Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Dominika z Výměny manželek | foto: Voyo

Ve Výměně manželek se poprvé objevila trans žena. Diváci ji nechápou a je jim líto jejích dětí

Výměna manželek se vrací s novými díly. V jednom z nich se jako jeden z rodičů objeví také transgender člověk. Dominika se dříve jmenovala Pepa a v době, kdy se díl natáčel, se chystala na operativní změnu pohlaví. Nepochopila ji však ani manželka z druhého soutěžního páru a ani diváci. Prý jim je líto dětí, kteří si mohli užívat otce jen pár let.
  18:00

Výměna manželek patří mezi nejoblíbenější reality show v Česku. Fanoušci ji mají především spojenou s bizarními scénami a jakousi sondou do jiné sociální bubliny. Zdá se však, že se tvůrci vydávají novým a více edukativním směrem. Ve středu večer totiž měla premiéru nová řada a už teď je na platformě Voyo dostupný druhý díl, ve kterém jeden z účastníků prochází změnou pohlaví z muže na ženu.

LGBTQIA+ tématům se tvůrci Výměny manželek věnují relativně pravidelně. Homosexuální páry se v jednotlivých dílech objevují poměrně často, a to i z řad celebrit. V minulosti se svými partnery v reality show účinkovali například Jan Bendig nebo Matěj Stropnický. Osoby, které procházejí změnou pohlaví, však byly donedávna neotevřeným tématem.

„Do Výměny manželek jsem nás přihlásila já, protože se chci ujistit, že chci být s Domčou, i když je jiná,“ povídá účastnice Kateřina z Vírotic. „Já jsem teda úplně normální, jenom s tím rozdílem, že procházím změnou pohlaví,“ odpovídá Dominika.

Dříve se jmenovala Pepa, teď prochází změnou pohlaví z muže na ženu. V době, kdy se díl natáčel, už měla od Ministerstva zdravotnictví schválenou operativní změnu pohlaví. Po tom, co operaci podstoupí, se může stát ženou i oficiálně.

Účastnice Darina z druhého páru, která očekávala tatínka od rodiny, byla překvapená a první dny byly ve znamení křiku a pláče. Darina totiž Dominiku oslovila jako tátu a změnu pohlaví nechápala. Dominika se však Darině svěřila, že pro ni uvědomění, že se necítí jako muž, ale jako žena, nebylo jednoduché. Po tom, co změnu pohlaví podstoupí i operativně navíc ztratí práva na děti, což pro ni také není jednoduché.

O tom, že půjde do vysílání díl s transsexuálním účastníkem, se debatovalo na sociálních sítích už dlouho. Jana Rezková, režisérka a producentka Výměny manželek, v rozhovoru pro Lukáše Fritschera alias Lukefryho už v červenci uvedla, že by se do vysílání měl dostat díl, ve kterém je jeden z rodičů transsexuál.

„Ten díl považuji za vzdělávací pořad a ne za Výměnu manželek,“ vysvětlila s nadsázkou Rezková.

Ne všichni však na díl reagovali pozitivně.

„Je mi líto dětí. Pár let si užívali tátu a teď mají cosi... Nebyla bych s takovým člověkem,“ píše jedna z uživatelek na Facebooku u příspěvku o novém díle, který zveřejnila platforma Voyo. „To je síla, to není možný,“ myslí si další. Jiní uživatelé píšou o tom, že je svět nemocný a že nechápou, jak s Dominikou může manželka být.

Otevírání témat, která se týkají transsexuálů je podle Daniela Zikmunda, PR manažera organizace Trans*parent, která usiluje o prosazování práv a pozitivních společenských změn ve prospěch transgender, nebinárních a intersex osob, velmi důležité.

„Prezentace v médiích je samozřejmě velmi zásadní i pro nějakou všeobecnou akceptaci a diskuzi,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz. Dodává však, že je důležité dbát na formu prezentace, aby otevření tématu nebylo spíše kontraproduktivní.

Výměna manželek však není jediným pořadem, ve kterém se televize Nova a potažmo platforma Voyo, LQBTQIA+ tématům věnuje. V seriálu Ulice už delší dobu vystupuje ženský homosexuální pár a v Ordinaci v růžové zahradě syn dvou hlavním postav nedávno udělal coming out. Podle Hany de Goeij, vedoucí oddělení udržitelnosti obsahu, která má zároveň na starosti takzvaný odpovědný obsah v televizní skupině CME, pod kterou patří i TV Nova, je zařazování podobných témat do seriálů jejich dlouhodobou strategií.

Tvůrci jednotlivých seriálů se už dlouho nesnaží jen bavit, ale i vzdělávat.

„Nabízíme divákům možnost nejen získat další pohled na věc, ale i ukázat jim různá témata hned z několika uhlů a tím i rozšířit jejich povědomí o nich a třeba i pochopení těchto citlivých otázek,“ vysvětluje de Goeij. Zároveň podle ní není cílem vzbudit mezi diváky kontroverzi, chtějí jen vytvořit prostor pro konstruktivní diskuzi ve společnosti. Zároveň podle ní není cílem vzbudit mezi diváky kontroverzi, chtějí jen vytvořit prostor pro konstruktivní diskuzi ve společnosti.