Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Yzomandias | foto: Profimedia.cz

Jak si stojí nominovaní na Ceny Anděl na sociálních sítích? Porovnali jsme nejzajímavější kategorie

Udílení Cen Anděl Coca–Cola je za rohem, uskuteční se už 30. března. Jak si stojí na sociálních sítích a streamovacích platformách nominovaní? Nejpopulárnějšími nominovanými jsou Calin, Viktor Sheen a Yzomandias. Konečné výsledky ale mohou překvapit.
  14:20

Už příští týden, tedy poslední březnovou sobotu, se uskuteční slavnostního předávání Cen Anděl Coca–Cola. Ceny se letos nově udílejí v šestnácti kategoriích, oproti minulému roku přibyla kategorie Společný projekt. Kdo jsou favoriti na vítěze? Porovnali jsme nominované v nejzajímavějších kategoriích.

Hlavní kategorií je každoročně bezesporu Album roku. Letos jsou mezi trojicí nominovaných J.A.R., David Koller a November 2nd, tedy umělci, kteří jsou součástí české hudební scény už mnoho let. J.A.R., tedy Jednotka Akademického Rapu, je funkově-rockově-rapová skupina založená symbolicky 17. listopadu 1989. Letos jsou nominovaní s deskou Jezus Kristus Neexistus?. Již tradičně na novém albu nechybí absurdní humor, sprosté vtipy, slovní hříčky, ale ani nadhled. Skupinu na Spotify k dnešnímu dni poslouchá zhruba 35 tisíc lidí. Nejvíce populární skladba z alba se blíží počtem poslechů ke 300 tisícům poslechů, ostatní skladby se pohybují mezi 100 a 250 tisíci poslechy. Na Instagramu mají sice jen něco málo přes 5 tisíc sledujících, což však odpovídá věkové kategorii, která je poslouchá. J.A.R. jsou nomivaní i v kategorii Skupina.

Dále je nominovaný David Koller s albem LP XXIII, které může uspět ve dvou kategoriích. Vedle Alba roku si ještě Koller může odnést sošku anděla za Sólového interpreta. Kollera na Spotify poslouchá zhruba 100 tisíc lidí měsíčně. Skladby z alba mají průměrně 100 tisíc poslechů. Píseň Pouta ale nad ostatními vyčnívá, má celkem přes 450 tisíc poslechů. Na Instagramu Kollera sleduje více než 31 tisíc lidí. Trojici nominovaných uzavírá poměrně překvapivě kapela November 2nd se stejnojmenným albem. Nové album vydali po dvanácti letech a hudebními kritiky bylo velmi vyzdvihované. Na Spotify má skupina pouze 1500 posluchačů měsíčně, nejposlouchanější skladba z nového alba má téměř 60 tisíc poslechů. Na Instagramu se blíží November 2nd k tisícovce sledujících. Jsou nominovaní také v kategorii Skupina.

V kategorii Skladba roku je nominovaná zpěvačka Anna K. s písní Údolí včel. Může uspět také jako Sólová interpretka. Dále jsou nominovaní Calin a Viktor Sheen se skladbou Safír a Ben Cristovao a Sofian Medjmedj se skladbou Slzy. Pokud by se měl vítěz určovat podle poslechů na streamovacích platformách, měla by akademie jasno. Safír má totiž přes 32 a půl milionu poslechů, Slzy se blíží k deseti milionům a Údolí včel téměř 150 tisíc. Nominace Safíru není i kvůli tomu žádným velkým překvapením, na sociálních sítích ji loni slyšel téměř každý.

Calin a Viktor Sheen jsou nominovaní také v nové kategorii Společný projek s albem Roadtrip, ze kterého je právě i skladba Safír. Už po vydání loni v únoru bylo rapovým posluchačům jasné, že je album na české hudební scéně revoluční, protože se spojili dva nejposlouchanější čeští rappeři. I v této kategorii jsou nominovaní Medjmedj a Cristovao se stejnou nahrávkou, která je nominovaná na skladbu roku. Trojici společných projektů uzavírá Ondřej Havelka a Adam Havelka s albem Nebe na zemi. I v této kategorii poslechy na streamovacích platformách dominuje album Viktora Sheena a Calina.

Nominace v kategorii Rap jsou letos poměrně překvapivé. Favoritem mezi nominovanými je album O tatínkovi, který usnul od MC Geye, který se na hudební scéně pohybuje už mnoho let. MC Geye na Spotify poslouchá měsíčně téměř 50 tisíc lidí, skladby z alba mají odhadem v průměru 150 tisíc poslechů. Na Instagramu má 40 tisíc sledujících.

Stálicemi českého rapu jsou i další nominovaní, tedy Smack a Huclberry s albem End 2 End. Smacka má na Spotify měsíčně 230 tisíc posluchačů a každá skladba z alba byla v průměru přehraná čtyřistatísíckrát. Smacka na Instagramu sleduje více 100 tisíc uživatelů. Posledním nominovaným Yzomandias s dlouho očekávaným albem Yzomandias II: Zpátky Na Svoji Planetu. Na Spotify ho poslouchá měsíčně 460 tisíc uživatelů, každá skladba z nového alba má více než 430 tisíc poslechů. Nejúspěšnější z nich má více než 2 a čtvrt milionu přehrání. Yzomandiase má na Instagramu 412 tisíc sledujících.

Slavnostní udílení cen se uskuteční už příští týden v sobotu, tedy 30. března v pražské hale O2 Universum. Večerem provedou moderátoři Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Vstupenky na akci jsou stále dostupné v sítích Ticketmaster a Ticketportal.