Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Umělá inteligence je poslední dobou obrovské téma | foto: instagram.com

Umělá inteligence se vyvíjí. Umělé fotky a videa mohou být problém, bude mít v budoucnu i city?

Umělá inteligence je poslední dobou velmi probíraná. Dokáže totiž prakticky cokoliv od vytvoření fotek, až po vedení diskuze s člověkem. Stále však nepředstavuje závažný problém pro lidstvo, protože nemá duši a city. V budoucnu se toho však možná dočkáme, ovšem pod kompletní lidskou kontrolou.
  15:00

Umělá inteligence se pomalu ale jistě stává velkým problémem nejen na internetu. Její vývoj totiž dospěl do takové fáze, že je schopna prakticky všeho. Nejedná se pouze o programy, které jsou schopné vést smysluplnou konverzaci. Velkým problémem jsou totiž také uměle vytvořené obrázky a videa, kterých se po internetu šíří opravdu mnoho. Takové věci mohou být často zdrojem desinformací, nebo škodit různým lidem, ke kterým se uměle vytvořené obrázky vztahují. Před časem byla práce umělé inteligence rozdílná od té skutečné, ale v dnešní době je v podstatě k nerozeznání.

[4k] ai lookbook leather fashion #ailookbook#ai#aigirl#leatherfashion#aipicture #fashion #ai실사 #코디여자

9. května 2023 v 21:22, příspěvek archivován: 9. května 2023 v 21:22

Jedním z příkladů toho, jak moc se umělá inteligence za poslední roky vyvinula, jsou třeba programy, které má v sobě zabudovaný každý chytrý telefon. Například iPhone má v sobě program Siri, který dokáže sbírat různé informace a s nimi poté pracovat. Dokáže dokonce podle různých dat vytvořit básničku, zazpívat píseň a také říct vtip. Celý program je založený na práci s daty, která jsou na internetu dostupná. Siri také dokáže odkázat na různé internetové stránky, kde si uživatel programu může o potřebných věcech zjistit více. Dokáže také uměle soucítit s lidmi. Když třeba někdo řekne, že se cítí smutně, program mu poradí, jak situaci řešit, aby se dotyčný cítil lépe. Naprogramované odpovědi jsou ovšem pokaždé jiné a tak se zdá, že program Siri dokáže mít i city, i když tomu tak není.

Umělá inteligence ovšem nabízí i více podobných programů, které dokážou vést smysluplnou konverzaci se svým uživatelem. Známým je například program ChatGPT, který se dá považovat za průkopníka chatovacích programů. Dokáže totiž na základě informacích napsat slohovou práci, vysvětlit různé věci a vést klasickou konverzaci se svým uživatelem. Některé z programů, které jsou založené na podobném principu, mají navíc schopnost zdokonalovat se. Doslova nasávají nová data a učí se od nich novým věcem. Dokážou se tedy vyvíjet a spolu s tím také jejich odpovědi a výsledky. Schopnost sebe rozvoje umělé inteligence je ale pro některé lidi děsivá.

Za poslední dobu se na sociálních sítích stala velmi populární videa, která jsou vytvořena právě umělou inteligencí. Ta totiž dokáže vytvořit naprosto přesnou kopii vybraného člověka a vytvořit video, ve kterém dělá nějakou konkrétní činnost. Největší zájem je o videa, ve kterých jsou spolu lidi, ke kterým daná situace naprosto nesedí. Oblíbená se stala videa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jeho uměle vytvořená postava například tančí různé trendy tanečky, nebo předvádí humorné scénky. Pokud ale člověk netuší, že je umělá inteligence schopna podobná videa vytvořit, může se domnívat, že se jedná o pravého Putina. Práce umělé inteligence je totiž natolik dobrá, že se dá jenom stěží rozlišit od reálných záběrů.

Podobně je tomu i u fotek. Umělá inteligence se totiž za poslední roky ve své kvalitě opravdu zlepšila a není pro ni tedy problém vytvořit zcela originální postavu. Na sociálních sítích existují dokonce účty, které se vydávají pod falešným jménem za člověka. Větší část těchto falešných profilů sice patří ženám, které jsou umělou inteligencí vytvořeny, najde se však i několik profilů, které patří uměle vytvořeným mužům. Čím jsou ale tyto účty zajímavé? Práce umělé inteligence je natolik dokonalá, že vytvořené postavy opravdu vypadají jako skuteční lidé. Spousta lidí má za to, že sleduje skutečného člověka, ovšem jejich zájem je ve skutečnosti o uměle vytvořené dílo.

Dance with me

9. května 2023 v 21:23, příspěvek archivován: 9. května 2023 v 21:23

Pokrok umělé inteligence se ovšem za posledních několik let opravdu rapidně posunul. Některé lidi tato skutečnost velmi děsí a požadují proto, aby byla práce s umělou inteligencí ukončena, nebo alespoň na nějakou dobu pozastavena. Umělá inteligence se totiž nevyužívá pouze k tvorbě fotek, videí a internetových programů. Podnikatel Elon Musk ji využívá jako doplněk aut, které vyrábí ve své firmě Tesla. On sám přitom podepsal petici, jejímž účelem bylo globálně pozastavit práci s umělou inteligencí.

„Tato petice nic neřeší, historie mnohokrát ukázala, že pokrok nelze zakázat ani nijak zpomalit. Spíše než zákaz je třeba jasně definovat pravidla použití a zaměřit se na to, aby nevznikl monopol na AI, tedy situace, kdy o tom, co nám bude odpovídat AI bude rozhodovat jedna nebo pár firem, které si pak třeba budou nechat platit za to, že zrovna váš podnik AI doporučí,“ vysvětlil expert na umělou inteligenci Lukáš Neuman z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

ai 록북 rain day 비에 젖은 그녀

9. května 2023 v 21:25, příspěvek archivován: 9. května 2023 v 21:25

Neuman se také vyjádřil k obavám, které jsou při konverzaci o umělé inteligenci naprosto běžné. Spousta lidí je totiž toho názoru, že se může stát to, že nás umělá inteligence zcela ovládne. „Vymknutí kontrole ve smyslu, že nekontrolovatelně vznikne nějaká nová entita typu Terminátora, je nemožné. Současná technologie AI nemá žádné vědomí, žádné svoje přání, žádnou touhu něco zkoumat a tak podobně. Ale samozřejmě je možné či dokonce pravděpodobné, že v tomto směru se bude AI dále zlepšovat,“ vysvětlil Neuman s tím, že se však bude jednat o cílený a kontrolovaný vývoj řízený člověkem.

Umělá inteligence je ovšem nyní v opravdu rapidní fázi vývoje. Lidé ji využívají například k tvorbě písní, ve kterých jsou, díky umělé inteligenci, schopni napodobit hlas vybraného umělce. Nedávno byl celý svět svědkem toho, že neznámý autor vytvořil za pomoci umělé inteligence skladbu, která zněla tak, jakoby ji nazpívali světoznámí hudebníci Drake a The Weeknd. Lidé byli naprosto fascinováni tím, jak dokonalá byla práce umělé inteligence a to ještě prohloubilo strach z její existence.

Ačkoliv je umělá inteligence využívaná ke spoustě užitečným věcem, může také dojít k jejímu zneužití. Dá se totiž díky ní opravdu lehce manipulovat a v současné době je to opravdu veliký problém. Zároveň se ale povědomí o umělé inteligenci velmi rychle šíří a lidé tak ví, na co si mají dávat pozor. Zájem o ni vzrostl poté, co měla většina lidí možnost vyzkoušet si ji. „Aktuální vlna zájmu o AI je spíše způsobena tím, že se AI více zpřístupnila širokému publiku a každý si tak může snadno tuto technologii vyzkoušet,“ vysvětlil pro redakci Antiyoutuber.cz Neuman. Základní prvky totiž obsahují chytré telefony, které má v dnešní době skoro každý. Hlubší zkoumání by však mohlo přinést nečekaná zjištění. I když se umělá inteligence zdá být nevyzpytatelná, v současné době je spíš problémem to, k čemu ji kdo použije.