Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Bizarní skupina na Facebooku | foto: Facebook.comAntiyoutuber.cz

Touží po účasti v Clash of the Stars a chtějí zápasy dětí. Podle psychiatra jde o lidi hledající pozornost

Fenomén Clash of the Stars hýbe Českem. Do bojové organizace se chce dostat obrovský počet fanoušků a někteří pro to udělají zřejmě cokoliv. Takoví lidé se navzájem vyzývají na zápasy v jedné facebookové skupině, která momentálně sčítá téměř šedesát tisíc členů. Někteří zachází za hranu a po organizaci požadují dokonce i zápasy dětí. „Většinou to jsou lidi, co se neumí prosadit ve svém životě,“ říká psychiatr Miroslav Skačáni.
  12:45

Pro popularitu a pozornost jsou někteří lidé schopní udělat zjevně cokoliv. Dveře ke slávě otevřela začínajícím tvůrcům bojová organizace Clash of the Stars. V té se objevují nejen celebrity, či influenceři, ale i různé bizarní neznámé postavy. Právě to dalo zjevně naději fanouškům organizace, že se i oni mohou v Clashi prosadit a stát se slavnými. Právě na takové zviditelnění je zaměřená jedna skupina na Facebooku nesoucí název „Clash of the Stars“. Nejde o oficiální skupinu organizace ale takzvanou fanpage. Lidé v ní mluví o střelbě, mlácení tyčí, či zápasech dětí.

Účast v Clash of the Stars je skutečně pravděpodobná cesta ke slávě. Důležité je v ní předvést kvalitní sportovní výkon nebo se chovat výstředně a dělat dobrou show. Ukázkovým příkladem influencera vytvořeného v organizaci je Tadeáš Veselý. Ten před jeho prvním zápasem měl jen pár tisíc followerů a většina sledujících české influencerské scény o něm neměla ani ponětí. Svým bizarním chováním a show, kterou v organizaci vytváří, se stal jedním z nejaktivnějších zápasníků. Pomohlo mu to i v jeho influencerské kariéře. Na Instagramu má momentálně téměř sedmdesát tisíc sledujících.

Po takové pozornosti prahne zřejmě nemálo fanoušků Clashe. Na Facebooku někteří tak skoro žadoní o účast v organizaci. Jejich výzvy nejsou až tam moc humorné, jako spíše zarážející a zvláštní. „Klidně na mě pojďte celá armáda. Já se nebojím nikoho. Vezměte krátkou tyč klidně. Já mám pistoli a kulky jsou rychlejší než ten váš box,“ píše do příspěvku ve skupině jeden muž. Lidé s ním v komentářích nemají slitování. Ačkoliv ho mnoho z nich označuje za vyšinutého jedince, někteří mu vyhrožují s tím, že by ho klidně moc rádi tyčí zmlátili. „Proč krátkou tyč? Já mám velkou,“ píše jeden z členů skupiny pod příspěvek. „Retardace prvního stupně, ale ta hodně špatná retardace.“ komentuje další.

Podobných příspěvků, ve kterých lidé ostatní vyzývají na zápas, je ve skupině nespočet. Co lidi láká a motivuje na tom, něco podobného na sítě ventilovat? „Určitým způsobem si uvolní napětí. Je to beztrestné a to znamená, že vlastně má pocit, že je někdo,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz psychiatr Miroslav Skačáni. „Většinou to jsou lidi, co se neumí prosadit ve svém životě,“ doplňuje s tím, že tak hledají zviditelnění. „Vlastně to je pro něj určitým způsobem takový únik do jisté reality. Ještě k tomu má pocit, že patří do té skupiny a je jeden z nich. Tam nachází takovou uzavřenou společnost lidí, co jsou v jeho úrovni,“ popisuje Skačáni.

Nápady některých lidí ve skupině jsou zarážející. Jeden mladík v ní dokonce požaduje, aby bojové organizace brali do zápasů i nezletilé děti. „Takže lidi, já bych byl rád, kdyby Le Sy (pozn. red.: Tomáš Linh Le Sy je šéf organizace Clash of the Stars) udělal i Clash pro děti, kterým je dvanáct nebo třináct. Já bych chtěl někoho vyzvat, ale až Le Sy tohle udělá,“ píše v příspěvku. Ačkoliv se v komentářích najde pár zřejmě dětí v jeho věku, které by si přály to stejné, většinu ostatních komentujících takový nápad spíše pobouřil. „Tak a tímto se mi to přestává líbit, nejen že tu píšou trosky ale už i děti? Velebnosti je mi na blití,“ komentuje příspěvek jeden z členů skupiny. „Děti by se na takové věci ani neměly dívat. Co to mají za rodiče?“ píše další.

V tom, že si děti něco takového přejí, může podle Skačániho hrát roli například prostředí, ve kterém vyrůstají. „Zaprvé to je nezralostí dětí. Jejich osobnost je určitým způsobem už možná narušená. Roli může také hrát prostředí, ve kterém to dítě žije,“ popisuje. Nejen děti, i ostatní dospělí lidé, kteří podobné zvláštní příspěvky ve skupině zveřejňují, mohou podle něj mít nějaké psychické problémy. „Většinou to jsou nějaký poruchy osobnosti, které je k tomu vedou. Takové ty klasické duševní nemoci se tam také mohou vyskytnout, ale to procento bude asi relativně nízké,“ říká. Moderátor Clash of the Stars Jakub Jíra se redakci Antiyoutuber.cz svěřil, že o této konkrétní skupině prý ještě nikdy neslyšel.