Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

rapper Vercetti | foto: instagram.com/vercetti_cg

Rapper Vercetti opět propadl závislosti. Chystá se na tři měsíce na léčení, chce prý totiž žít a ne být mrtvý

Rapper Vercetti přiznal, že po lednovém čtrnáctidenním detoxu opět propadl návykovým látkám. Tvrdé drogy už prý nebere, vrátil se ale k užívání léků na předpis a alkoholu. Teď se chystá na tříměsíční léčbu, na kterou se těší. Chce totiž prý zase žít a ne být mrtvý. Podle vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavly Chomynové je dvoutýdenní detoxikace jen krátkodobé řešení.
  13:02

Dominik Vyšata je českým rapovým fanouškům známý spíše pod pseudonymem Vercetti. V poslední době patří jeho jméno k těm nejskloňovanějším na sociálních sítích. Nediskutuje se však o jeho hudbě, ale o závislosti na drogách. Po tom, co začátkem roku oznámil, že se chystá na odvykací léčbu, nejednoho fanouška potěšil. Teď však přiznal, že alkoholu a lékům propadl znovu.

O tom, že se chystá na odvykací léčbu, informoval na Instagramu v polovině ledna. Ač byli lidé na sociálních sítích zvyklí na to, že se veřejně ukazoval evidentně pod vlivem návykových látek, jeho stav se začal v zimě zhoršovat. Jeho fanoušci už ani nedoufali, že by se ze závislosti mohl dostat, překvapil prohlášením, že se chystá na čtrnáctidenní detox. Zdálo se, že je odhodlaný a že se mu daří se závislostmi bojovat. Po tom, co se vrátil domů, byl velmi odhodlaný. Prosil fanoušky o trpělivost a slíbil, že se vrátí silnější.

Brzy však přišel pád. Téměř okamžitě po návratu začal sdílet na sociálních sítích příspěvky, které napovídaly, že se jeho stav opět zhoršil. Na sítích se poměrně aktivně spekulovalo o tom, jaké návykové látce opět propadl, jestli drogám, alkoholu nebo lékům na předpis. Nikdo nevěděl, k jaké látce se vrátil, všichni však byli přesvědčení, že k nějaké ano. „Snad se z toho dostane, fakt jsem věřil, že mu to vyjde,“ myslí si jeden z fanoušků Vercettiho.

Teď opět Vercetti ale překvapil. V úterý v noci se na Instagramu fanouškům přiznal, že návykovým látkám opravdu opět propadl. „Nebudu lhát, zase jsem to nezvládl, přestal jsem brát drogy, ale alkohol a prášky mě zas pohltily. Noční můry a nespavost mě nenechaly, už chci žít a stále tu stát a ne být mrtvý,“ píše. Dodává, že „démony“ není lehké ze sebe dostat a mrzí ho, jestli někoho zklamal. Na odvykací léčbě by měl tentokrát strávit tři měsíce a uznává, že se na léčení částečně těší.

Pro léčení se prý rozhodl sám a rozhodl se, že o něm chce mluvit veřejně. „Vím, že být mezi závislými na heroinu a pervitinu bude šílené,“ píše. Doufá však, že mu tentokrát léčba opravdu pomůže. Celé jeho vyjádření je poměrně emotivní, několikrát se fanouškům omluvil za to, že je zklamal a slíbil, že by měl stihnout naplánovaný koncert 19. dubna. „Doufám, že se na mě nezlobíte,“ dodal.

Podle Pavly Chomynové, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, je riziko relapsu u psychoaktivních léků, alkoholu i tvrdých drog vysoké. „Nejde konkrétně říct, která z návykových látek má to riziko nejvyšší. Je to individuální, záleží na historii závislého,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz. Podle Chomynové riziko relapsu ke konkrétní látce určuje také kombinace s jinými návykovými látkami. Tedy pokud byl zvyklý některé návykové látky člověk společně kombinovat, při návratu k jedné z nich může propadnout té druhé. Vždy je ale bez odborného dohledu riziko návratu k užívání návykových látek vyšší.

Podle Chomynové je zároveň čtrnáctidenní detoxifikační léčba pouze krátkodobým řešením. „Detofixikační léčba je tím prvním krokem, který by měl závislý udělat. Bez následné léčby jde jen o krátkodobé řešení,“ vysvětluje. Pokud závislý nebude se závislostí pracovat pod odborným dohledem i po skončení detoxu, riziko relapsu se zvyšuje. „Záleží na konkrétním případu, jestli je vhodnější rezidenční nebo ambulantní léčba. Většinou to bývá tak, že závislý nejdříve podstoupí rezidenční léčbu a pak dochází na léčení ambulantně,“ dodává. U drogově závislých je podle Chomynové obvyklá také hospitalizace na psychiatrickém oddělení. V každém případě je nutný odborný dohled.