Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Rapper Yzomandias patří k nejúspěšnějším v Česku | foto: českej rap

Yzomandias vydal nové hudební album. Překvapil Karlo z vězení a mrtvý Jackpot, zklamal Nik Tendo

Rapper Yzomandias vydal nové hudební album Yzomandias II. Fanoušci se na něj těšili několik let, i přes to některé zklamal. Mluví prý pořád jen o penězích a ženách. Zároveň některé zklamaly spolupráce s Nik Tendem. Na druhou stranu mnohé překvapil Karlo z vězení a mrtvý Jackpot.
  12:36

Rap se za poslední roky dostal mezi nejposlouchanější žánry nejen na světě, ale i v Česku. Yzomandias, vlastním jménem Jakub Vlček patří bezesporu mezi nejposlouchanější české rappery a má jednu z nejvěrnějších fanouškovských základen. V pátek vydal pokračování svého prvního stejnojmenného hudebního alba Yzomandias, na které fanoušci čekali několik let.

Více než dva roky se intenzivně mezi českými rapovými posluchači debatovalo, kdy se dočkají alba Yzomandias II. To se teď konečně stalo a očekávání od alba s podtitulem Zpátky Na Svoji Planetu byla poměrně vysoká. Reakce jsou však smíšené.

Yzomandias album otevírá skladbou s názvem Zpátky Na Svoji Planetu, která poměrně věrně navazuje na původní projekt. Už v úvodu říká, že byla skladba nahraná v květnu roku 2019, čímž potvrzuje svá slova, že na albu opravdu pracoval několik let. „Říkali: Nejde to, nemůžeš rapem si vydělat, nejsi v Americe / No a podívej teď,“ říká v první sloce skladby, což také navazuje pravděpodobně na veškerou jeho tvorbu. Yzomandias totiž ví, že je úspěšný a téměř v každé skladbě se o penězích zmíní. To platí i pro nové album.

Ve skladbě Na Rohu, což je první spolupráce s Nik Tendem, která se na albu objevuje, vyšel také videoklip, který se natáčel v Pardubicích společně s fanoušky. I tam se nezapomněl zmínit o tom, že je úspěšný a už nikdy nechce zpátky na místo, ze kterého přišel. Ve stejném duchu se nese i skladba Ján Jákoby vs Svět, která je v podstatě pokračováním stejnojmenné skladby na původním albu.

První překvapivou spoluprací na albu je rapper Karlo, který je v současné době na Slovensku ve vězení. Není jasné, jestli je skladba nová nebo ještě z doby, kdy byl na svobodě, i přes to potěšil fanoušky novou hudbou. „Sekám hlavy ako Connor MacLeod, keď tu nebudem, v hudbe sa vrátim znova,“ rappuje a později mluví o tom, že nespal už rok. Byl zatčen zhruba před rokem a půl. V refrénu stejné skladby se objevuje i rapper Jackpot, který už před více než šesti lety zemřel. Yzomandias je známý tím, že je věrný jak své rodině, tak svým kolegům, což jde také z celého alba slyšet.

Nejvěrnější je bezpochyby Nik Tendovi, se kterým dlouhodobě spolupracuje. V listopadu spolu vydali první společné album. I přes to, že jsou fanoušci na jejich společnou hudbu zvyklí a mají ji rádi, tentokrát je tři spolupráce na albu, které má třináct skladeb, nepotěšily. „O albu se mluvilo tak dlouho a Yzo si mohl vybrat kohokoli. Místo toho máme tři tracky s Nikem, se kterým spolupracuje pořád a jeho sloky jsou průměrné,“ myslí si jeden z fanoušků a mnoho dalších s ním souhlasí.

Reakce nejsou rozpačité jen na sloky Nik Tenda, mnoho posluchačů není nadšených ani z celého alba. Yzomandias podle mnohých mluví pořád o tom stejném a lyricky nic nového nepřináší. Sice jeho slova prý jinak zní, jejich význam je však stejný. Přišel ze dna, teď je na vrcholu a stejný blahobyt chce i pro svou rodinu a přátele. Do toho neustále mluví o tom, že měl v minulosti hodně žen, což není v rapu nic neobvyklého a zároveň zmiňuje, že pije hodně alkoholu a kouří marihuanu.

Na druhou stranu mnozí vyzdvihují především instrumentální stránku alba, o kterou se postaral Decky. „Produkce Deckyho jsou skvělé. Podle mě na tom albu nechal svoje nejlepší věci za posledních x let. Škoda, že od Yza nic nového,“ píše jeden z fanoušků. I přes to je z alba mnoho posluchačů nadšených.

Je nutné zmínit také inovativní přístup k propagaci celého alba Yzomandiase. V Praze a Bratislavě uspořádal release parties, jejichž součástí byla také vernisáž fotek k projektu nebo třeba tetovací koutek. Podobné akce jsou v Česku poměrně neobvyklé a Yzomandias je pořádá už pravidelně po vydání nového projektu.