován plastovou lahví. Veliké šrámy po celém těle, kterých si všimla většina diváků, způsobilo prý řezání břitvou do hlavy. Vše, co měl v době zatčení u sebe, jako telefony a více jak dvě stě tisíc rublů, mu prý bylo zabaveno.

Před deportací do Moldavska byl poslán ještě do detenčního centra pro cizince, kde se setkal s tajemníkem komise pro dohled na práva lidí ve vazbě Alexejem Melnikovem. Ten se nechal slyšet, že podle jeho zjištění si zřejmě týrání Lebedeva tamní policie užívala a dokonce i natáčela. Spory mezi Ruskem a Lebedevem se tak pořádně vyostřily hlavně po již zmíněném videu zveřejněném streamerem. Rusko proti němu zahájilo trestní řízení a zařadilo ho na seznam hledaných osob.

Od doby svého propuštění se začal náležitě angažovat v protiruském hnutí. Nejvíce virální se stala série videí, ve kterých v ukrajinské uniformě tančí na již zmíněnou písničku Me Gustas Tu. Na prvním obrovsky populárním videu má momentálně téměř sto šestnáct milionů zhlédnutí a jedenáct milionů lajků. Z jeho tanečku se stal virální trend do kterého se zapojilo nemálo ukrajinských vojáků. Uživatelé na sítích diskutují o tom, že se stal symbolem naděje.

@nekoglai #war #airsoft #nekoglai ♬ som original - 𝐑𝐨𝐧𝐚𝐥𝐝 🌹

Z videí se tedy zdá, že se zapojil do bojů na Ukrajině. Doposud nejsou potvrzené informace o tom, že by byl skutečně nasazen. Nemálo uživatelů zmátlo to, že k videím přidává hashtag airsoft, z čehož usuzují, že se jedná pouze o hru. Jiní zas tuto teorii vyvrací tím, že se tak podle nich snaží pouze zabránit platformě, aby videa odstranila z důvodu toho, že reálné zbraně TikTok nemá zrovna v lásce.