Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Povolební drama u Jasminy a Rytmuse: S Alagič firma ruší spolupráci, Rytmus zveřejnil číslo novináře

Rytmus a Jasmina Alagič musí řešit dopady veřejné podpory nově zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Kvůli politickým názorům Alagič se společnost Rauch rozhodla, že s ní nechce spolupracovat. Rytmus čelí kritice kvůli zveřejnění čísla novináře, který ho kontaktoval s dotazy, které se týkaly kampaně Pellegriniho.
  14:11

Výsledky slovenské prezidentské volby rezonují mezi českými a slovenskými uživateli sociálních sítí dodnes. Nejvíce teď však rezonuje téma celebrit, které se rozhodly před druhým kolem volby podpořit v současné době už nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Ač může mít politické preference každý jaké chce, ne všichni lidé si myslí, že by se jimi měly celebrity veřejně prezentovat. A evidentně si to myslí i některé firmy, které s některými z nich spolupracují.

Před několika dny se objevily na sociálních sítích informace o tom, že slovenské zastoupení firmy Renault požaduje ukončení spolupráce s MMA zápasníkem Attilou Véghem. Prý kvůli tomu, že by ambasadoři Renaultu měli být apolitičtí. Po tom, co Végh zveřejnil soukromou konverzaci mezi jeho zástupcem a vedením Renaultu, se na sociálních sítích začaly okamžitě vést debaty o tom, zda byl krok francouzské automobilky správný. Lidé se také v mnoha případech Véghovi vysmívali a tvrdili, že si za to může sám. O kauze jsme už informovali.

Netrvalo dlouho a objevil se další případ zrušené spolupráce, tentokrát u Jasminy Alagič. Na Instagramu zveřejnila komunikaci s firmou Rauch, respektive s člověkem, který měl spolupráci s Alagič pro společnost zprostředkovat. „Vzhledem k situaci před a po prezidentských volbách, k postoji a vyjádřením Jasminy na sociálním sítích, se klient rozhodl spolupráci s Jasminou nezačít,“ píše se ve zveřejněném e-mailu.

A co na to Alagič? Brání se tím, že je na Slovensku svoboda slova. „Nic bych neříkala, pokud bych ve smlouvě ke kampani měla požadavek, abych vystupovala apoliticky. Toto je postoj značky, se kterou jsem smluvně neměla nic, jenom e-mailové potvrzení spolupráce. Udělejte si názor každý sám, pro mě tato značka byla součást nejen mého dětství, ale teď už i naší rodiny. Do dnes,“ píše na Instagramu. Dále tvrdí, že je potřeba přistupovat k „šikaně“ stejně a ne jen bránit ty, které si „jistá sorta“ vybere. Její tvrzení sice nedává příliš velký smysl, nicméně s největší pravděpodobností Alagič naráží na to, že za podporu Ivana Korčoka s žádnou celebritou nebo influencerem firmy spolupráce neukončují.

Alagič tvrdí, že situaci už řeší právní zástupci. „Kontaktovala jsem své právníky a momentálně koncipujeme dopis, který pošlu přímo do rakouské centrály společnosti Rauch. Vzhledem k tomu, že jde o rodinnou firmu založenou v roce 1919 věřím, že mají kopec historických zkušeností v různých situacích a vysvětlí mi svůj postoj osobně,“ vysvětluje a dodává, že stejně tak jako pro Rauch je i pro ni rodina nejvyšší hodnotou. Na závěr také vysvětlila, proč u příspěvku vypnula možnost komentování. Prý kvůli tomu, že se jí nelíbí, když na sebe sledující vzájemně útočí. Jenže nutno dodat, že nejvíce kritických reakcí u všech předchozích vyjádření získala právě Alagič a hádky sledujících byly až druhotné.

Jenže problémy se spoluprací Alagič nejsou jediným zdrojem nepříjemností v jejím životě. Její manžel Patrik „Rytmus“ Vrbovský má stejný politický názor jako ona a stejně jako ona se nebál ho veřejně prezentovat. Ač se o tom, jestli je veřejná podpora Pellegriniho zaplacená a součástí jeho předvolební kampaně, spekulovalo u všech celebrit, kteří ho podpořili, u Rytmuse byly spekulace největší. I kvůli tomu ho kontaktoval jeden ze slovenských novinářů s dotazy, proč před volbami navštívil úřad vlády. Mimo jiné se ho ptal i na to, jestli při návštěvě domlouval podporu Pellegriniho. Rytmus komunikaci zveřejnil společně s telefonním číslem novináře. Fanoušky vyzval k tomu, aby novináři napsali a vysvětlili mu, že on není politik a nemusí nikomu vysvětlovat, proč někoho volí a co dělá ve volném čase.

Okamžitě po zveřejnění příspěvku se na Rytmuse snesla vlna kritiky. Nejen kvůli jeho politickému názoru, ale především kvůli tomu, že zveřejnil telefonní číslo na novináře, který ho oslovil. Kritických komentářů se objevilo tolik a i Rytmus, který nerad uznává vlastní chybu, se za zveřejnění čísla omluvil. Jenže jeho omluva měla doslova jedno velké ale. Konverzaci prý zveřejnil kvůli tomu, že „novináři jako je on“ neustále ohýbají pravdu a vytrhávají z kontextu. Tomu chtěl Rytmus v tomto případě předejít. Jenže mu nedošlo, co tím může způsobit.